Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Καστρί Γρεβενών: παρουσίαση του αρχαιολογικού έργου


Το αρχαιολογικό έργο στο Καστρί του Δήμου Γρεβενών θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 11.30, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ (3ης Σεπτεμβρίου, Πανεπιστημιούπολη, Θεσσαλονίκη).

«Ο αρχαιολογικός χώρος στο Καστρί (υψ. 1.200 μ.) του Δήμου  Γρεβενών, στις ανατολικές πλαγιές της Πίνδου, ανάμεσα στα χωριά Πολυνέρι και Αλατόπετρα αποτελεί από δεκαπενταετίας (1998-2015) και πλέον το αντικείμενο της ανασκαφικής έρευνας μιας μικρής ομάδας αρχαιολόγων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου» αναφέρει σχετικά η Διευθύντρια της ανασκαφής στο Καστρί και Ομότιμη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Στέλλα Δρούγου.

«Στους χρόνους αυτούς η ανασκαφή με μικρές χρονικές περιόδους και ακόμη μικρότερες οικονομικές δυνάμεις, που προήλθαν κυρίως από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Γρεβενών και το πρώην Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, με τη συμπαράσταση του υπουργείου Πολιτισμού και κάτω από την ομπρέλα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, κατόρθωσε να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα και ευρήματα. Γρήγορα αποδείχτηκε ότι στο Καστρί υπήρξε η οχυρωμένη ακρόπολη μιας αρχαίας πόλης της χώρας των Τυμφαίων, τμήματος του βασιλείου της Μακεδονίας» συνεχίζει η κα Δρούγου.

Στον ευρύ χώρο του τείχους της ακρόπολης, στη δυτική πλευρά της, αναγνωρίστηκαν τα λείψανα και τα θεμέλια ενός αξιόλογου κτηριακού συγκροτήματος που χρονολογείται στα τελευταία χρόνια του 4ου αι. π.Χ.: Στο μεγάλο πλάτωμα του υψώματος ο πετρόχτιστος ναός, η δωρική στοά και ένα ακόμη μεγάλο κτήριο συγκεντρώνονται γύρω από μία τετράπλευρη «πλατεία» και σε άμεση επαφή με τη μεγάλη δυτική πύλη του οχυρωματικού περιβόλου που προστάτευε  την ακρόπολη.


«Τα αρχαιολογικά ευρήματα έδειξαν ότι η ακρόπολη “ζει” έως τα χρόνια της επικράτησης των Ρωμαίων στο βασίλειο της Μακεδονίας, περίπου έως το 150 π.Χ., οπότε και καταστρέφεται. Διαγράφονται πλέον καθαρά τα σχήματα των οικοδομημάτων, τα κινητά ευρήματα αποδεικνύουν τη σημασία της θέσης και το σύνολο των αρχαίων καταλοίπων υπόσχεται πολλά περισσότερα για το μέλλον» επισημαίνει η κα Δρούγου και συνεχίζει:

«Η προστασία του αρχαίου αυτού κτηριακού συγκροτήματος και γενικά της  ακρόπολης, καθώς και η δημιουργία και η εγκατάσταση ενός αρχαιολογικού εργαστηρίου στο παλιό δημοτικό σχολείο του Πολυνερίου, που παραχωρήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, αποτέλεσαν από την αρχή της ανασκαφής τις βασικές προϋποθέσεις του αρχαιολογικού έργου στο Καστρί. Οι στόχοι αυτοί αποτέλεσαν  τελικά την πρότασή μας προς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου στο Καστρί στο ευρωπαϊκό πλαίσιο στήριξης ΕΣΠΑ 2009-2015. Η θετική εξέλιξη της πρότασής μας έδωσε στην ομάδα της ανασκαφής νέες δυνάμεις και ώθηση για εντονότερη δραστηριότητα, τα αποτελέσματα της οποίας πλέον είναι φανερά στον μεγάλο θαυμαστό χώρο της ακρόπολης».

«Αν και τα ευρήματα είναι πολλά και σημαντικά, εξακολουθούν πεισματικά να μένουν κρυμμένα το όνομα του θεού που λατρευόταν στον ναό και το όνομα της πόλης. Ωστόσο όλα τα στοιχεία, η γεωγραφική θέση, τα ευρήματα ακόμη και τα χρόνια της ακμής της ακρόπολης στο τέλος του 4ου αι. π.Χ., προδίδουν τη σημασία της μέσα στο ιστορικό πλαίσιο του βασιλείου της αρχαίας Μακεδονίας. Όλα αυτά τα δεδομένα ακριβώς διαγράφουν τον επόμενο στόχο της ανασκαφής αυτής στις ανατολικές πλαγιές της Πίνδου, με τη βεβαιότητα ότι στο μέλλον μπορεί να διαμορφωθεί εκεί ένας πολύ ενδιαφέρων και ξεχωριστός  αρχαιολογικός χώρος» καταλήγει η κα Δρούγου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

11.30-12.00: Χαιρετισμοί.

12.00-12.30: «Το Καστρί στους Αγ. Θεοδώρους», Μ. Παπανικολάου (Ομότιμος Καθηγητής Νεότερης Τέχνης, ΑΠΘ).

12.30-13.00: «Η χώρα των Τυμφαίων», Ι. Ξυδόπουλος (Επίκουρος Καθηγητής  Αρχαίας  Ιστορίας, ΑΠΘ).

13.00-13.30: «Η αρχαία ακρόπολη στο Καστρί Γρεβενών», Σ. Δρούγου (Ομότιμη  Καθηγήτρια κλασικής Αρχαιολογίας, ΑΠΘ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: