Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

H προσωπική συλλογή του Κωνσταντίνου Π. Γκιουλέκα για το Έπος του 1940 στο φουαγιέ του Πολιτιστικού Κέντρου Ευόσμου.


Μια ξεχωριστή έκθεση η οποία αποτυπώνει τις σελίδες του ένδοξου έπους του 1940 φιλοξενεί ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου. Πρόκειται για την έκθεση ντοκουμέντων από εφημερίδες της εποχής, που προέρχονται από την προσωπική συλλογή του βουλευτή Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνου Π. Γκιουλέκα και εκτίθενται στο φουαγιέ του Πολιτιστικού Κέντρου Ευόσμου.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε την Τρίτη 27 Οκτωβρίου από τον Δήμαρχο Κορδελιού Ευόσμου κ. Πέτρο Σούλα παρουσία του Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, του Δημάρχου Παύλου Μελά  κ. Δημήτρη Δεμουρτζίδη, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και πλήθους κόσμου.


Στην ομιλία του κατά την τελετή των εγκαινίων ο Δήμαρχος κ. Πέτρος Σούλας  συνεχάρη και ευχαρίστησε τον "Δημοσιογράφο - δικηγόρο - βουλευτή και πάνω από όλα πραγματικό ευπατρίδη του δημόσιου βίου της χώρας  Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, για την τεράστια προσφορά του στην δημιουργία αυτού του μοναδικού σε εθνική αξία αρχείου, το οποίο αποτελεί μέρος της μεγαλύτερης συλλογής στον κόσμο για το έπος του '40".  Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου: "Μέσα από την προσωπική συλλογή του Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, ο τύπος της εποχής ξεδιπλώνει τις πτυχές ενός ηρωικού αγώνα για την προάσπιση της πατρίδας και της ελευθερίας. Κυρίως όμως έρχεται να υπενθυμίσει σε όλους εμάς τους νεότερους το χρέος της μνήμης, της υπενθύμισης αλλά και της τιμής".


Στις όψεις, τους συμβολισμούς αλλά και τη σπουδαιότητα αυτής της μεγάλης συλλογής των εφημερίδων  του 1940 που αποτελούν το αποθησαύρισμα των πιο αυθεντικών πηγών του έπους του '40 αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Βουλευτής και ιδιοκτήτης της συλλογής Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. Όπως επεσήμανε ο κ. Γκιουλέκας οι εφημερίδες της εποχής έρχονται  75 χρόνια μετά να μεταφέρουν ζωντανό και ατόφιο το πνεύμα και τον παλμό εκείνου του Πολέμου, αποτυπώνοντας την εξέλιξη των γεγονότων από την πρώτη γραμμή του αγώνα και παραδίδοντας στις νεότερες γενιές το Σαράντα καταγεγραμμένο με τον πλέον αυθεντικό τρόπο.


Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη για το κοινό και για τα σχολεία έως τις 17 Νοεμβρίου. Πληροφορίες για τη λειτουργία της έκθεσης δίνονται από το Τμήμα Σχεδιασμού Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου στο τηλέφωνο: 2310 759766 & 2310 759717. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: