Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Το αναδυόμενο άστρο του Vardy




Δημήτρης Βαρσάνης


Πίσω στο παρελθόν, στις 21 Σεπεμβρίου του 2014 και στο 79ο λεπτό σε ένα από τα πιο καταπληκτικά παιχνίδια στην ιστορία της Premier League.
Η νεοφώτιστη Leicester προηγούνταν με 4-3 της Manchester United και ο αμυντικός Ritchie De Laet έκλεψε τη μπάλα από τον Mata. Η πελεκημένη πάσα του Βέλγου βρήκε τον Jamie Vardy σε ανοιχτό χώρο, Ο ίδιος προκάλεσε μια σύγχυση στην άμυνα της Manchester United. Το τρέξιμο του και το τελείωμα του ήταν κρύο. Ο πανηγυρισμός του πρώτο του γκολ στη κορυφαία κατηγορία ήταν μανιώδης.
Η Leicester πετυχαίνει μια νίκη του 5-3, ένα αποτέλεσμα που προκάλεσε τη Manchester United του Louis Van Gaal να αναδιατυπώσει δραστικά τη τακτική του. Όμως για τον Vardy είναι η επίτευξη ενός ονείρου. Μόλις δύο καλοκαίρια πριν ήταν ένας άγνωστος παίκτης με τη φανέλα της Fleetwood Town στη Conference.



"Δεν ήταν ένα εύκολο ταξίδι" τόνισε κατά τη διάρκεια μιας σειράς από συνεντεύξεις όταν δυσκολευόταν να πάρει πίσω την αναπνοή του. Ακόμα και αν δεν έβαζε άλλο γκολ για τη Leicester είχε ζήσει το ποδοσφαιρικό του παραμύθι. Ο Vardy, στα 28 του τώρα έχει επιστρέψει από την απόρριψη της Sheffield Wednesday ως έφηβος, μια περίοδο έξι μηνών όπου εγκατέλειψε το άθλημα πριν αποκτηθεί από τη Stocksbridge Park Steels για 30 λίρες την εβδομάδα, ένα κλαμπ το οποίο βρίσκεται στην όγδοη κατηγορία της Αγγλικής πυραμίδας, ενώ εργαζόταν ως τεχνικός σε εργοστάσιο του Sheffield.



Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μετά από εκείνο το απόγευμα του Σαββάτου, ο αγώνας εναντίον της Manchester United έμοιαζε ως μια σύνοδος κορυφής. Ο Vardy δεν σκόραρε ξανά μέχρι τις 21 Μαρτίου του 2014 στην ήττα με 4-3 από τη Tottenham. Η Leicester τότε βρισκόταν στο πάτο του βαθμολογικού πίνακα και φαινομενικά καταδικασμένη στον υποβιβασμό.
Λόγω των 22 παιχνιδιών ξηρασίας του φάνηκε ότι το επιθετικό ύφος του Vardy εξαφανίστηκε. Επτά μήνες πέρασαν και ο Vardy είναι ο πρώτος σκόρερ στη Premier League αυτή τη σεζόν σημειώνοντας δέκα τέρματα, τέσσερα περισσότερα από τους Sergio Aguero, Alexis Sanchez και Georginho Wijnaldum. Είναι ακόμα Διεθνής με την Αγγλία και έχει μια από τις καλύτερες ευκαιρίες να παίξει στο Euro του 2016.
Ο Vardy έχει καταγραφεί ως ο πιο γρήγορος παίκτης στην Premier League χτυπώντας τα 35,44 χιλιόμετρα ανά ώρα στη νίκη επί της West Ham το Σεπτέμβριο. Κάτω από τη διαχείριση του Claudio Ranieri η Leicester είναι στη 5η θέση με τον Vardy να είναι στη καρδιά όλων.



Ο τελευταίος Άγγλος που τερμάτισε στη πρώτη θέση των σκόρερ στη Premier League ήταν ο Kevin Phillips με τη Sunderland τη σεζόν 1999 - 2000. Ο Phillips που είχε ανυψωθεί από την άγνωστη Baldock Town μετά την απόρριψη της Southampton όταν ήταν έφηβος, ήταν για ένα σύντομο διάστημα συμπαίκτης με τον Vardy στη Leicester κατά τη διάρκεια της περιόδου 2013 - 2014 στη Championship, πριν καθοδηγήσει τους επιθετικούς της ομάδας ως κόουτς τη περασμένη σεζόν.



Το Μάιο ο Phillips δήλωσε για τον Vardy ότι:" Έχει το ρυθμό του πολέμου μέσα του. Αναστατώνει τους αμυντικούς και προκαλεί χάος". Φαίνεται ότι ο Vardy ήταν πάντα έτσι. "Έκανε μια κακή μπαλιά σε μια καλή μπαλιά, τις κυνηγάει όλες το οποίο εξακολουθεί να το κάνει και στη Premier League" ανέφερε ο Alan Goodall, αμυντικός της Morecambe τώρα που έπαιζε μαζί του κατά τη διάρκεια της σεζόν 2011 - 2012, όταν ο επιθετικός ενέπνευσε τη Fleetwood με τα 31 του γκολ σε 36 εμφανίσεις να ανέβει για πρώτη φορά στις επαγγελματικές κατηγορίες.


Ο Vardy είχε φτάσει στο Highbury Stadium της Fleetwood στα 24 του από τη Halifax Town. Ο Goodall θυμάται καλά εκείνη τη σκηνή: "Ήρθε μια μέρα και καθόταν εκεί και όλοι αναρωτιόνταν ποιος είναι αυτός; ποιο είναι αυτό το παλικάρι εδώ; όμως μόλις έπαιξε ήταν απίστευτος". Η συνταγή της επιτυχίας στη Conference είναι σχεδόν η ίδια μιας και βρίσκεται στους κορυφαίους της Premier League.
Ο Vardy τρέχει ακόμα στα όρια της εξάντλησης, οι αντίπαλοι αμυντικοί τρομάζουν να μην αποσπαστεί η προσοχή τους και ποτέ να μην τον αφήσουν μόνο του. Το κουράγιο που κουβαλά μαζί με την αμέριστη ηθική εργασίας του όταν η Leicester χάνει τη μπάλα, οδηγεί στο ξαναφτιάχνει αυτός και η ομάδα του καινούργιες προσπάθειες.



"Ως ένας ολοκληρωμένος επιθετικός, μιλώντας ως αμυντικός είναι φρικτό να παίζεις εναντίον του γιατί έχει την άσχημη πλευρά του παιχνιδιού καθώς και τη φινέτσα. Προπονείται και παίζει το ίδιο." Το καλοκαίρι του 2012 ο τότε προπονητής της Leicester Nigel Pearson κατέβαλλε ένα εκατομμύριο λίρες - ένα ποσό ρεκόρ που έλαβε ένα κλαμπ από ερασιτεχνικό πρωτάθλημα - στη Fleetwood, αναγνωρίζοντας τον Vardy ως ένα εξαιρετικά ακατέργαστο διαμάντι για να εξομαλυνθεί:" Εγώ ποτέ δεν θα ήθελα ο Jamie Vardy να είναι οποιοσδήποτε άλλος εκτός από τον Jamie Vardy" τόνισε για τον επιθετικό όταν είχε κληθεί αρχικά από την Αγγλία το Μάιο.



Αυτή ήταν μια αναφορά στη πορεία ενός επιθετικού στην αναγνώριση που δεν είναι απαλλαγμένη από αυτοτραυματισμούς. Στη πρώτη του συνάντηση με τα μέσα ενημέρωσης για την Εθνική Αγγλίας παραδέχτηκε ότι μια επίθεση που δέχτηκε έξω από ένα μπαρ σήμαινε ότι για έξι μήνες, έπαιζε στη Stocksbridge φορώντας μια ηλεκτρονική ετικέτα και έπρεπε να γίνει αλλαγή νωρίς για να αποφύγει την απαγόρευση κυκλοφορίας στις 6 τοπική ώρα από αξιωματικούς υπό δοκιμή. Το προηγούμενο καλοκαίρι έπρεπε να ζητήσει συγνώμη για ένα μεθυσμένο καυγά σε ένα καζίνο του Leicester.



"Είναι ένα κομμάτι από μπάλα το κεφάλι του πραγματικά" λέει ο Goodall αναφερόμενος στη τάση του Vardy να παρασύρεται:" Τίποτα δεν τον σταματά, τίποτα δεν τον ενοχλεί και παίρνει τα πάντα στο διασκελισμό του".
Η εμμονή είναι αυτή που καθορίζει τον Vardy, τόσο όσον αφορά τη πορεία της σταδιοδρομίας του και την απόδοση του αυτή τη σεζόν. Κανένας επιθετικός της Premier League δεν έχει κάνει 13 τάκλιν και δημιούργησε 15 ευκαιρίες, και από αυτά ήρθαν εννέα γκολ σε 30 σουτ στην εστία. Τα 12 τέρματα του σε όλες τις διοργανώσεις τον αφήνουν να ισοβαθμεί σε Ευρωπαικό επίπεδο με τον Neymar και να βρίσκεται μόλις ένα γκολ πίσω από τους Thomas Muller και Robert Lewandowski.
"Είναι όλα υπέροχα αυτή τη στιγμή" δήλωσε ο Vardy μετά το 2-2 απέναντι στη Southampton ο οποίος έβαλε και τα δύο τέρματα. Το παραμύθι του γκολ εναντίον της Manchester United αντικαταστάθηκε από τη νέα πραγματικότητα του να είναι ο κορυφαίος επιθετικός της Premier League.

Δεν υπάρχουν σχόλια: