Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Γιορτή εθελοντισμού, αλτρουισμού και ζωής στον Δήμο Νεάπολης - Συκεών


Σε μεγάλη γιορτή ανθρωπιάς και κοινωνικής αλληλεγγύης εξελίχθηκε η Εβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Κοινωνικής Προσφοράς, που διοργάνωσε για τέταρτη φορά μέσα στο έτος ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, αφού συμμετείχαν σ’ αυτήν δεκάδες περισσότεροι εθελοντές αιμοδότες από την αντίστοιχη περσινή.

Η ολοκλήρωση της εκστρατείας, που ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο (17.10) από τη Δ.Ε. Πεύκων για να καταλήξει στη Δ.Ε. Νεάπολης (Παρασκευή 23.10), μετά από ενδιάμεσους σταθμούς στις Δ.Ε. Συκεών και Αγ.Παύλου, κατέγραψε ένα νέο ρεκόρ προσφοράς των εθελοντών συμπολιτών μας, που αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα ευαισθησίας, αλτρουισμού, ελπίδας και αισιοδοξίας. Ο απολογισμός της Εβδομάδας Αιμοδοσίας μόνο θετικός μπορεί να χαρακτηρισθεί, αφού συνολικά συγκεντρώθηκαν 715 μονάδες αίματος έναντι 627 την αντίστοιχη περσινή περίοδο (88 περισσότερες, αύξηση 14,035%), ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη Δημοτική Τράπεζα Αίματος που υπάρχει για να στηρίζει τους συνανθρώπους μας σε δύσκολες περιπτώσεις ανάγκης.

«Η συμμετοχή των συμπολιτών μας, και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, ήταν κάτι το συγκινητικό και ελπιδοφόρο συγχρόνως. Βλέπαμε τους εθελοντές να προσέρχονται στο ραντεβού ευαισθησίας και ανθρωπιάς με τέτοια διάθεση και χαμόγελο, που έδειχναν πόσο χαίρονταν και οι ίδιοι που έκαναν αυτό το σπάνιο δώρο ζωής προσφέροντας λίγες σταγόνες από το αίμα τους. Όλους αυτούς τους ευχαριστούμε από τα βάθη της ψυχής μας και τους συγχαίρουμε», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, και προσθέτει: «Για μια ακόμη φορά φάνηκε ότι στο δήμο μας ο εθελοντισμός και η πίστη στην κοινωνική αλληλεγγύη και προσφορά είναι αξίες βαθιά ριζωμένες και συνεχώς καρπίζουν χαμόγελα ελπίδας και αισιοδοξίας. Αποδεικνύεται ότι όλοι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις στέλνοντας το μήνυμα ότι ο συνάνθρωπός μας, που βρίσκεται σε δύσκολες καταστάσεις, μπορεί να αισθάνεται ότι δεν είναι μόνος στον αγώνα του».


Για να φτάσουμε, όμως, σ’ αυτόν το εντυπωσιακό απολογισμό, όλος ο μηχανισμός των κοινωνικών υπηρεσιών είχε τεθεί και βρισκόταν σε πλήρη κινητοποίηση επί σειρά ημερών πριν την έναρξη της Εβδομάδας Αιμοδοσίας.

Με επικεφαλής τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, αντιδημάρχους, δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, ομάδες που αποτελούνταν από υπηρεσιακά στελέχη, πολίτες, νέους, μαθητές, παιδιά μέλη των ΚΔΑΠμεΑ και μέλη συλλόγων, «όργωσαν» όλη την περιοχή του δήμου μεταφέροντας σε κάθε γειτονιά το μήνυμα της ανθρωπιάς και της κοινωνικής αλληλεγγύης, προσκαλώντας τους πάντες να πάρουν μέρος στη μεγάλη γιορτή.

Και το αποτέλεσμα αυτής της εκστρατείας είχε αντανάκλαση στον τελικό απολογισμό, τόσο με τις 715 μονάδες αίματος που συγκεντρώθηκαν, όσο και με την αύξηση του αριθμού των νέων εθελοντών που προσήλθαν για πρώτη φορά σε αιμοδοσία. Και τέτοια αύξηση καταγράφηκε και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες, με τη μεγαλύτερη στα Πεύκα (33 περισσότερες φιάλες, 100 έναντι 67 πέρσι), για να ακολουθήσουν οι Συκιές (422 έναντι 393) και Νεάπολη (179 έναντι 161), ενώ σε πορεία ανόδου βρίσκεται ο εθελοντισμός και στον Αγ. Παύλο (14 έναντι 6).

Εκτός από αίμα, οι εθελοντές μπορούσαν να δηλώσουν εθελοντές δότες αιμοπεταλίων και να ενημερωθούν για τη δωρεά οργάνων σώματος και βλαστοκυττάρων. Κατά τη διάρκεια της αιμοδοσίας, επίσης, γινόταν και συγκέντρωση φαρμάκων, κυρίως παυσίπονα και αντιβιοτικά, για παιδιά και ενήλικες, με σκοπό την εξυπηρέτηση των ωφελούμενων του Κοινωνικού Φαρμακείου του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Η Εβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας διοργανώθηκε με τη συνεργασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων Άγιος Παύλος, ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο και  Γ.Παπανικολάου, και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.
Αρωγοί του δήμου στάθηκαν για μια ακόμη φορά η Ι.Μ. Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως και οι ιεροί ναοί του δήμου, το Κέντρο Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ, η Ένωση Γονέων δήμου Νεάπολης-Συκεών, το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών, η Υπηρεσία Ατόμων με Αναπηρία του δήμου, το Κέντρο Εργάνη, ο Σύλλογος Ποντίων Πεύκων ΠΑΡΧΑΡ, οι πρόσκοποι και πολλοί άλλοι σύλλογοι, σωματεία και τοπικοί φορείς.


Την προσπάθεια στήριξε και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ η οποία επιβραβεύει συμβολικά τους εθελοντές αιμοδότες προσφέροντας 30 προσκλήσεις για τον αγώνα ΠΑΟΚ-Πανθρακικός. Αρωγοί, επίσης, στάθηκαν επαγγελματίες και επιχειρήσεις του δήμου μας κάνοντας τις δικές τους προσφορές, που ήταν: ALEXANDROS ILIADIS S.A. (τραπέζι με δυο καρέκλες), HOTEL EPAVLIS (δυο διανυκτερεύσεις σε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό στα Α.Πορρόια), DION PALACE (δυο διανυκτερεύσεις σε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό), ψαροταβέρνα «ΚΑΡΝΑΓΙΟ» (ένα γεύμα τεσσάρων ατόμων έως 50€, εκτός Παρασκευής-Σαββάτου-Κυριακής), ταβέρνα «ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ», (ένα γεύμα τεσσάρων ατόμων έως 50€), μεζεδοπωλείο «TANDUR» (ένα γεύμα τεσσάρων ατόμων εκτός Παρασκευής-Σαββάτου), εστιατόριο «ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΘΟΥΜΕΝΑ» (δυο γεύματα τεσσάρων ατόμων έως 50€ (για δυο αιμοδότες), «ΤΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕΚΑ» (ένα mix grill δυο ατόμων).

Δεν υπάρχουν σχόλια: