Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Αίτημα βομβαρδισμών απο το Ιράκ προς την Ρωσία (;) με στόχο τις θέσεις του ISIS στην χώρα


Ο ιρακινός κυβερνών συνασπισμός και οι ισχυρές ιρακινές σιιτικές εθνοφυλακές πιέζουν τον πρωθυπουργό του Ιράκ Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι να ζητήσει την πραγματοποίηση ρωσικών αεροπορικών επιδρομών κατά των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους, που ελέγχει μεγάλα τμήματα της ιρακινής επικράτειας, δήλωσαν στο Reuters πηγές του κυβερνώντος συνασπισμού.

Ο Αμερικανός στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βαγδάτη χθες ότι οι ΗΠΑ έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι το Ιράκ δεν θα υποβάλει τέτοιο αίτημα στη Μόσχα.
Ο Αμπάντι, η κυβέρνησή του και οι σιιτικές εθνοφυλακές έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους για τα αποτελέσματα της αμερικανικής αεροπορικής εκστρατείας κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και την πρόθεση να στραφούν προς τη Μόσχα.

Δύο μέλη του ιρακινού κοινοβουλίου δήλωσαν στο Reuters ότι ο πρωθυπουργός δέχεται "τρομακτικές πιέσεις" από την κυβερνώσα Εθνική Συμμαχία να ζητήσει τη ρωσική αεροπορική επέμβαση. Πηγές του συνασπισμού διευκρίνισαν ότι επίσημο αίτημα έχει επιδοθεί από την περασμένη εβδομάδα στον ιρακινό πρωθυπουργό, ο οποίος δεν έχει απαντήσει.

Η Ρωσία, το Ιράν, η Συρία και το Ιράκ έχουν συγκροτήσει ένα κέντρο Πληροφοριών στη Βαγδάτη για την ενίσχυση των προσπαθειών ανάσχεσης της επέκτασης του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή. Το κέντρο της Βαγδάτης έχει συντονιστικό ρόλο στην πραγματοποίηση των αεροπορικών επιδρομών στη Συρία και το Ιράκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: