Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου σε Παύλο Μελά και Πυλαία - Χορτιάτη


Με μεγάλη προσέλευση κόσμου γιορτάστηκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 στις τρεις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Παύλου Μελά (Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία).


Παρουσία του Δημάρχου, της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδημάρχων, Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων, εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Στρατού, της Αστυνομίας, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την 75η επέτειο του θρυλικού ΟΧΙ.


Ο εορτασμός ξεκίνησε με δοξολογίες στους τοπικούς Ναούς, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση ανά δημοτική ενότητα, εκφωνήσεις πανηγυρικών από εκπαιδευτικούς, καταθέσεις στεφάνων από το Δήμαρχο, τους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων, από Φορείς και συλλόγους και κορυφώθηκε με τις μαθητικές παρελάσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με απόλυτη επιτυχία και μάλιστα για δεύτερη χρονιά χωρίς εξέδρες επισήμων.


Τις εκδηλώσεις στην Πολίχνη τίμησε με την παρουσία του και ο Δήμαρχος Παύλου Μελά κ. Δημήτρης Δεμουρτζίδης ο οποίος μετά το τέλος της παρέλασης αναφέρθηκε στο ΟΧΙ των Ελλήνων που αποτέλεσε παράδειγμα αγώνα και πρότυπο θυσίας για όλους τους λαούς της γης και τόνισε ότι η εκδηλώσεις αυτές και η συμμετοχή ανθρώπων κάθε ηλικίας, αποτελεί ελάχιστο δείγμα σεβασμού στον αγώνα του ελληνικού λαού της περιόδου 1940 – 1944.


Μήνυμα ελπίδας, εθνικής ενότητας και ομοψυχίας που έχει ανάγκη η χώρα μας στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, έδωσε ο κόσμος στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη με την μαζική συμμετοχή του στις παρελάσεις για την διπλή Εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου που πραγματοποιήθηκαν και φέτος, κατόπιν εντολής δημάρχου- χωρίς τις εξέδρες των επισήμων.

Μέσα σε πανηγυρικό και ενωτικό κλίμα δημότες και αιρετοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρέθηκαν δίπλα- δίπλα και γιόρτασαν μαζί την διπλή επέτειο που σηματοδοτεί την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον τουρκικό ζυγό, αλλά και το υπερήφανο «ΟΧΙ» του 1940. Με αισθήματα υπερηφάνειας για το χθες και αισιοδοξίας για το αύριο παρακολούθησαν όλοι μαζί τη νέα γενιά της πατρίδας μας να παρελαύνει στις παρελάσεις που έγιναν σε όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου.


Παντού η συμμετοχή του κόσμου, μικρών και μεγάλων πολιτών ήταν ιδιαίτερα μαζική στο πλαίσιο της ιστορικής απόφασης να καταργηθούν οι εξέδρες των επισήμων. Μια απόφαση που ύστερα από πρόταση του δημάρχου Ιγνάτιου Καϊτεζίδη την ενέκρινε πανηγυρικά το δημοτικό συμβούλιο Πυλαίας - Χορτιάτη και την αγκάλιασαν με θέρμη οι πολίτες του δήμου.

Στις παρελάσεις στο Πανόραμα και την Πυλαία, έδωσε το παρών του ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης ενώ οι αντιδήμαρχοι και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εκπροσώπησαν το δήμο σε όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες.


«Με υπερηφάνεια και συγκίνηση, θαυμάσαμε τη νέα γενιά, τα παιδιά, τους μαθητές μας να παρελαύνουν σήμερα αγέρωχα και περήφανα. Συγκινητική όμως ήταν και η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, που έδειξε ότι οι πολίτες τιμούν τα ιστορικά γεγονότα, όπως είναι η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και το μεγάλο ΟΧΙ του ελληνικού λαού που οδήγησε στο έπος και στη δόξα το 1940. Στις σημερινές δύσκολες ώρες για τον τόπο μας, η εποποιία του 40 μας δίνει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να αντλήσουμε χρήσιμα συμπεράσματα. Διδάγματα και παρακαταθήκες που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε για να σφυρηλατήσουμε την εθνική ενότητα και την ομοψυχία φέρνοντας δίπλα-δίπλα  τους θεσμούς και την κοινωνία. Σε αυτό το πνεύμα υλοποιήσαμε και φέτος την απόφαση για κατάργηση της εξέδρας των επισήμων, γιατί πιστεύουμε ότι η θέση των εκπροσώπων της πολιτείας και των αρχών είναι κοντά στον κόσμο και όχι πάνω στις εξέδρες και μακριά από τους πολίτες. Πρέπει να γίνει κατανοητό, ιδιαίτερα για όλους όσοι ασχολούνται με τα κοινά ότι δεν παραπλανούν πλέον τα λόγια και δεν εντυπωσιάζουν οι εξέδρες και ότι ο σεβασμός, η τιμή και η εμπιστοσύνη των πολιτών κερδίζονται μόνο με έργα και καθημερινό αγώνα για να επιλυθούν τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας», σημείωσε ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: