Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Κοινή Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης SAREX “CYPUSA - 02/15” μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ


Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο διεθνής άσκηση Έρευνας-Διάσωσης (Ε-Δ) με την ονομασία “CYPUSA - 02/15”. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε σήμερα με επιτυχία στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), με τη συμμετοχή Αεροναυτικών (Α/Ν) δυνάμεων της ΚΔ και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ).

Τον πλήρη συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των Α/Ν Μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση, είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.


Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε «Ναυτικό Ατύχημα στην Ανοιχτή Θάλασσα». Όπως προβλέπεται σε ανάλογες περιπτώσεις, τέθηκε σε εφαρμογή από το ΚΣΕΔ Λάρνακας το Εθνικό Σχέδιο Ε-Δ «ΝΕΑΡΧΟΣ» για την αντιμετώπιση του περιστατικού.

Μεταξύ άλλων, η άσκηση περιελάμβανε επιχειρήσεις έρευνας για εντοπισμό και διάσωση ναυαγών στη θάλασσα από τα Ελικόπτερα της Διοίκησης Αεροπορίας/460 ΜΕΔ και της Μοίρας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας, καθώς και προσνηώσεις ελικοπτέρων επί του Αμερικάνικου καταδρομικού «Donald Cook» για επιχειρήσεις αεροδιακομιδής των «ναυαγών» (MEDEVAC Οperation). Εκτελέστηκαν, επίσης, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης από τα πλωτά μέσα της Διοίκησης Ναυτικού του ΓΕΕΦ αλλά και από το Αμερικανικό Καταδρομικό.

Η άσκηση αυτή αποτελεί τη δεύτερη που πραγματοποιείται φέτος στο πλαίσιο της συνεργασίας ΗΠΑ-Κύπρου στο τομέα της έρευνας και Διάσωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: