Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου


Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης συμμετείχε ως κύριος ομιλητής σε συνέδριο που διοργάνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (ΕΟΑ) και το Eurodefense-Deutshcland.

Στην ομιλία του, με θέμα τους προκλήσεις θαλάσσιας ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Υπουργός ανέδειξε τον αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου, αναλύοντας τις πρωτοβουλίες της Κυπριακής κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της δημιουργίας στρατηγικών σχέσεων με χώρες της Μέσης Ανατολής.

Οι νέου τύπου απειλές στο τομέα της ασφάλειας, όπως η τρομοκρατία, η διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής και η πειρατεία δεν μπορούν, ανέφερε ο Υπουργός, να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά χωρίς την ενεργό σύμπραξη των χωρών της περιοχής.

Η αντιμετώπιση της κλιμακούμενης ανθρωπιστικής κρίσης και της συνεπακόλουθης γεωμετρικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δυνατότητα μας να δημιουργήσουμε συνθήκες σταθερότητας, ειρήνης και βιώσιμης ανάπτυξης στις χώρες προέλευσης των μεταναστών. Καμιά πολιτική δεν μπορεί να είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα αν δεν αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του. Και αυτό, υπογράμμισε, προϋποθέτει τη συνέργεια όλων εκείνων των κυβερνήσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που παραμένουν δεσμευμένες στην κατεύθυνση της προαγωγής της ασφάλειας και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, όπως ειδικότερα του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

Ο υπουργός ανέδειξε επίσης τις νέες προοπτικές που δημιουργούνται στο τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τον εντοπισμό σημαντικών ποσοτήτων υδρογονανθράκων. Όπως σημείωσε, αυτή η προοπτική μπορεί να καταστεί καταλύτης για τη μετατροπή της ευρύτερης περιοχής, από πηγή συγκρούσεων και απειλών σε περιοχή συνεργασίας, ανάπτυξης και ευημερίας ενώ την ίδια ώρα, συμπλήρωσε, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης.

Σ’ αυτή την προοπτική μπορεί να συμμετάσχει, υπέδειξε, και η Τουρκία, αν επιτέλους επιδείξει ειλικρινή πολιτική βούληση προκειμένου να τερματιστεί ο μεγαλύτερος ιστορικός και πολιτικός αναχρονισμός σήμερα στην Ευρώπη, με την κατοχή εδαφών μιας χώρας μέλους της Ένωσης από μια χώρα που θέλει να ενταχθεί στην Ένωση.

Ο κ. Φωκαΐδης έκανε επίσης αναφορά στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κύπρος για συνεργασίες στο τομέα της Έρευνας και Διάσωσης μέσα από την υπογραφή συμφωνιών αλλά και τη διεξαγωγή τακτικών διεθνών ασκήσεων ενώ σημείωσε επίσης τις διευκολύνσεις που παρέχει η Κύπρος στη ναυτική δύναμη της UNIFIL, την επιχειρησιακή διοίκηση της οποίας ασκεί η Γερμανία.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, οι διοργανωτές έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στο επικείμενο συνέδριο για τη θαλάσσια ασφάλεια που διοργανώνεται, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, στη Λευκωσία μεταξύ 12 και 13 Νοεμβρίου και το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Λουξεμβουργιανής προεδρίας. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν αρχηγοί ναυτικών δυνάμεων σημαντικών Ευρωπαϊκών χωρών ενώ κύριος ομιλητής θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Έλληνας Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο οποίος μόλις αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: