Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Συνάντηση Φωκαίδη – Ντόχερτι με φόντο το εμπάργο των όπλων


Άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ προς την Κύπρο ζήτησε από τη νέα Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Κάθλιν Ντόχερτι ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Στη συνάντηση με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων της κυρίας Ντόχερτι, συζητήθηκαν θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, καθώς και τις αυξανόμενες προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή διαπιστώθηκε επίσης η μεγάλη πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στην συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ στους τομείς άμυνας και ασφάλειας.

Ο κ. Φωκαίδης τόνισε ότι η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον αγώνα της διεθνούς κοινότητας για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των νέων ασύμμετρων απειλών, ιδιαίτερα λόγω της αναβαθμισμένης γεωστρατηγικής της θέσης, η οποία ενισχύθηκε με τις νέες ενεργειακές προοπτικές που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή.

Ανέδειξε επίσης την ανάγκη για άρση του «εμπάργκο» για την αγορά όπλων, γνωρίζοντας ότι συνιστά ένα αναχρονισμό που λειτουργεί ανασταλτικά στην προσπάθεια για προαγωγή της κοινής στόχευσης για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, μέσα και από την αντιμετώπιση των νέων ασύμμετρων και υβριδικών απειλών.

To εμπάργκο επιβλήθηκε από το 1974 και οι ΗΠΑ μπλοκάρουν κάθε αγορά οπλισμού ή αμυντικού συστήματος από τη Κύπρο. Ωστόσο ο τουρκικός κατοχικός στρατός χρησιμοποιεί αποκλειστικά όπλα αμερικανικής κατασκευής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: