Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Γιατί απέτυχε ο Rodgers στη Liverpool


Του Δημήτρη Βαρσάνη

Καθώς το τελικό σφύριγμα ακούστηκε στο Goodison Park, η έκφραση του Brendan Rodgers δεν ήταν αυτή ενός ικανοποιημένου προπονητή όπου η ομάδα του πήρε μια αξιοπρεπής ισοπαλία σε ένα δύσκολο γήπεδο και απέναντι στο μισητό αντίπαλο της. Αντιθέτως, ήταν μια ξεχωριστή έκφραση της ευπάθειας,
"Υπάρχει πίεση να πουλήσετε εφημερίδες και νομίζω ότι υπάρχει επίσης πίεση να γράφετε ειδήσεις στα ΜΜΕ, το καταλαβαίνω και το σέβομαι. Αυτή είναι η δουλειά σας" τόνισε αργότερα στις δηλώσεις του στην αίθουσα τύπου του Goodison Park ο Rodgers. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι οι ιστορίες στις εφημερίδες της Κυριακής ότι ο ιδιοκτήτης του Fenway Sports Group θα κρατά το "τσεκούρι" ήταν ακριβείς.
Ο Rodgers φαίνεται πώς ήταν από τους τελευταίους που το γνώριζε ή που αποδέχτηκε τη μοίρα του. Η τελευταία σταγόνα είχε αδράξει πριν από τον αγώνα με την Everton με πηγές να υποδηλώνουν ότι τα σχόλια του Βορειοιρλανδού τεχνικού μετά τη νίκη επί της Aston Villa τη περασμένη εβδομάδα ήταν επιβλαβείς για τις προοπτικές εργασίας του. Πιο συγκεκριμένα είχε πει:" Ξέρω πώς να διαχειριστώ τους κορυφαίους παίκτες. Αν μου δώσεις τα εργαλεία θα κάνω τη δουλειά". Μόνο που η ομάδα ιδιοκτησίας με έδρα τη Βοστώνη σαφώς συμφωνούσε ότι πλέον δεν μπορούσε.
Τις τελευταίες εβδομάδες ο Rodgers είχε αναφέρει τη φιλοδοξία του να φτάσει τους 1000 επαγγελματικούς αγώνες ως προπονητής, ίσως λαμβάνοντας υπόψη την επικείμενη μοίρα του. Αυτό το στατιστικό θα πρέπει να το αναζητήσει τώρα κάπου αλλού.



Η απειρία του αποδείχθηκε δαπανηρή
Η απόλυση του Rodgers δεν είναι καλό νέο για τους επίδοξους Βρετανούς προπονητές. Ενώ ο Rodgers εμφανιζόταν με αυξημένα φρύδια, είναι δημοφιλής μεταξύ των συναδέλφων του, οι οποίοι εκτιμούν τη κατάσταση του Βορειοιρλανδού ως αυτοδημιούργητος άνθρωπος. Από μια ποδοσφαιρική καριέρα που δεν έπαιξε ούτε έναν αγώνα στο να διαχειρίζεται έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους του κόσμου.
Το Μάιο του 2012 και στα 39 του ο Rodgers αντικατέστησε το θρύλο του συλλόγου Kenny Dalglish μιας και το Fenway Sports Group ζήτησε αναμόρφωση. Από την αρχή ο Rodgers μιλούσε σαν επαναστάτης. Ο στομφώδης τρόπος του ήταν μια αμυδρή ομοιότητα του Bill Shankly, του αληθινού πατέρα του συλλόγου, καθώς μια πληθώρα δηλώσεων έπεφταν πάνω σε παίκτες, δημοσιογράφους και οπαδούς.
"Ο μεγαλύτερος μέντορας μου είναι ο εαυτός μου" ισχυρίστηκε κάποτε. Το πρόβλημα όμως ήταν η φρασεολογία, ο νευρικός προγραμματισμός και τα εγχειρίδια προπόνησης που είχε καταβροχθίσει, τα οποία δεν θα μπορούσαν ποτέ να κάνουν τον Rodgers τον ποδοσφαιράνθρωπο που η έπαρση τον πρότεινε. Η Liverpool πήρε το ρίσκο με έναν προπονητή με μόνο μια χρονιά στη Premier League να έχει πίσω του με τη Swansea και τελικά αυτή η έλλειψη εμπειρίας επιβεβαιώθηκε. Ο Rodgers δεν μπορούσε να επιζήσει με την εικόνα που είχε δημιουργήσει για τον εαυτό του.



Απέτυχε στις μεγάλες στιγμές
Οι προπονητές της Liverpool κρίνονται σχετικά με τη κατάκτηση τροπαίων. Ο Roy Hodgson ήταν ο μόνος υπεύθυνος από την άφιξη του Shankly το 1959 που δεν κατάφερε να σηκώσει ούτε ένα κύπελλο. Η καριέρα του Rodgers στο Anfield περιελάμβανε μια σειρά από παραλίγο διακρίσεις. Τη περασμένη σεζόν είδε την ομάδα του να αποκλείεται στα ημιτελικά και του κυπέλλου και του Capital One Cup, με τη πρώτη περίπτωση ειδικά και την ήττα από την Aston Villa να είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό πλήγμα.
Ωστόσο, την άνοιξη του 2014 θα πρέπει να υπομνησθεί ως το μεγαλύτερο και το πιο καθοριστικό σοκ από όλα. Η Liverpool ήταν πέντε βαθμούς μπροστά στη κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, όταν ήρθε η Chelsea στο Anfield στις 27 Απριλίου και διέλυσε τα όνειρα του Rodgers. "H Chelsea πάρκαρε δύο λεωφορεία" είπε μετά την ήττα με 2-0, αλλά ο Jose Mourinho είχε ακυρώσει μια προηγουμένως ασταμάτητη επίθεση και η Manchester City έγινε πρωταθλήτρια. Οι νίκες με 5-1 επί της Arsenal και με 3-2 επί της City ήταν μάταιες για τους "κόκκινους".
Αυτό το μοτίβο επαναλήφθηκε τη περασμένη σεζόν με τις αποτυχίες στο Champions League. Η Liverpool πήρε μόλις πέντε βαθμούς από τη Basel και τη Ludogorets. Τον Μάρτιο, το κυνηγητό του Rodgers για να επιστρέψει στον εν λόγω θεσμό πέθανε ύστερα από μια ήττα από τη Manchester United με 2-1.



Έχασε τον έλεγχο
Τις μέρες μετά την απόλυση του Kenny Dalglish το Μάιο του 2012, φωτογραφίες από τον ηγέτη της Fenway John Henry περπατούσε το δρόμο του Μαιάμι με το αφεντικό της Wigan Roberto Martinez να εμφανίζεται. Στον Ισπανό έγινε μια προσφορά όμως την απέρριψε επειδή σύμφωνα με τον τότε ιδιοκτήτη των Latics Dave Whelan:" Ο Roberto πρέπει να τρέξει έναν σύλλογο από πάνω μέχρι κάτω".
Η Liverpool στράφηκε στον Brendan Rodgers, ο οποίος είχε αρνηθεί να εργαστεί στο πλαίσιο ενός Διευθυντή ποδοσφαίρου. Ο Louis Van Gaal ήταν η αρχική επιλογή του Fenway Sports Group για αυτό το ρόλο. "Είμαι καλύτερα όταν έχω τον έλεγχο" δήλωσε ο Rodgers στα αποκαλυπτήρια του, αλλά ο έλεγχος δεν ήταν ποτέ μέσα στις δυνατότητες του. Από την αρχή, ο Rodgers ήταν μέρος μιας επιτροπής μεταγραφών που ψήφιζε να αποφασίσει για τις αγορές.
Ποδοσφαιριστές όπως οι Oussama Assaidi, Samed Yesil, Luis Alberto και Tiago Ilori προστέθηκαν έχοντας μηδενικές επιπτώσεις και πιθανότατα τώρα περπατάνε μέσα από το κέντρο της πόλης του Liverpool χωρίς να αναγνωρίζονται. Ο Mario Balotelli είναι η πιο πρωτοφανής καταστροφή μιας ασυνεχούς δημοκρατικής διαδικασίας που ξόδεψε σχεδόν 300 εκατομμύρια ευρώ, αλλά απέτυχε πλήρως να αντικαταστήσει επαρκώς τους αποχωρούντες ηγέτες της όπως ο Luis Suarez, ο Steven Gerrard και ο Jamie Carragher.



Suarez: Πριν και μετά
Ο Dalglish και ο Damien Comoli - ο οποίος απολύθηκε ως Διευθυντής ποδοσφαίρου ένα μήνα πριν αναλάβει ο Rodgers - έδωσαν ένα καθαρό χρυσάφι για να εργαστούν με ένα νέο άνδρα. Με τον Suarez η Liverpool κατείχε έναν από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο και τη πραγματική έμπνευση πίσω από τη παραλίγο δόξα του 2013 - 2014. Στη τελευταία τους σεζόν μαζί, ο Rodgers κατάφερε να δαμάσει έναν παίκτη, του οποίου τα προηγούμενα αίσχη τον οδήγησαν σε δύο μεγάλες απαγορεύσεις και 31 δίνοντας σχεδόν το πρώτο πρωτάθλημα στους "κόκκινους" από το 1990.
Ωστόσο, η παρουσία του Suarez θα στρεβλώνει πάντα τη συνολική εικόνα του καθεστώτος του Suarez. Με τον Ουρουγουανό να πωλείται στη Barcelona για 75 εκατομμύρια μετά το περσινό Παγκόσμιο κύπελλο, η Liverpool πήγε σε ελεύθερη πτώση γλιστρώντας από τη δεύτερη θέση στη μακρινή έκτη. Κατέστη αδύνατο να πιστέψει κανείς ότι η ομάδα του Rodgers θα μπορούσε να ανέβει τόσο ψηλά χωρίς αυτόν. 
Ο Suarez είχε δημιουργήσει χώρο για τους συμπαίκτες του μπροστά όπως ο Daniel Sturridge και ο Raheem Sterling που έλαμψαν και μαζί με τους υπόλοιπους τον ακολούθησαν. Μοιραία για τον Rodgers, οι 16 μήνες από τη φυγή του Suarez αναπόφευκτα έκανε εξαιρετικά δύσκολο το έργο του Βορειοιρλανδού να χτίσει μια αξιόπιστη ομάδα, δίχως τη βοήθεια ενός τέτοιου εξωπραγματικού ταλέντου.



Ένοχος για τις πάρα πολλές αλλαγές
Σε σύγκριση με τον Suarez ο οποίος χτύπησε στα ύψη, πάρα πολλοί άλλοι παίκτες της Liverpool απογοήτευσαν κάτω από τη διαχείριση του Rodgers. Μόνο ο Sturridge και ο Philippe Coutinho έχουν αποδειχθεί χρυσές υπογραφές, ενώ ο Sterling έφυγε το φετινό καλοκαίρι για τη Manchester City, την ίδια στιγμή που μερικοί ήταν δυσαρεστημένοι με το προπονητή που του έδωσε βασικό ρόλο από τα 17.
Στη τελευταία χρονιά του Sterling στη Liverpool αποδείχθηκε συμβολικό το γεγονός  που αγωνίστηκε σε όλες τις θέσεις της επίθεση, όπως επίσης και κάποιες φορές ως μπακ - χαφ. Οι πειραματισμοί του Rodgers με τους σχηματισμούς έπαψαν να είναι μια γενναία καινοτομία. Αντιθέτως, φαινόταν η έλλειψη εμπιστοσύνης στους παίκτες του, οι οποίοι με τη σειρά τους έπαιζαν συχνά σαν συγχυσμένοι από τις πολλές αλλαγές.
Πριν από εκείνη την ήττα του Μαρτίου από τη Manchester United, ο Τύπος απεικόνιζε καιρό τις σκοτεινές νύχτες του Rodgers κατά τη διαμόρφωση του 3-4-3 που είχε τροφοδοτήσει ένα αήττητο σερί από το Δεκέμβριο του περασμένου χρόνου, μόνο για να το καταστρέψει ο Van Gaal. Μια εβδομάδα μετά η Arsenal τη διέλυσε κερδίζοντας τη με 4-1.
Στην ήττα από την Aston Villa στο Wembley πραγματοποίησε συνολικά πέντε αλλαγές στη στρατηγική του. Καμία δεν δούλεψε. Αυτή τη χρονιά είδαμε τις νέες αφίξεις του Roberto Firmino και του Danny Ings να παίζουν εκτός θέσης σε ένα επίπεδο 4-5-1.
Μέχρι το πικρό τέλος, ο Rodgers είχε χάσει το νήμα του τι έθεσε ως στόχο να κάνει στη Liverpool.

Δεν υπάρχουν σχόλια: