Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Μια εβδομάδα ρωσικών αεροπορικών επιχειρήσεων: στόχοι, όπλα, αποτελέσματα


Στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 ξεκίνησαν επίσημα οι ρωσικές αεροπορικές επιχειρήσεις στην Συρία. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τα ρωσικά αεροσκάφοι πραγματοποίησαν 120 εξόδους και χτύπησαν συνολικά 110 περίπου στρατιωτικής σημασίας στόχους στα εδάφη του Ισλαμικού Κράτους. Αναλυτικά καταστράφηκαν: 71 τεθωρακισμένα οχήματα διαφόρων τύπων, 30 όχημα άλλου τύπου (φορτηγά – επιταγμένα πολιτικά κ.α), 19 εγκαταστάσεις διοικητικής μέριμνας, 2 κέντρα επικοινωνιών, 23 εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και προμηθειών, 6 σημεία κατασκευής βομβών, ποικίλες θέσεις πυροβολικού καθώς και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις.

Ο προφανής στόχος αυτής της φάσης των ρωσικών επιχειρήσεων ήταν αρχικά ψυχολογικός και συγκεκριμένα να υπονομευτεί η ψυχική αντοχή των τζιχαντιστών να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους πέρα απο τις θέσεις του Ισλαμικού Κράτους, να ενισχυθεί η ικανότητα του Συριακού στρατού να πιέζει τις εχθρικές θέσεις και να δοθεί η δυνατότητα, το παράθυρο ευκαιρίας σε καταπονημένα συριακά κυβερνητικά τμήματα να ξεκουραστούν, να αναδιπλωθούν και να αντεπιτεθούν.

Οι στόχοι των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών είχαν εξαπλωθεί σε όλη τη κατεχόμενη συριακή επικράτεια απο τις δυνάμεις του ISIS, απο το προπύργιο τους στην πόλη Raqqa στα βορειοανατολικά, μέχρι την περιοχή της αρχαίας πόλης της Παλμύρας δυτικά της Δαμασκού μέχρι τα περίχωρα της Δαμασκού, στο νότο.

Την πιο σοβαρή ανησυχία για το ρωσικό υπουργείο άμυνας είναι οι καταγγελίες από ορισμένους Δυτικούς αξιωματούχους ότι η Ρωσία στοχεύει δυτικά εκπαιδευμένα στρατεύματα ανταρτών στη Συρία και μπορεί ακόμη και να στοχεύει να σκοτώσει πράκτορες της CIA.
 Η Ρωσία επιμένει ότι στοχεύει μόνο τρομοκρατικές ομάδες και απέδειξε, όπως αναφέρει η ανακοίνωσή του πως οι μαχητές χρησιμοποιούν τζαμιά και άλλους πολιτικούς στόχους για την προστασία τους από τις ρωσικές επιθέσεις. Τέτοιες τακτικές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από πραγματικά μετριοπαθείς δυνάμεις, σημείωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας .

Πολυάριθμες εκθέσεις απώλειες μεταξύ των αμάχων που προκλήθηκαν από τη Ρωσία μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις αξιόπιστες πηγές. Πλάνα και φωτογραφίες που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους ισχυρισμούς αυτούς είχαν διαψευσθεί σε πολλές περιπτώσεις όπως ληφθεί ακόμη και πριν από την έναρξη της εκστρατείας.

Η ρωσική αεροπορία κατα την διάρκεια των επιχειρήσεών στην Συρία χρησιμοποιεί το δορυφορικό ρωσικό σύστημα GLONASS και μαζί με αυτό όλα τα έξυπνα αεροπορικά συστήματα – βόμβες της που είναι ταυτοποιημένα με αυτό όπως:


οι βόμβες τύπου KAB: ΚΑΒ 250 (μήκους 3,2 μέτρων, βάρους 250 κιλών και 127 κιλών εκρηκτικής ύλης) η οποία σχεδιάστηκε για τα νέα ρωσικά μαχητικά τύπου 5G PAK-FA το 2000.


ΚΑΒ 500 (μήκους 3,5 μέτρων, βάρους 500 κιλών και 380 κιλών εκρηκτικής ύλης) χρησιμοποιείται απο τα μοντέρνα βομβαρδιστικά της Ρωσίας, Sukhoi Su-34, απο ύψος 5.000 μέτρων προς αποφυγή αντιαεροπορικών.


ΚH 25L (AS-10 KAREN σύμφωνα με το ΝΑΤΟ): (μήκους 3,75 μέτρων, μήκους 320 κιλών και 112 κιλών εκρηκτικής ύλης)


KH – 29L (AS – 14 KEDGE σύμφωνα με το ΝΑΤΟ): (μήκος 3,9 μέτρα, βάρος 660 κιλα και 317 κιλά εκρηκτικής ύλης)

Απο πλευράς πτητικών μέσων συμμετέχουν αεροσκάφη τύπων: Sukhoi Su-34, Sukhoi Su-24 και Su-25.

Sukhoi Su-34

Sukhoi Su-34
Sukhoi Su-34

Δεν υπάρχουν σχόλια: