Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Ο Allardyce θα δώσει τη πολυπόθητη σταθερότητα στη Sunderland


Δημήτρης Βαρσάνης 

Ο νέος προπονητής της Sunderland Sam Allardyce απολάμβανε την εκπαιδευτική του άδεια από το ποδόσφαιρο ύστερα από την αποχώρηση από τη West Ham το Μάιο.
Ο “Big Sam” παρουσιαζόταν ως μια χαλαρή φιγούρα στις πολλές εμφανίσεις του μετά από εκείνη την αποχώρηση, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης του τον Αύγουστο στο Sky για το Fantasy Football Club, όπου ο ίδιος δεν επέλεξε να φορέσει κάλτσες κάτω από ένα ζευγάρι ελαφριών παπουτσιών.



Όμως ένας καλός άνθρωπος του ποδοσφαίρου δεν μπορεί να μείνει εκτός αθλήματος για πάρα πολύ καιρό, ακόμα και αν απέρριψε μια πρόταση που του έγινε λίγους μήνες νωρίτερα. Ο Allardyce δεν ήταν απλά έτοιμος να σπεύσει για τίποτα. Μεταξύ αυτών που αναφέρθηκαν σχετικά με τη λήψη εργασίας στη Sunderland είναι να έχει ένα υγιές μπάτζετ για να ξοδέψει στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, να ελέγχει τις αγορές ποδοσφαιριστών και να πάρει ένα σημαντικό μπόνους για τη παραμονή του συλλόγου, ο οποίος δεν έχει νίκη αυτή τη σεζόν.
Πληροφορίες ανέφεραν ότι η Sunderland ήθελε τον Allardyce από το καλοκαίρι, όμως ο ίδιος είχε αποφασίσει ότι ο σύλλογος στον οποίο για λίγο καιρό αγωνίστηκε στις αρχές του '80 δεν ήταν για αυτόν. Αντιθέτως ο Dick Advocaat απρόθυμα πείστηκε να γυρίσει και να συνεχίσει, αφού κράτησε την ομάδα στη Premier League τη τελευταία σεζόν μετά την πρόσληψη του το Μάρτιο.



Όταν αποχώρησε ο Advocaat γκρίνιαζε ότι η μάχη του υποβιβασμού δεν ήταν για αυτόν και ο πρόεδρος Ellis Short έπρεπε να διπλασιάσει τις προσπάθειες του για να κατακτήσει το πρωταρχικό του στόχο:"Ήταν προφανώς η καλύτερη επιλογή για τη δουλειά" δήλωσε τη Παρασκευή.
Ο Allardyce από όποια ομάδα περνάει αυτή έχει τη δική του εικόνα, τόσο έτσι ώστε η Sunderland να μπορεί επιτέλους να θεωρεί ότι θα έχει μια νέα ταυτότητα. Η Sunderland είναι μια ομάδα απελπισμένη για κάτι, οτιδήποτε πέρα από την ύπαρξη του καθαρτηρίου που έχει υποστεί τα τελευταία πέντε χρόνια.
Η απόλυση του Steve Bruce το Νοέμβριο του 2011 άρχισε τη τάση του να έρχεται ένας σωτήρας, σε εκείνη τη περίπτωση του Martin O'Neill μόνο για να τους βγάλει από τη δύσκολη θέση πριν γίνει αυτή η πραγματικότητα πάλι αληθινή. Οι Paolo Di Canio, Gus Poyet και Advocaat όλοι τους υπέστησαν την ίδια ακολουθία.
Η τελευταία πρόσληψη παίρνει ένα γκρουπ παικτών, το οποίο μαζί έχουν το όγδοο υψηλότερο μισθολόγιο της Premier League, πραγματοποιώντας ωστόσο μια απελπιστικά ανεπαρκή απόδοση για τους 40.000 και πλέον οπαδούς που τους παρακολουθούν στο Stadium of Light κάθε δεκαπενθήμερο. Με έξι προπονητές σε τέσσερα χρόνια καθώς και δύο Διευθυντές ποδοσφαίρου, οι αποτυχίες της Sunderland είχαν πολλούς "πατέρες".
Τώρα για κάτι εντελώς διαφορετικό υπάρχει η ελπίδα στη Sunderland. Το χρώμα των φανελών μπορεί να έχει αλλάξει όμως η προσέγγιση του Allardyce είναι καλά εδραιωμένη. Κάθε μια από τις Bolton, Blackburn, Newcastle και West Ham είχαν κοινά χαρακτηριστικά της υπέρτατης οργάνωσης, συχνά εις βάρος της δημιουργικότητας και ήταν πολύ δύσκολο να νικηθούν.



Μόνο η Newcastle, όπου κάθισε επτά μήνες στον πάγκο της και απολύθηκε τον Ιανουάριο του 2008 δεν είχε βελτιωθεί από αυτόν, καθώς μια σύγκρουση κουλτούρας ξέσπασε με τους οπαδούς που θέλουν να βλέπουν παραδοσιακά ένα επιθετικό ποδόσφαιρο.Τότε, πρόσφατα ανέλαβε ο Mike Ashley στον προεδρικό θώκο και άκουσε το στρατό των "Toons" και απέλυσε τον Allardyce για να επιστρέψει στο St James' s Park ο θρύλος του συλλόγου Kevin Keegan.
Ο Allardyce από τη μεριά του χρησιμοποίησε την αποζημίωση του για να αγοράσει την Ισπανική βίλα που σαρδόνια ονομάζεται "Casa St James". Δεν έκρυψε τη χαρά του όταν η Newcastle υποβιβάστηκε μια χρονιά μετά την απομάκρυνση του. Στο πρώτο του εντός έδρας αγώνα στη Sunderland θα είναι το μισητό ντέρμπι του Βορρά, μια άμεση πίεση δεδομένου ότι κανένας από τους τρεις προκατόχους του δεν έχασε από τους θορυβώδεις γείτονες.



Η συγκεκριμένη επιθυμία για τον έλεγχο στη παλιά παραδοσιακή σχολή ενός Βρετανού προπονητή μπορεί να ενοχλεί τον σύγχρονο ιδιοκτήτη του κλαμπ που έχει επενδύσει πολλά εκατομμύρια όμως ο Short είχε περιορισμένες επιλογές. Το ίδιο ίσχυε και στη West Ham όταν διορίστηκε ο Allardyce το καλοκαίρι του 2011. Υπήρχαν άβολες σχέσεις με τους δύο συμπρόεδρους David Sullivan και David Gold καθώς και τον αντιπρόεδρο Karren Brady όμως η άνοδος από τη Championship εξασφαλίστηκε από τη πρώτη προσπάθεια.
Στη συνέχεια σταθεροποίησε τα "σφυριά" στις ομάδες της Premier League. Οι οπαδοί διαμαρτύρονταν για τα επίπεδα διασκέδασης στο Upton Park και το συμβόλαιο του δεν ανανεώθηκε στο τέλος της περσινής σεζόν. Όμως χωρίς τον Allardyce, η West Ham πιθανώς δεν θα ήταν σε ισχυρή θέση σήμερα μπροστά από τη μετακόμιση στο νέο Ολυμπιακό στάδιο το επόμενο καλοκαίρι.
Στη Sunderland, τα προσχήματα της ευφορίας ποδοσφαίρου και το χάρισμα έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και καιρό.
Φαίνεται ότι ο σκοπός του συλλόγου είναι λίγο πέρα από τη παραμονή μέχρι να διεκδικήσει τα 100 εκατομμύρια λίρες που θα φέρει την επόμενη σεζόν η τηλεοπτική συμφωνία. Το διετές συμβόλαιο του Allardyce υποδηλώνει μια πιο βραχυπρόθεσμη προσέγγιση από τον Short, αλλά ο επιχειρηματίας από το Μιζούρι έφερε έναν προπονητή, ο οποίος όπως και ο φίλος του Tony Pulis λαμβάνει μια τεράστια υπερηφάνεια μιας και δεν έχει πέσει ποτέ ομάδα του από τη Premier League κατά τη διάρκεια της καριέρας του.



Παρά την εξωτερική του εμφάνιση και τις φιλίες του με τον Ferguson και τον Pulis και όντας 60 ετών, ο νέος άνθρωπος της Sunderland δεν είναι μια παλαιολιθική αναδρομή. Στην πραγματικότητα, για να χρησιμοποιήσουμε τη διατύπωση αυτή την εβδομάδα από την απόλυση του Rodgers από τη Liverpool, είναι ένας "γκουρού του λάπτοπ" και ένας άνθρωπος του ποδοσφαίρου αφού χρησιμοποιεί το λογισμικό ανάλυση από την ανάληψη καθηκόντων της Bolton το 1999.
"Ελπίζω να μπορέσω να συμβάλλω στην επίτευξη της σταθερότητας και της ευτυχίας που θέλει ο καθένας" δήλωσε τη Παρασκευή ο Allardyce. Σταθερότητα: το περισσότερο που η Sunderland και ο Short που μπορεί να ελπίζει σήμερα είναι αυτό που ο Allardyce γνωρίζει καλύτερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: