Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Ο IRA συνεχίζει να υφίσταται



Η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσε την Τρίτη 20/10/2015, ότι όλες οι σημαντικές παραστρατιωτικές οργανώσεις της εποχής των λεγόμενων Ταραχών, ανάμεσά τους και ο Προσωρινός IRA, συνεχίζουν να υπάρχουν, ενώ η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της Βόρειας Ιρλανδίας κατά το Λονδίνο είναι οι διαφωνούντες αυτονομιστές.

Η εκτίμηση που έκαναν η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας και η υπηρεσία αντικατασκοπείας της Βρετανίας, η MI5, κατέληξε πάντως στο συμπέρασμα ότι καμιά από τις παραστρατιωτικές οργανώσεις δεν σχεδιάζει αυτή τη στιγμή επιθέσεις.
«Η εκτίμηση επιβεβαιώνει ότι όλες οι κύριες παραστρατιωτικές οργανώσεις οι οποίες δρούσαν κατά τη διάρκεια των Ταραχών συνεχίζουν να υπάρχουν. Οι διαφωνούντες δημοκρατικοί παραμένουν μια πολύ σοβαρή απειλή και ανά πάσα στιγμή μια τρομοκρατική επίθεση από μέρους τους είναι πολύ πιθανή», είπε η υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας Τερέζα Βίλερς μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο Προσωρινός IRA συνεχίζει να υπάρχει, αν και σε πολύ πιο περιορισμένη μορφή, συνέχισε η Βίλερς. Η υπουργός της κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάμερον επισήμανε επιπλέον πως ορισμένα μέλη της οργάνωσης αυτής ενέχονται σε εγκληματικές δραστηριότητες, όμως η ηγεσία της συνεχίζει να δεσμεύεται στην ειρηνευτική διαδικασία μετά τη συμφωνία του 1998.

Τον περασμένο μήνα η Βόρεια Ιρλανδία βρέθηκε στο χείλος της σοβαρότερης κρίσης μετά τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, έπειτα από μια δολοφονία που σχετιζόταν με πρώην μέλη του IRA, η οποία εξώθησε τον πρωθυπουργό της τοπικής κυβέρνηση Πίτερ Ρόμπινσον να παραιτηθεί.

Η Βίλερς ανέφερε ακόμη στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι διατηρεί "κάποιες ελπίδες" για ευτυχή κατάληψη των συνομιλιών με στόχο να αποφευχθεί η πτώση της κυβέρνησης συνεργασίας, αλλά προειδοποίησε πως η επιτυχία τους είναι κάθε άλλο παρά εγγυημένη.

«Εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικά χάσματα ανάμεσα στα μέρη... Αλλά πιστεύω ότι και τα πέντε μέρη τα οποία συμμετέχουν στις συνομιλίες θέλουν η αποκέντρωση να συνεχιστεί», επισήμανε η υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας. «Έχω κάποιες ελπίδες πως μπορεί να εξασφαλίσουμε ένα ευτυχές αποτέλεσμα αλλά αυτό δεν είναι εγγυημένο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: