Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Νέα μελέτη για τον Homo naledi


Μια νέα μελέτη του τμήματος παλαιοντολογίας του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας για τον Homo naledi, τον ανθρωπίδη του οποίου τα οστά βρέθηκαν σε μια σπηλιά στην Νότια Αφρική τον περασμένο μήνα, αναφέρει πως το πόδι του συγκεκριμένου Homo ήταν το πιο κοντινό μέλος του σε σχέση με τα σημερινά ανθρώπινα δεδομένα, σε όλο του το σώμα.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη μελέτη, μετά απο εξέταση των 107 οστών των ποδιών φαίνεται πως ο H. nadeli μπορούσε τόσο να στέκεται στα δύο πόδια όσο και να ανεβαίνει άνετα πάνω στα δέντρα. Η εργασία, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Communications σήμερα με ταυτόχρονη μελέτη  για τα χέρια του H. naledi προσφέρει μια εικόνα για τη σκελετική μορφή και τη λειτουργία που είχε ο σκελετός ενώς απο τους πρώτους προγόνων μας. «Το πόδι του Homo naledi είναι πολύ πιο αναπτυγμένο από ό, τι σε άλλα μέρη του σώματός του, για παράδειγμα, τους ώμους του, το κρανίο, ή τη λεκάνη, Προφανώς, έχοντας ένα πιο «ανθρώπινο» πόδι ήταν ένα πλεονέκτημα  για αυτό το πλάσμα γιατί ήταν το πρωτόγονο ή πιθηκοειδή πόδι πόδι που έχασε. Αυτό μπορεί να μας πει πολλά όσον αφορά τις πιέσεις που αντιμετώπιζε το είδος.  


Αυτό το είδος έχει ένα μοναδικό συνδυασμό χαρακτηριστικών κάτω από το λαιμό, και προσθέτει κάτι μοναδικό στο αρχείο της ανθρώπινης εξέλιξης. Υπήρχαν πολλά διαφορετικά συμβάντα στην πορεία των hominins - δεν ήταν απλώς μια γραμμική διαδρομή εξέλιξης μέχρι σήμερα. Είμαστε ένα βρώμικο καταγωγή, και όχι μόνο σε κρανία μας και τα δόντια μας. Είμαστε ακόμα αβέβαιοι στο πως φτάσαμε ως ειδος μέχρι εδώ» δήλωσε ο υπεύθυνος καθηγητής παλαιοντολογίας  στο CUNY's Lehman College και επιστημονικός συνεργάτης του αμερικανικού μουσείου φυσικής ιστορίας και αρθρογράφος της μελέτης William Harcourt-Smith, 

Αναλυτικά, ανάλυση αυτών των οστών έδειξε ότι τα οστά των ποδιών φαίνεται πολύ περισσότερο σαν ανθρώπινα οστά παρά σαν οστά χιμπατζή , εκτός από δύο κύριους τομείς: τα δάχτυλα των ποδιών των Η naledi ήταν πιο κυρτοί, και τα πόδια τους ήταν γενικά πιο επίπεδα από ό, τι του σύγχρονου ανθρώπου. Παρά τη στενή ομοιότητα στη δομή του ποδιού, ο Η naledi πιθανόν δεν περπάτούσε ακριβώς όπως και εμείς, λένε οι ερευνητές. Ενδείξεις από άλλα μέρη του σώματός του - μακρά και κυρτά δάχτυλα, καθώς και του πιο πιθηκοειδούς ώμου του - δίνουν μια εικόνα από ένα πλάσμα που ήταν αναμφίβολα δίποδο, αλλά και ένας αναρριχητής δέντρων. 

Ολόκληρη την μελέτη μπορείτε να την βρείτε ΕΔΩ

Η μελέτη που αφορά για τα χέρια του ανθρωπίδη απο τον παλαιοανθρωπολόγο Tracy Kivell, αποκαλύπτει ότι τα χέρια του έχουν ένα μοναδικό συνδυασμό χαρακτηριστικών που δεν έχουν ποτέ δει μέχρι σήμερα σε οποιοδήποτε άλλο ανθρωποειδές, τόσο καλά. Τα οστά του καρπού και του αντίχειρα δείχνουν πιο σύγχρονα ανατομικά χαρακτηριστικά, όπως αυτά που βρίσκονται στους Νεάντερταλ και ακόμη και στα μοντέρνα ανθρώπινα χέρια. Αυτό σημαίνει ότι ο Homo Naledi ήταν απολύτως σε θέση να αντιληφθεί και να πιάσει αντικείμενα σφιχτά με τα χέρια τους και να χρησιμοποιεί λίθινα εργαλεία.


Επίσης, τα χέρια είναι πιο καμπυλωτά από εκείνα των άλλων ανθρωποειδών. Αυτά τα χέρια είναι περισσότερο σαν εκείνα της Lucy, το οποίο θα μπορούσε επίσης να υποδηλώνει ότι ο Homo Naledi μπορούσε να αναρριχηθεί στα δέντρα

Η συγκεκριμένη μελέτη ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: