Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Οι Ταλιμπάν κινούνται προς την Χελμάντ


Δυνάμεις των Ταλιμπάν προωθούνται προς την πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ, εν μέσω σφοδρών μαχών με τις κυβερνητικές δυνάμεις, κάτι που υποχρέωσε πολλές οικογένειες της περιοχής να την εγκαταλείψουν καθώς υπάρχει κίνδυνος να εγκλωβιστούν, αν αποκλειστεί ένας σημαντικός αυτοκινητόδρομος λόγω των συγκρούσεων.

Οι μάχες κοντά στην πόλη Λάσκαρ Γκα σημειώνονται τρεις εβδομάδες αφότου οι Ταλιμπάν πέτυχαν τη μεγαλύτερη νίκη τους τα τελευταία 14 χρόνια, με την κατάληψη της πόλης Κουντούζ την οποία κράτησαν επί τρεις ημέρες, πριν την ανακτήσουν οι αφγανικές δυνάμεις.

"Η πρωτεύουσα της Χελμάντ φαίνεται ότι δέχεται ισχυρές πιέσεις. Μαθαίνουμε πληροφορίες για αμάχους που φεύγουν μαζικά", είπε ένας Δυτικός αξιωματούχος.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Μίρζα Χαν Ραχίμι είπε ότι σφοδρές μάχες συνεχίζονται εδώ και δύο ημέρες στην περιφέρεια Γκερέσκ, στα βόρεια της πόλης. Από τις μάχες απειλείται ο Αυτοκινητόδρομος 1, ο βασικός οδικός άξονας που συνδέει μεταξύ τους τις πόλεις Κανταχάρ και Χεράτ.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν ότι η Λάσκαρ Γκα δεν πρόκειται να πέσει, όμως μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφερε ότι η πόλη Μπάμπα Τζι, στα βόρεια, έχει ήδη καταληφθεί ενώ οι ίδιοι οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι έχουν προωθηθεί σημαντικά. "Η μάχη συνεχίζεται και έχουμε σκοτώσει 25 άνδρες των κυβερνητικών δυνάμεων ενώ κατασχέσαμε και αρκετό οπλισμό", είπε ο εκπρόσωπός τους, ο Κάρι Γιουσούφ Αχμάντι.

Η πρωτεύουσα της Χελμάντ είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής οπίου στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: