Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Χωρίς λουλούδια οι τάφοι των Νεάντερταλ(;)


Ήταν μεταξύ των δεκαετιών του 1950 και 60 όταν ο αναλυτής βοτανολογίας και γύρης, Josette Leroi-Gourhan, εντόπισε στην αρχαιολογική θέση - θέση ταφής των Νεάντερταλ στο σπήλαιο Shanidar στο Ιράκ, μεγάλο ποσοστό συγκέντρωσης γύρης, όπου σύμφωνα με τον ίδιο αποκλείεται να οφείλεται απο την παρέμβαση ζώων αλλα έγινε απο τους ίδιους τους Νεάντερταλ. Όπως άλλωστε είχε γράψει και στο βιβλίο του, το 1971, «Shanidar, The First Flower People»: «Ο εντοπισμός γύρης και λουλουδιών μαζί με απολιθώματα των Νεάντερταλ στο εν λόγο σπήλαιο μάς οδηγεί στο συμπέρασμα οτι η αγάπη για το ωραίο είναι κάτι το οποίο υπερβαίνει το δικό μας είδος, (των απογόνων του Homo Sapiens). Δεν μπορούμε πλέον να αρνούμαστε απο τους πρώιμους ανθρωπίδες - Ηοmo το δικαίωμα της ύπαρξης πλούσιων και έντονων συναισθημάτων και εμπειριών».

Η αδυναμία όμως τα επόμενα έτη της συνέχισης των ανασκαφών στην περιοχή είχε οδηγήσει σε μια άτυπη αποδοχή αυτής της θέσης. Όμως τώρα μια ομάδα αρχαιολόγων - ερευνητών απο το Πανεπιστήμιο του John Moores, του Liverpool έκανε αυτό το ταξίδι πρόσφατα και βρήκαν παρόμοια συγκέντρωση γύρης όπως αυτή στην θέση Shanidar την οποία αποδίδουν σε παρέμβαση μελισσών.

συγκέντρωση γύρης στο σπήλαιο του Shanidar 
Σύμφωνα με την μελέτη τους, η συγκεκριμένη συγκέντρωση γύρης η οποία πραγματοποιήθηκε πριν απο 60.000 χρόνια οφείλεται στην παρέμβαση μελισσών και δυνατών ανέμων. Είναι προφανές από τις ταφές στο Shanidar και άλλους χώρους πως οι Νεάντερταλ λάμβαναν πολλή προσοχή πάνω στο θέμα της ταφής ενός νεκρού καθώς επισήμαναν και διατηρούσαν τον χώρο καθαρό  αλλά δυστυχώς η ποιητική εικόνα των προϊστορικών ξαδέλφων μας να αποδίδουν λουλούδια στους τάφους φαίνεται πολύ απίθανο τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: