Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Η Aston Villa βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι...για άλλη μια φορά




Του Δημήτρη Βαρσάνη

Η Aston Villa είναι σε ένα σταυροδρόμι και πάλι. Στα εννέα χρόνια που έχει στη κατοχή του τον σύλλογο των Midlands υπήρχαν μια σειρά από αποτυχίες παίρνοντας με συνέπεια το λάθος δρόμο. Αυτή τη φορά είναι διαφορετικά, δεν υπάρχει περιθώριο για λάθος.
Ο Tim Sherwood απολύθηκε στη 10η αγωνιστική της σεζόν και η Villa πήρε μόλις τέσσερις βαθμούς και βρίσκεται τώρα στο πάτο της Premier League. Μοιάζει με μια ομάδα που προορίζεται για τον υποβιβασμό. Αυτή θα ήταν μια καταστροφή για το σύλλογο. Την επόμενη σεζόν θα έρθει η νέα τηλεοπτική συμφωνία και οι 20 ομάδες στη κορυφαία κατηγορία θα ζήσουν ένα τεράστιο άλμα στο εισόδημα. Η ομάδα που θα τερματίζει στη τελευταία θέση είναι πιθανό να κερδίσει κοντά στα 100 εκατομμύρια λίρες μόνο από τα χρήματα της τηλεόρασης, κοντά σε εκείνα της Chelsea που κατέκτησε το πρωτάθλημα τη περασμένη σεζόν. Αν πέσει η Villa στη Championship θα χάσει αυτό το χρυσωρυχείο.
Ο Remi Garde έχει αναφερθεί ως αντικαταστάτης του Sherwood. Ο Nigel Pearson έχει συνδεθεί με τον σύλλογο επίσης, μετά την σωτηρία μιας φαινομενικά καταδικασμένης Leicester από τον υποβιβασμό τη περσινή χρονιά. Ο David Moyes θα ήθελε να βρει μια έξοδο από τη Real Sociedad όμως είναι δύσκολο να δούμε τον Lerner να του παρέχει την ευκαιρία. Ακόμη και ο Brendan Rodgers μπήκε στο μείγμα, αν και έχοντας δει τις επιδόσεις της Liverpool στην ήττα με 2-1 από τη Villa για τα ημιτελικά του FA Cup θα μπορούσε να τον αγνοήσει. Ο Mark Warburton ο οποίος έχει κάνει ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα με τη Rangers βρίσκεται και αυτός στη λίστα.
Ο επόμενος προπονητής θα είναι ο έκτος της εποχής Lerner. Τα πράγματα έχουν πάρει τη κάτω βόλτα από τότε που ο Martin O'Neill οδήγησε την ομάδα σε τρεις διαδοχικές έκτες θέσεις στο πρωτάθλημα τη περίοδο 2007-2010. Σε εκείνες τις μεθυστικές ημέρες ο Αμερικανός ιδιοκτήτης επιδείκνυε ένα τατουάζ της  Villa στο πόδι του και ξόδευε χρήματα σαν ένας άνθρωπος που προσπαθεί να αγοράσει την επιτυχία. Για τρεις διαδοχικές μεταγραφικές περιόδους ο σύλλογος ήταν μεταξύ των τριών μεγαλύτερων καταναλωτών στην Ευρώπη.
Ο O'Neill ξόδεψε πάνω από 120 εκατομμύρια λίρες σε παίκτες και έφερε λίγα λεφτά πίσω στο κλαμπ. Μια καθαρή δαπάνη των 82 εκατομμυρίων λιρών έσπρωξε τον Βορειοιρλανδό τεχνικό στην αποχώρηση το 2010 και έπειτα οι "χωριάτες" μπήκαν σε μια περίοδο πέντε ετών λιτότητας. Τα έσοδα έγιναν πιο σημαντικά από τη φιλοδοξία και τώρα η Villa είναι φάτσα με το κίνδυνο του υποβιβασμού.
Οι επιλογές του Lerner στους προπονητές γίνονταν ολοένα και πιο παράξενες. Του Gerard Houllier του οποίου τα προβλήματα στη καρδιά επηρέασαν την ικανότητα του να λειτουργήσει σε ένα περιβάλλον υψηλής πίεσης διήρκεσε λιγότερο από μια χρονιά. Ύστερα αντικαταστάθηκε από τον Alex McLeish, ο οποίος μόλις είχε παραιτηθεί από τον μεγάλο αντίπαλο της Villa, τη Birmigham μετά την ταλαιπωρία του υποβιβασμού στο St. Andrew's.
Ο Roberto Martinez, τότε προπονητής της Wigan ήταν η πρώτη επιλογή για να αντικαταστήσει τον McLeish πριν από τρία χρόνια, αλλά ο Ισπανός φωτογραφήθηκε από παπαράτσι στη Φλόριντα με τον ιδιοκτήτη της Liverpool John Henry και ο Lerner στράφηκε στον Paul Lambert της Norwich. Ήταν το τέλειο στιγμιότυπο της τάσης της Villa να κάνει τη λάθος επιλογή.
Στον Lambert δόθηκε μια πολύ διαφορετική σύνοψη απ' ότι στον O'Neill. Η έμφαση ήταν να αλλάξει τη νεολαία και να εμπιστευτεί την ακαδημία του Bodymoor Heath για να προάγει παίκτες και να κρατήσει τη Villa κεφάτη. Όπως η Newcastle,  η Villa κοίταξε να βρει ταλαντούχους αλλά και φτηνούς νεαρούς παίκτες εν ύπνω στην αγορά για να τους αναπτύξει και να τους πουλήσει. Υπήρξαν όλο και πιο φθίνουσες επιδόσεις με αυτή τη πολιτική.
Ο Sherwood επίσης τα πήγε άσχημα όμως έχει το δικαίωμα να αισθάνεται ότι και οι άλλοι τα πήγαν άσχημα. Όλη η απόδοση του συλλόγου ήταν πολύ κακή. Ο Διευθύνων σύμβουλος Tom Fox θα πρέπει να μοιράζεται την ευθύνη και ο Paddy Riley, ο Διευθυντής του σκάουτινγκ και των αγορών έχει παλέψει για να παρέχει παίκτες επαρκούς ποιότητα για τη Premier League. Ο Hendrik Almstadt έφτασε ως ο πρώτος αθλητικός διευθυντής του συλλόγου το καλοκαίρι, επιφορτισμένος με τη βελτίωση στην απόκτηση ποδοσφαιριστών. Αυτό σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί ο Almstadt ήταν επικεφαλής των επιχειρήσεων στην Arsenal με περιορισμένη εμπλοκή στις μεταγραφές.



Αν διοριστεί ο Garde αυτό θα σήμαινε ότι η πολιτική να βασίζεται στους νεαρούς παίκτες και να ψάχνεται στο εξωτερικό για "λαβράκια" θα συνεχιστεί. Σε ένα σημείο η Arsenal, η πρώην ομάδα του τον έβλεπε για Διευθυντή του ποδοσφαίρου ώστε να συνεργάζεται με τον Arsene Wenger. Ο πρώην αμυντικός ήταν ένα από τα ονόματα που προτάθηκαν για το ρόλο όμως αυτό δεν συνέβη ποτέ. Αντιθέτως, ο Garde επέβλεψε την ακαδημία της Lyon πριν αναλάβει τη τεχνική ηγεσία της πρώτης ομάδας.


Πόσο καλές ήταν οι μεταγραφές  της Villa; η ομάδα του περασμένου Σαββάτου που έχασε με 2-1 από τη Swansea περιείχε τους Alan Hutton, Micah Richards, Joleon Lescott, Kieran Richardson και Gabriel Agbonlahor και αυτοί οι παίκτες έδωσαν την απάντηση τους. Στα 27, ο Richards είναι ο νεότερος εκείνου του γκρουπ. Αποτελούν το ήμισυ των παικτών και έχουν παλέψει με ένα συνδυασμό της ηλικίας, των τραυματισμών και της αποτυχίας.



Ο Warburton  ίσως να είναι η καλύτερη επιλογή για τη Villa. Οδήγησε τη Brentford στα πλέι - οφ της Championship τη περασμένη σεζόν παρότι γνώριζε ότι θα τελείωνε τη συνεργασία του με την εταιρεία στο μεγαλύτερο μέρος του δεύτερου μισού της χρονιάς. Ο 53χρονος έχει αρχίσει τη νέα του δουλειά στη Rangers με 11 συνεχόμενες νίκες στο πρωτάθλημα. Είναι στη δεύτερη κατηγορία της Σκωτίας όμως η καριέρα του Warburton έχει ακόμα μια αίσθηση της κίνησης να προχωρήσει μπροστά. Η εμπειρία του στη Championship μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί πολύτιμη στη Villa.



Ένα ακαταμάχητο επιχείρημα για τον Pearson μπορεί να γίνει η σωτηρία της Leicester πέρυσι, ωστόσο ο 52χρονος τεχνικός χρειάστηκε μια ολική επανεκκίνηση μετά από μια σειρά γεγονότων τη περασμένη σεζόν, το οποίο θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως προς τις ενέργειες ενός ανθρώπου που αγωνίστηκε για να αντιμετωπίσει τη πίεση και θα υπάρξει μεγάλη πίεση στη Villa.
Ο Lerner θα κάνει τη σωστή επιλογή; μάλλον όχι αν κρίνουμε τις αποφάσεις των πέντε τελευταίων ετών. Ο ίδιος θέλει να πουλήσει το σύλλογο όμως δεν υπάρχουν αγοραστές εκεί έξω. Ένας πιθανός νέος ιδιοκτήτης ενδιαφερόταν να τον αποκτήσει όμως έκανε πίσω μετά την εξέταση των βιβλίων. Ο φόβος του υποβιβασμού δεν είναι το σημείο πώλησης.
Η Villa πρέπει να πάρει το σωστό δρόμο και γρήγορα. Η πρόσληψη ενός κατάλληλου προπονητή θα είναι κρίσιμη απόφαση. Αν υποβιβαστεί μπορεί να τη πάρει πολύ χρόνο για να επανέλθει στη κορυφαία κατηγορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: