Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Επιχείρηση έρευνας - διάσωσης στην Κύπρο


Στις 03 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 16:35, το ΚΣΕΔ Λάρνακας έλαβε επείγουσα τηλεφωνική κλήση, που αφορούσε μικρό σκάφος σε άγνωστη θέση, το οποίο βρισκόταν σε κίνδυνο. Σύμφωνα με τις εν λόγω πληροφορίες, το εν λόγω σκάφος είχε αναχωρήσει από την Τρίπολη του Λιβάνου την Παρασκευή, 30 Οκτ. 2015.

Κατόπιν λήψης πληροφοριών, το ΚΣΕΔ ενεργοποίησε άμεσα το Εθνικό Ειδικό Σχέδιο Έρευνας Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ» αποστέλλοντας Ε/Π της ΜΑΕΠ το οποίο εκτέλεσε έρευνα στην περιοχή που καθόρισε το ΚΣΕΔ εντοπίζοντας μικρό σκάφος στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του Κάβο Γκρέκο. Κατά την επιχείρηση διασώθηκαν συνολικά 26 άτομα, ανάμεσα στα οποία 13 παιδιά. Στην επιχείρηση, η οποία διεξήχθη κάτω από δυσμενής καιρικές συνθήκες, συμμετείχαν Ε/Π της ΜΑΕΠ της Αστυνομίας και της 460 ΜΕΔ της ΕΦ, σκάφη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας καθώς και της Διοίκησης Ναυτικού της ΕΦ, εκτελώντας περισυλλογή τους και μεταφορά τους στα Γενικά Νοσοκομεία Αμμοχώστου και Λάρνακας για ιατρική φροντίδα.

Επιπλέον, η Γερμανική ΤΠΚ ΗΥΑΝΕ, η οποία εκτελούσε περιπολία στην περιοχή στο πλαίσιο της επιχείρησης της UNIFIL, ανταποκρινόμενη στην κλήση του ΚΣΕΔ, εκτέλεσε έρευνα στην περιοχή, για τυχόν επιπλέον ανθρώπους στη θάλασσα χωρίς να εντοπίσει οποιουσδήποτε ναυαγούς.

Ταυτόχρονα λήφθηκε πληροφορία για άλλο σκάφος σε κίνδυνο στην περιοχή νότια της Λέμεσου. Μετά από έρευνα πλωτών μέσων της Λ & Ν Αστυνομίας και της Διοίκησης Ναυτικού αλλά και Ε/Π της 460 ΜΕΔ της ΕΦ, δεν εντοπίσθηκε οποιαδήποτε κατάσταση κινδύνου.
Όλα τα άτομα που διασώθηκαν, λαμβάνουν ιατρική φροντίδα από τις υγειονομικές υπηρεσίες της Δημοκρατίας.


Η επιχείρηση Ε/Δ ολοκληρώθηκε την 01:10 της 4ης Νοεμβρίου 2015.

Το θέμα χειρίζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΚΔ, σύμφωνα με το Σχέδιο ‘’ΝΑΥΚΡΑΤΗΣ’’.

Θερμά συγχαρητήρια απηύθυνε στα πληρώματα όλων των μέσων που συμμετείχαν στην ψεσινή επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες του ΚΣΕΔ, πλωτά και πτητικά μέσα της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς κατόρθωσαν να διασώσουν 26 ναυαγούς από το Λίβανο στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Κάβο Γκρέκο. Την επιχείρηση δυσχέραιναν ιδιαίτερα οι πολύ αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.


Ο Υπουργός Άμυνας, εξερχόμενος του ΚΣΕΔ μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αξίζουν θερμές ευχαριστίες και συγχαρητήρια στα πληρώματα όλων των μέσων που συμμετείχαν στην επιχείρηση, τα οποία με αυταπάρνηση και αίσθημα ευθύνης, όπως είπε, κατάφεραν να φέρουν σε πέρας μια πολύ δύσκολη αποστολή».


Δεν υπάρχουν σχόλια: