Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Ένας Βρετανός ταξιδεύει με τον Ηρόδοτο


Σε τόπους που σήμερα λυμαίνονται οι τζιχαντιστές –στην αρχαία Μεσοποταμία– και σε γειτονικά μέρη όπου δοξάζονται άλλα πολιτισμικά ήθη μάς ταξιδεύει ένας σύγχρονος ιστορικός, ο Βρετανός Τζάστιν Μαρότζι, μεταφέροντας στο χαρτί το δρομολόγιο των «Ιστοριών του Ηροδότου»: Από την Αλικαρνασσό (Μποντρούμ στην Τουρκία) στο Ιράκ (Mεσοποταμία), από εκεί στην Αίγυπτο και στην Ελλάδα.

«Όχημα» το βιβλίο «Ο άνθρωπος που επινόησε την Ιστορία – Ταξίδι με τον Ηρόδοτο» που κυκλοφορεί στη χώρα μας την ερχόμενη βδομάδα από τις εκδόσεις Τόπος. Πρόκειται για ένα τουρ γνώσης στους τόπους που γράφτηκε η Ιστορία, στην κυριολεξία, αφού χωρίς αυτόν τον αρχαίο ιστορικό πολλά ιστορικά συμβάντα θα έμεναν στην αφάνεια.

Ο συγγραφέας περιηγείται τους ιστορικούς τόπους και τα μνημεία φέρνοντας τον σύγχρονο κόσμο μας σε κοντράστ με τον ηροδότειο πλανήτη. Διαβάζοντάς τις σελίδες του χαίρεσαι την αφηγηματική του ευρηματικότητα, το δηκτικό του στυλ, τον πολιτικό στοχασμό και τη δεκτική προσέγγιση σε κάθε πολιτιστική διαφορά.

Όπως σημειώνουν οι εκδόσεις Τόπος: «Δεν είναι μια Ιστορία γραφείου. Δεν απευθύνεται στους ιστορικούς. Δεν πασχίζει να αναπτύξει κάποια θεωρία. Δεν τρελαίνει τον αναγνώστη με ανούσιες λεπτομέρειες. Δεν περιγράφει βαρετά, γνωστά γεγονότα. Είναι ένα συνταρακτικό πολεμικό ρεπορτάζ από τα γνωστά και άγνωστα πεδία της Ιστορίας μας. Είναι μια σπαρταριστή περιήγηση στο παρόν του παρηκμασμένου Δυτικού κόσμου με οδηγό τον σοφό Ηρόδοτο. Είναι μια εμπνευσμένη Ιστορία».

Τελικά, είναι μια διδακτική ιστορία χωρίς διδακτισμό, αφού έκανε τον Τζέρμι Σήαλ της Telegraph να γράψει το υπερ-επαινετικό σχόλιο, ότι «το βιβλίο θα μπορούσε θαυμάσια να το είχε γράψει ο Ηρόδοτος».

Ιδού ένα επίκαιρο χαρακτηριστικό απόσπασμα του συγγραφέα, ο οποίος λες και προμήνυε το χτύπημα των βαρβάρων ισλαμιστών στο Παρίσι αλλά και την επιθετική συμπεριφορά της Δύσης:

«…Σήμερα, είμαστε εξοικειωμένοι με το θρησκευτικό μίσος και τον κατατρεγμό σε ολόκληρο τον κόσμο. Βλέπουμε την ένθερμη υποστήριξη της μηδενικής ανοχής στα Βαλκάνια, στο Κασμίρ, στην Αίγυπτο, στο Λίβανο, στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ, στη Βόρεια Ιρλανδία, στη Σαουδική Αραβία, στο Πακιστάν, στο Ιράκ, στο Ιράν, στο Αφγανιστάν, στην Αμερική, στη Μεγάλη Βρετανία, στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Τουρκία, την Κίνα, τις Φιλιππίνες, ο κατάλογος είναι ατελείωτος.

»Το μήνυμα του Ηρόδοτου είναι ακόμη πιο επίκαιρο και ουσιώδες σήμερα από όσο ήταν δυόμιση χιλιετίες πριν. Όμως, δεν εισακούγεται, όπως συνέβη πάντα στο παρελθόν και όπως θα συμβαίνει στο μέλλον, επειδή η Ιστορία μάς διδάσκει ότι δεν διδασκόμαστε από την Ιστορία, ότι κάνουμε τους ίδιους πολέμους κατά των ίδιων εχθρών για τους ίδιους λόγους σε διαφορετικές εποχές, λες κι ο χρόνος έχει στ’ αλήθεια μείνει ακίνητος κι η ίδια η Ιστορία, σαν μια συγκινητική αφήγηση, δεν είναι παρά μια περίτεχνη ψευδαίσθηση…».

Ο ταξιδιωτικός ρεπόρτερ, εν είδει πολεμικού αλλά και πολιτιστικού ανταποκριτή, ξεκινάει την ξενάγησή του με περιδιάβαση στη σημερινή τουρκική Αλικαρνασσό απ’ όπου καταγόταν η μοναδική γυναίκα ναύαρχος του Ξέρξη, μη παραλείποντας να αναφερθεί στα σεξουαλικά έθιμα της αρχαίας εποχής… που ωχριούν μπροστά στην τωρινή δυτική ελευθεριότητα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: