Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Brighton: Από το ζενίθ στο ναδίρ



Αν ρωτούσατε σχεδόν όλους τους οπαδούς τον Απρίλιο του 1997 ότι 20 χρόνια αργότερα θα μπορούσε η ομάδα τους να αγωνίζεται στη Premier League, ελάχιστοι θα σας έπαιρναν στα σοβαρά.
Σε εκείνο το χαμηλό σημείο στην ιστορία τους θα χαιρόντουσαν μόνο οποιοδήποτε μέλλον. Οι "γλάροι" ήταν έτοιμοι να παίξουν το τελευταίο τους παιχνίδι στο Goldstone Ground, το σπίτι το συλλόγου για 95 έτη, το οποίο είχε πωληθεί σε προγραμματιστές από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες. Ακόμη χειρότερα, η ομάδα έπρεπε να αποφύγει την ήττα μια εβδομάδα αργότερα στο Hereford αλλιώς θα υποβιβαζόταν στις ερασιτεχνικές κατηγορίες.
Σήμερα, το σύνολο του Chris Hughton είναι δεύτερο στον βαθμολογικό πίνακα κάτω μόνο από τη πρωτοπόρο Hull λόγω της διαφοράς τερμάτων. Ακόμα, είναι αήττητη μετά από 16 αγωνιστικές θέτοντας ένα νέο ρεκόρ συλλόγου των 17 αγώνων χωρίς ήττα συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου αγώνα της σεζόν 2014 - 2015.
Οι προβλέψεις των ειδημόνων και των μπούκερς απρόσμενα έπεσαν έξω με το πιο φρέσκο γεγονός στο μυαλό τους να είναι η περσινή μάχη του υποβιβασμού παρά οι συμμετοχές στα πλέι - οφ τις προηγούμενες χρονιές. Και ίσως κάποιοι να εξακολουθούσαν να σκέφτονταν ότι η Brighton είναι η ομάδα που έπαιζε σε ένα αθλητικό στάδιο χωρητικότητας 7.000 θεατών μεταξύ του 1999 και του 2011.
Η Brighton δεν έχει παίξει ποτέ στη Premier League όμως ήταν στη κορυφαία κατηγορία για τέσσερις χρονιές (1979 - 1983) όταν έφτασε στο τελικό του FA Cup.
Αν καταφέρει να παραμείνει στη κούρσα ανόδου αυτή τη σεζόν, θα είναι εξοπλισμένη για να διατηρήσει τη θέση της στην ελίτ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ' ότι τη τελευταία φορά χάρη στην επένδυση που της έχει παραδοθεί ένα βραβευμένο γήπεδο των 30.000 θέσεων και ένα προπονητικό κέντρο που θα το λαχταρούσαν οι πάντες και μεταξύ αυτών και ομάδες της Premier League.




Πώς κατάφερε να φτάσει η Brighton έως εδώ; η τρέχουσα βαθμολογική της θέση φαίνεται πολύ απίθανη, ακόμα περισσότερο μετά την ισοπαλία με 1-1 στον εν λόγω "Do-or-Die" αγώνα στο Hereford όπου διασφαλίστηκε το μέλλον της στις επαγγελματικές κατηγορίες.



Η πώληση του αθλητικού της κέντρου σήμαινε ότι η ομάδα δεν είχε χρέη, ούτε όμως και περιουσιακά στοιχεία πέρα από την καλή θέληση των οπαδών. Ο νέος πρόεδρος Dick Knight έπρεπε να βρει ένα προσωρινό σπίτι και να φτιάξει ένα καινούργιο γήπεδο. Μετά από δύο χρόνια μοιρασιάς ενός κέντρου 70 μίλια μακριά στο Gillingham, ο Knight επανέφερε το σύλλογο στο Withdean Stadium, το οποίο βιαστικά μετατράπηκε σε μια αθλητική εγκατάσταση στο Brighton με σοβαρά περιορισμένη χωρητικότητα και λίγα καθίσματα.



Με τη βοήθεια των οπαδών που έγραψαν επιστολές, πραγματοποίησαν πορείες και συμπλήρωσαν αναφορές κατάφεραν να εξασφαλίσουν άδεια για ένα μόνιμο καινούργιο σπίτι, αλλά η διαδικασία σχεδιασμού τράβηξε μέσω δύο δημόσιων ερευνών και πολλών αντιρρήσεων.  Όλο αυτό κόστισε χρήματα και ο σύλλογος δυσκολεύτηκε να βρει χρήματα για τη μικροσκοπική θύρα του Withdean παρά τη βοήθεια από επενδυτές συμπεριλαμβανομένων του Norman Cook.
Με κάποιο τρόπο, η ομάδα κατάφερε να κερδίσει την άνοδο τέσσερις φορές στις 11 χρονιές στο Withdean, αλλά το μικροσκοπικό κέντρο δεν είχε ποτέ τη δυνατότητα να επωφεληθεί. Για μια γενιά των οπαδών ποδοσφαίρου, η Brighton δεν θεωρούνταν ως ένας σύλλογος που προσέλκυσε τακτικά πάνω από 25.000 κόσμο και έπαιξε στη κορυφαία κατηγορία όμως μόνο ένα μικρό πλήθος το οποίο έφτανε τους 6.000 μαζί με τη Stockport και τη Carlisle.
Η σκληρή ειρωνεία ήταν ότι οι εκστρατείες ανόδου στο Goldstone, για να μην αναφέρουμε και περιπτώσεις όπως του 2008 στον αποκλεισμό από τη Manchester City για το Capital One Cup προσέλκυσαν 20.000 θεατές που ήταν ο λόγος που ο Knight αρνήθηκε να σκεφτεί χαμηλά όταν σχεδίαζε για ένα καινούργιο γήπεδο.



Το American Express Community Stadium άνοιξε τελικά το 2011, έχει χωρητικότητα 30.750 θέσεις και ο Knight ήταν σίγουρος ότι πολλοί χιλιάδες οπαδοί που δεν θα μπορούσαν να μεταβούν στο Withdean - η επέλεξαν να μην παρακολουθήσουν έναν αγώνα της League One στη βροχή - να έρθουν πίσω.
Το γραφείο των Εθνικών στατιστικών στοιχείων δείχνουν ότι ο πληθυσμός της περιοχής του Brighton είναι 475.000 κάτοικοι όπου ξεπερνά εύκολα εκείνες του Southampton, της Sunderland και της Stoke. Παρά τις δυσκολίες της περασμένης σεζόν ο μέσος όρος των 25.645 θεατών ήταν μεγαλύτερος από εκείνων της West Brom, της Crystal Palace και της Swansea.



"Ο λόγος που η αρχική αίτηση σχεδιασμού μας ήταν μόνο για 23.000 ήταν η δυσκολία του να πάρουμε έγκριση" εξήγησε ο Knight:" Μια χωρητικότητα των 30.000 ήταν πάντα στο μυαλό μου. Θέλαμε ένα γήπεδο στο South Downs. Είπα στους αρχιτέκτονες ότι θέλαμε ένα στάδιο του Henry Moore ακολουθώντας τις καμπύλες της γης. Ακόμα, είπαμε στον Bobby Zamora όταν τον υπογράψαμε το 2000 ότι θα παίζει σε αυτό το φανταστικό γήπεδο μια μέρα. Δεν πιστεύαμε ότι θα έπρεπε να φτάσουμε στο 2015 για να συμβεί αυτό."
Ο Zamora πωλήθηκε στη Tottenham το 2003 μετά από τρεις χρονιές ως πρώτος σκόρερ της Brighton και επέστρεψε στους "γλάρους" τον Αύγουστο μετά από μια εκτεταμένη εμπειρία στη Premier League με τις φανέλες των Tottenham, West Ham, Fulham και QPR, λαμβάνοντας επίσης μέρος σε έναν τελικό του Europa League και έχοντας δύο συμμετοχές στην Εθνική Αγγλίας.
"Τότε η κουβέντα πάντα ήταν για το καινούργιο γήπεδο αν και μου άρεσε πολύ στο Withdean" τόνισε ο έμπειρος επιθετικός και συνέχισε:" Όμως είμαστε εδώ τώρα και τι κέντρο είναι αυτό. Έχω παίξει και στις τέσσερις επαγγελματικές κατηγορίες και αυτό είναι το καλύτερο προπονητικό κέντρο που έχω δει ποτέ. Η παραμονή στη Premier League μπορεί να είναι ένα ζήτημα για περισσότερα ερωτήματα, ωστόσο δεν μπορεί να υπάρχουν οποιεσδήποτε δικαιολογίες από τους παίκτες από την άποψη των εγκαταστάσεων. Τα πάντα είναι εδώ για μας."
Ωστόσο, ο Zamora διαπίστωσε ότι κατά κάποιο τρόπο ο σύλλογος στον οποίο είχε αγωνιστεί προηγουμένως ήταν ακόμη αναγνωρίσιμος με μερικούς από τους πρώην συμπαίκτες του να είναι ακόμη τριγύρω του. Ο Paul Watson - πάροχος πολλών από των γκολ του - είναι ένας φυσιοθεραπευτής, ο τότε αριστερός μπακ Nathan Jones είναι τώρα επικεφαλής προπονητής και ο αρχηγός Paul Rogers εργάζεται στο τμήμα μάρκετινγκ.
"Ήταν περίεργο το γεγονός ότι όταν υπέγραψα το καλοκαίρι, ο Derek Allan ο γραμματέας ο οποίος έκανε τη πρώτη μου υπογραφή ήταν ακόμα εδώ. Φαίνονται λίγο πολύ τα πάντα ίδια και οι οπαδοί είναι ακόμα υπέροχοι στο να γεμίζουν το γήπεδο" λέει ο Zamora.



Μια σημαντική αλλαγή έλαβε χώρα μετά την οικοδομική άδεια για το γήπεδο που τελικά εξασφαλίστηκε το 2009. Ο σημαντικός επενδυτής Tony Bloom, ένας δια βίου οπαδός ο οποίος εκπροσωπεί την τρίτη γενιά της οικογένειας του που κάθεται στο Διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, προσφέρθηκε να χρηματοδοτήσει τη κατασκευή του γηπέδου με αντάλλαγμα τη θέση του προέδρου και τον Knight να γίνεται ταυτόχρονα δια βίου οπαδός.
Οι πρώτες μνήμες της άνθισης της ομάδας ήταν το σκληροτράχηλο σύνολο του Alan Mullery τη δεκαετία του '70 και του '80, το οποίο έφτασε στη κορυφαία κατηγορία το 1979 όταν ο παππούς του Tony, Harry ήταν αναπληρωτής πρόεδρος άφησε τη τελευταία του αναπνοή στο λεωφορείο της ομάδας σε ένα ταξίδι στο Stoke. Ο ίδιος ο Bloom  ταξιδεύει τακτικά στους εκτός έδρας αγώνες στα ίδια τρένα με τους οπαδούς.
Όσοι αναφέρονται στον Bloom το κάνουν συνήθως με το ψευδώνυμο "Lizard", μια αναφορά στο εν ψυχρώ ύφος του στο πόκερ και στα χρήματα που έκανε στον κλάδο των διαδικτυακών στοιχημάτων. Όμως η σημαντική περιουσία του προέρχεται από ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ιδιοκτησία και στις επενδύσεις.
Το πόσο πλούσιος είναι ακριβώς παραμένει άγνωστο, καθώς κατάφερε να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά από τις περισσότερες υποθέσεις που δημιουργούνται από τα μέσα ενημέρωσης για τους πιο πλούσιους ανθρώπους. Ωστόσο δεν φτάνει στο εκτιμώμενο κόστος κατασκευής του γηπέδου των 93 εκατομμυρίων λιρών. Οι περαιτέρω επενδύσεις που συμπεριλαμβάνουν την επέκταση της χωρητικότητας και το προπονητικό κέντρο ολοκληρώθηκαν το καλοκαίρι του 2014 δίνοντας άλλα 32 εκατομμύρια λίρες.


Όταν ο πρώην Διευθυντής μάρκετινγκ και επικοινωνίας της FA και εκτελεστικός διευθυντής της Tottenham Paul Barber έγινε Διευθύνων σύμβουλος της Brighton τον Ιούνιο του 2012 μέρος της έλξης ήταν η δέσμευση του Bloom όπως ανέφερε ο ίδιος.
"Είμαστε απίστευτα τυχεροί που έχουμε τον Tony Bloom ως πρόεδρο. Δεν είναι μόνο ότι ο Tony είναι οικονομικά δεσμευμένος σε αυτό το σύλλογο ποδοσφαίρου, έχτισε ένα στάδιο παγκόσμιας κλάσης και ένα αθλητικό κέντρο να ταιριάζει με αυτό. Το πιο σημαντικό είναι ότι είναι τόσο παθιασμένος και συναισθηματικά δεμένος σαν ένας από τους οπαδούς μας. Όμως είναι επίσης προσιτός, αξιοπρεπής, ήρεμος, ρεαλιστής και ταπεινός. Αυτές είναι σπάνιες αρετές."
Ο Bloom αρνήθηκε όταν ανάλαβε ότι είχε τον πλούτο για να ταιριάξει με εκείνον του Abramovich όμως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κεφάλαια του εξαντλούνται. Παρά το γεγονός ότι ο σύλλογος σχολαστικά παρατηρήθηκε από τους κανόνες του Financial Fair Play, το χρήμα ήταν πάντα διαθέσιμο για μεταγραφές καθώς και για επενδύσεις σε υποδομές. Ακόμα και μια στιγμιαία πτώση της περασμένης σεζόν στην ανοδική πορεία της δεν βαθούλωσε τον ενθουσιασμό του.




"Είμαι απόλυτα ερωτευμένος που είμαι πρόεδρος αυτού του μεγάλου ποδοσφαιρικού συλλόγου. Δεν έχω καμία πρόθεση να τον βάλω σε πώληση. Νομίζω ότι θα είμαι για πολλά χρόνια ακόμα εδώ". Φυσικά πολλοί πρόεδροι και ιδιοκτήτες έχουν ρίξει χρήματα σε κλαμπ χωρίς να τους παραδίδεται η απόλυτη επιτυχία. Όμως ο Hughton, ο οποίος είχε έρθει για να αντικαταστήσει τον Sami Hyypia στις 31 Δεκεμβρίου της προηγούμενης χρονιάς και έχει προπονήσει στη Premier League τις Newcastle και Norwich - οδηγώντας τους Magpies στον τίτλο της Championship το 2010 - πιστεύει ότι η ισορροπία της φιλοδοξίας και του ρεαλισμού είναι σωστή.



Συγκεκριμένα τα όσα είπε ήταν τα εξής: "Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η φιλοδοξία του συλλόγου έχει φανεί από το γήπεδο, την υποδομή και το αθλητικό κέντρο, η Brighton μπορεί να είναι μια ομάδα της Premier League. Ο τρόπος με τον οποίο περνά από την οργάνωση, το στήσιμο και ο τρόπος που οι υπηρεσίες λειτουργούν μαζί είναι κάτι που με αφήνει απίστευτα εντυπωσιασμένο, το πόσο καλά φροντίζει τους ποδοσφαιριστές. Η άλλη όψη είναι ότι υπάρχει στο γήπεδο. Πιστεύω ότι μπορούμε να το πετύχουμε με το σωστό τρόπο. Έχουμε αγοράσει καλά και έχουμε μια δομή διαχείρισης που προσπαθεί να κρατήσει τα πάντα σε μια προοπτική όσον αφορά το τι θα πληρώσουμε για τους παίκτες. Τους συγχαίρω για αυτό. Μπορεί να είναι εύκολο να παρασυρθούμε με ότι μπορεί να είναι η Premier League και τι θα φέρει. Θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία, η φιλοδοξία είναι ήδη εκεί".



Με τους κανόνες του FFP να χαλαρώνουν, ο Bloom χρηματοδότησε διάφορες μεταγραφές - κλειδιά το καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένων του εξτρέμ Jamie Murphy από τη Sheffield United, το Γερμανό αμυντικό Uwe Hunemeier από τη Paderborn, τον Ισραηλινό επιθετικό Tomer Hemed από την Almeria και ο Διεθνής επιθετικός της Under 21 της Ολλανδίας Elvis Manu από τη Feyenoord. Την ισορροπία την παρείχε η άφιξη του 19χρονου Σκοτσέζου επιθετικού Jack Harper, ο οποίος έγινε διαθέσιμος όταν η Real Madrid διέλυσε τη τρίτη της ομάδα.



Ωστόσο, ίσως η πιο σημαντική δήλωση πρόθεσης ήταν η επέκταση συμβολαίου του τοπικού προϊόντος  Lewis Dunk, όταν η Fulham και τουλάχιστον ένας σύλλογος της Premier League ήταν πρόθυμοι να προσφέρουν πέντε εκατομμύρια λίρες για έναν κεντρικό αμυντικό που δεν έχει εγγυημένη θέση στην αρχική ενδεκάδα της ομάδας του Hughton. Μια λιγότερο φιλόδοξη ομάδα θα μπορούσε να τον πουλήσει.
Ο Hughton συμφωνεί:"Ήταν σημαντικό. Κάθε παίκτης έχει μια τιμή όμως ήμουν ευτυχής που εμείς ως ομάδα δείξαμε ότι η φιλοδοξία είναι εκεί. Είναι ένας από τους καλύτερους νέους παίκτες μας, μια πραγματική προοπτική και θέλαμε να τον κρατήσουμε εδώ". Τα πάντα λοιπόν φαίνεται να είναι στη θέση τους, αν η Brighton καταφέρει να πάρει τη δική της θέση στη κορυφαία κατηγορία τα πάντα είναι εκεί.
Ο Barber τράβηξε κάποια γελοιοποίηση για μια έκφραση που είχε σημειώσει -"έτοιμοι για Premier League" - όταν η ομάδα χώλαινε για μεγάλες χρονικές περιόδους τη περασμένη σεζόν, μιας και ο Hyypia παρέλειψε να συνδυάσει μια συλλογή από τα τέλη των καλοκαιρινών μεταγραφών σε οποιοδήποτε είδος ενός νικηφόρου συνδυασμού. Όμως στην παρούσα θέση τους μοιάζει μια συνετή προετοιμασία.
"Ο όρος έτοιμοι για Premier League χρησιμοποιήθηκε στο κοινό μόνο για μια φορά για να περιγράψει ένα εσωτερικό πρόγραμμα προσωπικού το οποίο εξασφαλίζεται σε όλους τους τομείς του κλαμπ. Οι εγκαταστάσεις, οι υπηρεσίες, τα συστήματα, οι διαδικασίες ήταν τόσο καλές όσο θα έπρεπε να είναι για να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούσαμε να ανταγωνιστούμε τους άλλους, εκτός γηπέδου τουλάχιστον στο επόμενο επίπεδο" υποστήριξε ο Barber και συνέχισε:" Στο σημείο του να ανέβεις, η προσοχή σας μπορεί τότε να είναι όλα σχετικά με την συναρμολόγηση και τη προετοιμασία της ομάδας για τα παιχνίδια. Για μένα, αυτό το είδος σκέψης κάνει την απόλυτη έννοια και μας αντιπροσωπεύει το πόσο προετοιμασμένοι ενδεχομένως να είμαστε".
Οι πιο πρόσφατες "πρωτάρες" της Premier League όπως η Burnley και η Blackpool έχουν αποτύχει σε πρώτη φάση, ενώ η Crystal Palace μόλις τώρα αρχίζει να κάθεται άνετα σε κορυφαίο επίπεδο μετά από αρκετούς υποβιβασμούς. Άλλα κλαμπ με μικρότερη οπαδική βάση από τη Brighton όπως η Blackburn και η Bolton κατάφεραν να βρίσκονται στην ελίτ της Premier League για πολλά χρόνια.



Ίσως η καλύτερη σύγκριση θα ήταν με τη Southampton - η οποία ανέβηκε ως δεύτερη στη Championship το 2011 πίσω από την ομάδα του Poyet - που τώρα μοιάζει με το είδος του καθιερωμένου συλλόγου της Premier League που η Brighton φιλοδοξεί να γίνει.
Το ανεκτίμητο πλεονέκτημα που απολάμβαναν έναντι των "γλάρων" στην κούρσα για τη κορυφή ήταν η από μακρού ακαδημία τους, που τους παρείχε παίκτες όπως ο Adam Lallana και ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία όπως ο Alex Oxlade-Chamberlain.
Η ακαδημία της Brighton βασίζεται επίσης στο νέο προπονητικό της κέντρο, το οποίο κατάφερε να βρίσκεται στο στάτους της πρώτης κατηγορίας, η υψηλότερη κατάταξη στο πλαίσιο του προγράμματος " απόδοση ποδοσφαιριστών της ελίτ της Premier League" (EPPP) το 2014, αλλά εξακολουθεί να προσθέτει στο υπάρχον ρόστερ τη ακαδημίας της έξυπνες συλλήψεις, όπως ο αρχηγός της Under 17 της Ιρλανδίας Jayson Molumby.
"Το στάτους της κατηγορίας 1 της ακαδημίας συνέβη πολύ γρήγορα και μας έδωσε μια ευκαιρία" λέει ο Hughton και συνεχίζει:" Σε αυτό το σημείο μπορούμε είτε να χτίζουμε σιγά - σιγά είτε σε κάποιο βαθμό πολύ γρήγορα. Έχουμε δείξει τη πρόθεση μας για το γκρουπ της πρώτης ομάδας, να φέρουμε παίκτες που μπορούν να πιέσουν για την είσοδο στη πρώτη ομάδα. Έχουμε μια μεγάλη εγκατάσταση εδώ και οι νεαροί παίκτες θα θέλουν να έρχονται και πρέπει να κάνουμε το καλύτερο από αυτό το σενάριο. Αυτός είναι ο απόλυτος στόχος του συλλόγου".
Οι Άγγλοι προπονητές όλων των ηλικιακών ομάδων είναι εδώ και πολύ καιρό τακτικοί επισκέπτες στην έδρα του Southampton, στο Staplewood στα σύνορα του New Forest, αλλά τώρα και η Brighton δημιουργεί επίσης ισχυρούς δεσμούς με την Εθνική ομάδα.
Ο ένας εκ των προπονητών της ομάδας Nathan Jones κλήθηκε στο St. George's Park για να βοηθήσει τους παίκτες της Under 21 με την προετοιμασία για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του περασμένου καλοκαιριού. Τρεις παίκτες είναι βασικοί στην U-21 της Εθνικής Αγγλίας και ο Gareth Southgate εξήρε πρόσφατα τη μεγάλη εγκατάσταση του συλλόγου. Ακόμη, το "Amex" φιλοξένησε τη Δευτέρα τον αγώνα της Αγγλίας Under 21 με την αντίστοιχη Εθνική της Ελβετίας.



Όταν ήρθα ξανά πίσω, τις πρώτες δύο εβδομάδες έπαιξα μερικά παιχνίδια με την ομάδα ανάπτυξης και ήμουν πολύ εντυπωσιασμένος με τα νέα παιδιά, και αυτό δείχνει ότι χτίζουμε πράγματα με το σωστό τρόπο και δεν ψάχνουμε μόνο τη στιγμιαία επιτυχία" είπε ο Zamora.
Έπειτα συνέχισε λέγοντας ότι:" Ο στόχος είναι να είμαστε σε θέση να διατηρηθούμε στο ποδόσφαιρο της Premier League και νομίζω ότι ο σύλλογος βρίσκεται σε ένα καλό στάδιο για να μπορέσει να το πράξει αυτό. Οι ιδιοκτήτες προχωρούν αργά και σταθερά και αυτός είναι σίγουρα ο καλύτερος τρόπος. Στη QPR ξοδεύτηκαν πολλά λεφτά για να προσπαθήσουν να πάρουν την άμεση επιδιόρθωση. Αυτό δεν λειτουργεί πάντα".
"Κάποιος μας περιέγραψε κάποτε ως γνωστόν ότι έχουμε φτάσει στο ανώτατο όριο" τόνισε ο Barber αναφερόμενος στη παρατήρηση του Gus Poyet μετά τον αποκλεισμό στα ημιτελικά των πλέι - οφ από τη Crystal Palace το 2013.
Έπειτα συνέχισε και είπε:" Από τότε, έχουμε συμμετάσχει και πάλι στα πλέι - οφ, έχουμε χτίσει ένα αθλητικό κέντρο και μια ακαδημία παγκόσμιας κλάσης, παλέψαμε για την αποφυγή του υποβιβασμού και επιστρέψαμε για να εξαπολύσουμε μια άλλη πρόκληση ανόδου, αν και θα πρέπει να διανύσουμε ακόμα ένα μακρύ δρόμο και είμαι βέβαιος ότι θα έρθουν πολλές ανατροπές. Το ποδόσφαιρο είναι ένα χαρούμενο παιχνίδι και υπάρχει πάντα άλλη μια πρόκληση γύρω από τη γωνία."
"Όμως υπάρχουν επίσης και κάποιες ευχάριστες εκπλήξεις. Λιγότερο δημοφιλείς ομάδες από τις Southampton και Swansea το κατάφεραν, όπως η Stoke πριν από αυτές και πιο πρόσφατα της Bournemouth είναι φανταστική και έχει θέσει αναμφίβολα νέες μπάρες. Είμαι βέβαιος ότι όπως και εμείς όλοι άρχισαν με τη φιλοδοξία του να παίξουν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και στη συνέχεια έκαναν ένα βήμα τη φορά"
Κλείνοντας με τις συνεντεύξεις του και με το άρθρο μας εξήγησε ότι:" Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να διατηρήσουμε αυτή τη τελευταία πρόκληση ανόδου και στη συνέχεια να κάνουμε το επόμενο βήμα".





























Δεν υπάρχουν σχόλια: