Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Η φύση της επένδυσης στις Σκουριές



Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο βιβλιοπωλείο Αριστοτέλειο στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 5/11/2015, ο ομότιμος καθηγητής μαθηματικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Αντώνης Βαρδουλάκης έκανε μια ερασιτεχνική, όπως είπε ο ίδιος, παρουσίαση τη φύσης της επένδυσης στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Παρουσιάζοντας το ιστορικό της επένδυσης, αλλά και το Φ.Ε.Κ. παραχώρησης τις περιοχής από το ελληνικό κράτος προς την εταιρία, το καθεστώς ιδιοκτησίας, το κέρδος του ελληνικού κράτους από την επένδυση αλλά και την αξία των μεταλλευμάτων στην περιοχή, ο κ. Βαρδουλάκης παρουσίασε την συγκεκριμένη επένδυση ως όχι και τόσο ωφέλιμη προς το κράτος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρδουλάκης, καθώς παρουσίαζε άρθρα του Φ.Ε.Κ. παραχώρησης σημείωσε πως: «το ελληνικό κράτος δεν κερδίζει - λαμβάνει τίποτα από τη συγκεκριμένη επένδυση. Επίσης, η εταιρεία δεν είναι υποχρεωμένη να προστατεύει αλλα ούτε να αναδείξει την φυσική και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής όπου μεγάλωσε και δίδαξε ο Αριστοτέλης!» παραθέτοντας κατά αντιστοιχία και την πραγματική αξία των μεταλλευμάτων.



Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησαν ερωτήσεις, παρατηρήσεις και σχόλια των ακροατών μεταξύ των οποίων πολλοί μεταλλειολόγοι, όπως ο επίτιμος καθηγητής μεταλλειολογίας του πολυτεχνείου του Α.Π.Θ. Γιώργος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος τόνισε από τη μεριά του ότι «με τη λογική του κοιτάσματος, όλα αυτά τα μέρη όπου έχουν χρυσό έχουν παραχωρηθεί προς εξαγορά στο ΤΑΙΠΕΔ για να δοθούν σε ιδιώτες. Που σημαίνει πως θα μας ξεσκίσουν ολόκληρους! Όχι μόνο οικονομικά. Η Θεσσαλονίκη περιβάλλεται απο περιοχές πλούσιες σε χρυσό. Με τις βίαιες εξορύξεις που θα γίνουν με την χρήση χημικών (κυάνιο) και εκρηκτικών θα σηκωθεί τέτοια σκόνη που θα πνίξει την πόλη, χωρίς βέβαια να πούμε για να μολυσμένα νερά και του διαόλου το κέρατο που θα πέσει στην Θεσσαλονίκη. Αλλα όταν τα λές αυτά σου λένε πως έτσι χτυπάς τις επενδύσεις. Ας μας απαντήσουν οι κύριοι γιατί δεν δίνονται οι άδειες εξορύξεων βιομηχανικών ορυκτών, μήπως γιατί μερικοί είναι ξεπουλημένοι σε συγκεκριμένους βιομηχανικούς κύκλους; και αυτό μερικοί το λένε επένδυση!».

Αξίζει να ακούσετε ολόκληρη την παρουσίαση και τη συζήτηση που ακολούθησε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: