Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Οι προϊστορικές κοινότητες και η χρήση των δασικών πόρων στην Ελλάδα


«Οι προϊστορικές κοινότητες και η χρήση των δασικών πόρων στην Ελλάδα. Οι ανθρακολογικές αναλύσεις (μακροκατάλοιπα καμένου ξύλου) στο αρχαιολογικό τους πλαίσιο» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει η Μαρία Ντίνου (M.H. Wiener Laboratory for Archaeological Science, ASCSA) την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015, και ώρα 19:00 στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μητσαίων 9, Αθήνα)

Οι προϊστορικές κοινότητες χρησιμοποίησαν τους δασικούς πόρους στις καθημερινές τους οικιακές δραστηριότητες (καύσιμη ύλη) αλλά και σε άλλες πιο εξειδικευμένες δραστηριότητες (π.χ. ξυλοτεχνία, δόμηση). Τα ανθρακολογικά κατάλοιπα (τα υπολείμματα καμένου ξύλου) που βρίσκουμε στις αρχαιολογικές θέσεις αποτελούν πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τη σχέση μεταξύ των ανθρώπων και της φυσικής βλάστησης που φυόταν στους τόπους εγκατάστασης. Η μελέτη των ανθρακολογικών καταλοίπων μας βοηθά να ανασυνθέσουμε την τοπική παλαιοβλάστηση γύρω από μια αρχαιολογική θέση, και να κατανοήσουμε τη διαχείριση των δασών για προσπορισμό καύσιμης ύλης και πρώτων υλών αλλά και για τις οικονομικές πρακτικές.

Στην ομιλία της η κα Ντίνου θα εξετάσει ένα γεωγραφικά και πολιτισμικά ποικίλο σύνολο προϊστορικών θέσεων της Ελλάδας που χρονολογούνται από το τέλος της Ανώτερης Παλαιολιθικής ως και τη Νεολιθική. Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση της διάλεξής της: «Τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας καταδεικνύουν ότι διαφορετικοί τύποι βλάστησης αναπτύχθηκαν κάτω από μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες κατά την περίοδο μετάβασης από το τέλος της τελευταίας Παγετώδους στο Ολόκαινο. Στη διάρκεια του τελευταίου, οι μεσολιθικές και νεολιθικές κοινότητες χρησιμοποίησαν τα τοπικά δάση, τα οποία παρουσίαζαν διαφορετική σύνθεση ανάλογα με τη γεωγραφική θέση και το υψόμετρο».

Η κα Ντίνου θα παρουσιάσει επίσης επιλεγμένες θέσεις της Βόρειας Ελλάδας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, αποδεικνύοντας τη συμβολή των ανθρακολογικών αναλύσεων στη μελέτη διαχείρησης των δασικών πόρων και της διαμόρφωσης του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

Η διάλεξη εντάσσεται στο πλαίσιο των Αιγαιακών Διαλέξεων που διοργανώνει ο «Αιγεύς – Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας» σε συνεργασία με το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: