Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Οι "αετοί" πετούν για Champions League


Δημήτρης Βαρσάνης

Μέχρι στιγμής σε όλα τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχουμε και από μια έκπληξη και η Ligue δεν αποτελεί εξαίρεση.
Ενώ στην Αγγλία η Leicester είναι πρώτη, στην Ιταλία η Sassuolo είναι έκτη, στη Γερμανία η Hertha είναι τέταρτη και στην Ισπανία η Eibar είναι έκτη, στην Γαλλία η Nice βρίσκεται στην τέταρτη θέση. Στην πραγματικότητα δεν είναι η μόνη ομάδα που κάνει πορεία πάνω από τις δυνατότητες της. Η τρίτη Caen και η πέμπτη Angers είναι και αυτές απίστευτες αποκαλύψεις έως τώρα.
Ωστόσο, ενώ  ο προπονητής της Caen Patrice Garande και ο αντίστοιχος της Angers Stephane Moulins αξίζουν πολλά εύσημα για το έργο που επιτελούν, ας επικεντρωθούμε στη Nice επειδή είναι σήμερα μια από τις διασκεδαστικές ομάδες του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.



Στα κορυφαία Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα μόνο η PSG, η Bayern Munchen και η Borussia Dortmund έχουν σκοράρει περισσότερα από 30 τέρματα από τη Nice σε 14  αγώνες. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι η εκτός έδρας αναλογίας τους στα γκολ, τα οποία ανέρχονται στα 17 σε επτά αναμετρήσεις.
Έτσι πώς ακριβώς η Nice, η οποία τη περασμένη σεζόν αγωνίστηκε για τη παραμονή της και τελικά τερμάτισε στην 11η θέση τώρα ανταγωνίζεται για μια θέση στο Champions League; υπάρχουν μερικοί λόγοι για την επιτυχία της ομάδας του Claude Puel.



Πρώτον, ο προπονητής έχει βρει αυτό που φαίνεται σαν μια τέλεια συνταγή για την επιτυχία. Το πρώτο συστατικό είναι η εμπειρία και ο Mathieu Bodmer - ο πρώην 33χρονος μέσος της Lyon και της PSG - τη παρέχει άφθονα. Ο συγκεκριμένος είναι ο κριτής της άμυνας, έχει μια μεγάλη νοοτροπία και είναι το τέλειο δεξί χέρι για τον Puel. Άλλα έμπειρα ταλέντα συμπεριλαμβάνουν τους Simon Pouplin, Hatem Ben Arfa και Romain Genevois.



Το δεύτερο συστατικό περιέχει ταλαντούχους νέους. Η Nice είχε πάντα μια καλή ακαδημία και ο Puel τη χρησιμοποιεί με το καλύτερο τρόπο. Ο Alexander Mendy είναι 21, ο Vincent Koziello και ο Mouez Hassen 20 και ο Olivier Boscagli 18.
Από αυτούς ο Koziello είναι το πιο ελπιδοφόρο όνομα που πρέπει να θυμόμαστε. Ένας μέσος με εξαιρετική ορατότητα, έξυπνο μυαλό και μια υπέροχη πινελιά όπου μπορεί να τρέξει και να σκοράρει παρά το μικρό του σωματότυπο εντυπωσιάζοντας τους πάντες αυτή τη σεζόν.
Το τρίτο συστατικό; οι έξυπνες αγορές. Η Nice δεν έχει μεγάλο μπάτζετ και έτσι έπρεπε να κινηθεί πονηρά στη μεταγραφική περίοδο. Το καλοκαίρι υπέγραψε τον Ιβοριανό μέσο Jean Michael Seri από τη Pacos Ferreira της Πορτογαλίας καθώς και τους Mickael Le Bihan και Maxime Le Marchand από τη Le Havre της Ligue 2.
Η Nice έφερε επίσης τρεις αποτελεσματικούς δανεικούς: τον Wallyson από τη Sporting Lisbon, τον Ricardo Pereira από τη Porto και τον Valere Germain από τη γειτόνισσα της Monaco. Το τελικό συστατικό είναι ένας σούπερ σταρ, ο Hatem Ben Arfa ο οποίος τα πηγαίνει εξαιρετικά με τη Nice έχοντας επτά τέρματα και δύο ασίστ στο πρωτάθλημα. Ο ίδιος είναι αποτελεσματικός, συνεκτικός και πιο ώριμος από ποτέ και εξακολουθεί να είναι σε θέση για το ξεχωριστό, αλλά επίσης έχει απλοποιήσει σημαντικά το παιχνίδι του.



Η επιρροή του Puel - ένας υπέροχος προπονητής - άνθρωπος - ήταν καθοριστική σε αυτή την εξέλιξη. Ο Ben Arfa χρειάζεται να αισθάνεται την αγάπη και την υποστήριξη και ο ίδιος το διαπίστωσε στα αποδυτήρια της Nice όπως και από τους οπαδούς του συλλόγου και τον προπονητή του.
Ο Puel στα 54 του είναι ευπροσάρμοστος στη τακτική του προσέγγιση. Η Nice ως επί το πλείστον έχει παίξει το σύστημα του 4-4-2 σε ρόμβο, αλλά και το 3-5-2 και το 4-2-3-1 είναι επίσης σχηματισμοί που έχουν χρησιμοποιηθεί.



Ακόμη, του αρέσει η ομάδα του να έχει τη μπάλα και το 55% κατοχή της Nice ανά μέσο όρο είναι η τρίτη καλύτερη συνολικά στη Ligue 1. Πέρα από τους ποδοσφαιριστές της PSG, ο Nampalys Mendy οδηγεί το πρωτάθλημα με 92.3% σε ποσοστό επιτυχίας στις πάσες. Η Nice ως ομάδα είναι η πιο αξιόπιστη τεχνικά στην Ligue, με τις λιγότερες πρώτες ανεπιτυχείς πινελιές στο παιχνίδι της: 11,7 σε σύγκριση με το 17 της PSG.
Η Nice επίσης είναι πλοίαρχος στις αντεπιθέσεις, εξ ου και το εκτός έδρας ρεκόρ της. Οι ποδοσφαιριστές της ντριμπλάρουν πολύ με επικεφαλής τον Ben Arfa, ο οποίος με τις 4.2 ντρίμπλες ανά μέσο όρο έχει κάνει τις περισσότερες από οποιονδήποτε άλλον στο πρωτάθλημα αυτή τη σεζόν. Επιπλέον, είναι πολύ αποτελεσματικός  βάζοντας ένα γκολ κάθε 5.1 σουτ, η καλύτερη αναλογία σε όλη την Ευρώπη μέχρι στιγμής τη φετινή σεζόν.



Τη περασμένη παρασκευή στον πρώτο αγώνα της Ligue 1 ύστερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι κέρδισε με 3-0 τη Lyon σε μια πολύ συναισθηματική περίπτωση. Είναι μια απόλαυση να βλέπεις το σύνολο του Puel στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν με τα επιθετικά πλάγια μπακ, τους τεχνικά προικισμένους μέσους της, όπως επίσης τη κίνηση, τη ταχύτητα και την αναγέννηση του Ben Arfa.
Η Nice όπως και οι άλλες τρέχουσες ομάδες - έκπληξη της σεζόν στην Ευρώπη πέρυσι μάχονταν για τη παραμονή στη κατηγορία. Τώρα οι "αετοί" - ένα ψευδώνυμο που προέρχεται από το έμβλημα του συλλόγου - ίπτανται στα ανώτερα στρώματα και παλεύουν για μια θέση στο Champions League.


Δεν υπάρχουν σχόλια: