Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

«ΑΙΓΑΙΟΝ: Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους» στο National Hellenic Museum του Σικάγο


Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, συνεχίζοντας την προσπάθεια ανάδειξης και προβολής του Απολιθωμένου Δάσους και των γεωλογικών μνημείων του Αιγαίου που υπηρετεί με συνέπεια από την ίδρυσή του πριν από 20 χρόνια, με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την παρουσίαση της έκθεσης «ΑΙΓΑΙΟΝ – Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους», στο National Hellenic Museum στο Σικάγο των ΗΠΑ (μετά από πρόσκληση του Μουσείου), από τις 23 Νοεμβρίου 2015 έως τις 31 Αυγούστου 2016.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου (ΜΦΙΑΔΛ) διοργάνωσε την έκθεση σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Κρήτης, ενώ την παραγωγή και την επιμέλεια ανέλαβε η εταιρεία TETRAGON.


Η έκθεση εξιστορεί μέσα από σπάνια εκθέματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικές αναπαραστάσεις την εξέλιξη του Αιγαίου πελάγους στη διάρκεια εκατομμυρίων ετών και τις διεργασίες που συντελέστηκαν, ώστε να διαμορφωθεί το σημερινό ανάγλυφό του. Ταυτόχρονα, παρουσιάζει με εντυπωσιακό και ελκυστικό τρόπο εικόνες από τα νησιά και τις ακτές, τη χλωρίδα και την πανίδα και τις μορφές ζωής του Αρχιπελάγους, καθώς και τα φαινόμενα για την ερμηνεία των οποίων ο άνθρωπος δημιούργησε μύθους και τέχνη.

Η λειτουργία της έκθεσης συμπληρώνεται με μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα που σκοπό έχουν την εκπαίδευση των νεαρών επισκεπτών και τη μύησή τους στον κόσμο της φύσης, του πολιτισμού και της επιστήμης.


Η έκθεση παρουσιάστηκε πρώτα στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS, στη Θεσσαλονίκη, από τον Φεβρουάριο του 2013 έως τον Ιούνιο του 2014, ακολούθησε η παρουσίαση της στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο 2014, ενώ τον Φεβρουάριο 2015 παρουσιάστηκε στο εκθεσιακό κέντρο Vittoriano στη Ρώμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: