Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ...Σ.Μ.Α!


Έκκληση στην λογική όσων εναντιώνονται στην δημιουργεία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) Ν.Ευκαρπίας έκανε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (Π.Ε.Δ.Κ.Μ.) και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, μιλώντας σε Συνέντευξη Τύπου, που έδωσε το μεσημέρι της Τρίτης, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της σύνταξης και διανομής 200.000 ενημερωτικών εντύπων με όλο το πληροφοριακό υλικό για τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου έργου.

Όπως τόνισε ο κ. Δανιηλίδης, ''Περιλαμβάνει τις τοποθετήσεις των δημάρχων και των επιστημονικών φορέων της περιοχής μας οι οποίοι ομοθύμως ζητούν την ολοκλήρωση του έργου και δίνουν αποστομωτικές απαντήσεις σε όλα τα έωλα και αβάσιμα επιχειρήματα που κατά καιρούς έχουν εγείρει οι αντιδρώντες'', ενώ έκανε λόγο για ''πισώπλατες μαχαιριές» όσων αντιδρούν.

Όπως πρόσθεσε, όσο το έργο δεν κατασκευάζεται τόσο οι δήμοι διαθέτουν επιπλέον κονδύλια για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ''καθώς με τη λειτουργία του ΣΜΑ θα μπορούν να εξοικονομήσουν περί τα 4 εκατ. ευρώ ετησίως, κάτι που θα τους επιτρέψει να μειώσουν κατά 15-20% τα δημοτικά τέλη προς τους δημότες τους. Επιπλέον ένα νέο χαράτσι, τουλάχιστον 150 ευρώ απειλεί κάθε οικογένεια που κατοικεί στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, καθώς είναι πολύ πιθανό ο εργολήπτης να πετύχει την αποζημίωση του από τη μη έναρξη του έργου"!
Η σύμβαση προβλέπει αποζημίωση 10.000 ευρώ την ημέρα για την ανάδοχο εταιρία εάν το έργο δεν προχωρά, ενώ μέχρι τώρα εκκρεμεί αποζημίωση 1,9 εκ. ευρώ. Η μη εκτέλεση του έργου θα επιφέρει βλάβη 25 εκατ. ευρώ τα οποία μέσω των δήμων θα επιβαρύνουν το λαό της πόλης.



Απο την μεριά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης  καταφέρθηκε εναντίον του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη, γιατί αυτός "μπαίνει μπροστά στους λίγους κατοίκους που αντιδρούν και εμποδίζουν ένα έργο που θα εξυπηρετεί ένα εκατομμύριο πολίτες". "Να παρέμβει ο εισαγγελέας, που είναι απολύτως υπεύθυνος για την υπόθεση. Οφείλει να παρέμβει γιατί πρόκειται για ένα έργο απολύτως νόμιμο», τόνισε ο κ. Μπουτάρης, που μίλησε για «παλιανθρώπους", αναφερόμενος σε όσους μπλοκάρουν την κατασκευή του ΣΜΑ Ν.Ευκαρπίας.

Απο την μεριά τους ο  δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης τόνισε πως: ''Οι αντιδράσεις οφείλονται σε μικροπολιτικά και τοπικά συμφέροντα και δεν δικαιολογούνται. Το έργο μειώνει δραστικά το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά ταυτόχρονα διασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος και αυτό πρέπει να διαφυλαχθεί''.

Ενώ ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου ανέφερε πως ''είναι πολύ λυπηρό φαινόμενο να μην έχουμε λύσει τα αυτονόητα ...Οι πάντες πρέπει να αντιληφθούν ότι κανένα από τα επιχειρήματα που κατά καιρούς έχουν εγείρει οι αντιδρώντες δεν ευσταθεί. Κινητοποιούνται χωρίς λόγο! Και στερούν από τη Δυτική Θεσσαλονίκη ένα σημαντικό έργο υποδομής με τη λειτουργία του οποίου οι δήμοι, συνεπώς και οι κάτοικοι θα έχουν μόνο κέρδη''.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος έκανε έκκληση στους αντιδρώντες να συναισθανθούν τη λογική και να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι με τις ενέργειές τους ουσιαστικά σπρώχνουν τους δημάρχους προς τους ιδιώτες για φθηνότερες λύσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Οι δήμαρχοι έκαναν έκκληση στην κυβέρνηση, τους αρμοδίους υπουργούς Μακεδονίας-Θράκης, Περιβάλλοντος και Προστασίας του Πολίτη, αλλά και προς τις αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές, να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η κατασκευή του ΣΜΑ Ευκαρπίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: