Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

''Δεν καρφώνεις, αυτοπροστατεύεσαι!''






Ημερίδα, με θέμα ''Ο εκφοβισμός στα Ελληνικά σχολεία: πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά και τους εφήβους'', διοργανώνεται το ερχόμενο Σάββατο, 6 Απριλίου, στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Οι εργασίες (10 π.μ. – 2 μ.μ.) περιλαμβάνουν οκτώ εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων και στελεχών του Κέντρου Πρόληψης  ''Πυξίδας'', οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο σε εκπαιδευτικούς αλλά σε όλους τους γονείς και νέους, και οι οποίες αναμένεται να φωτίσουν όλες τις πτυχές του θέματος.

Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών, το 7-15% των μαθητών και μαθητριών στα γυμνάσια και λύκεια και το 3-15% των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης υφίστανται συμπεριφορές που πληγώνουν, ενώ από τον καμβά δεν εξαιρούνται ούτε και οι παιδικοί σταθμοί. Την ίδια ώρα, εκπαιδευτικοί και γονείς αναρωτιούνται για το ρόλο τους και δηλώνουν πολλές φορές αδυναμία να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τέτοιες καταστάσεις.

''Ο σχολικός εκφοβισμός ταλαιπωρεί παιδιά και σχολικές κοινότητες σε βαθμό που παρεμποδίζει την υγιή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Τα θύματα του εκφοβισμού συνήθως υποφέρουν από άγχος, κατάθλιψη, ψυχοσωματικά προβλήματα, κοινωνική απομόνωση, έχουν κακή αυτοεικόνα, απουσιάζουν συχνά από τα σχολεία κι έχουν δυσκολίες εφαρμογής. Πρόκειται για μια κατάσταση που η αντιμετώπισή της απαιτεί συντονισμό φορέων και δυνάμεων, αλλά πάνω απ’ όλα ευαισθησία'', επισημαίνει η ψυχολόγος και υπεύθυνη του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Νεάπολης-Συκεών και του Κέντρου Πρόληψης «Πυξίδα'', κ. Μάρω Βασσάρα.


Να σημειωθεί, ότι το Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα» από το 2004 ασχολείται συστηματικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες των σχολείων και των οικογενειών να προστατέψουν τα παιδιά τους. Κάθε χρόνο υλοποιούνται βιωματικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς προκειμένου να αναπτύξουν αντίστοιχα προγράμματα πρόληψης στα σχολεία, ημερίδες ευαισθητοποίησης της εκπαιδευτικής, αλλά και της ευρύτερης κοινότητας και παρεμβάσεις πρόληψης μέσα στα σχολεία.

Αναλυτικά, τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι:
• «Προστατεύοντας τα παιδιά μέσα από το πλέγμα ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο» - Μ. Βασσάρα, ψυχολόγος-επιστημονική υπεύθυνη Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Νεάπολης-Συκεών και του Κέντρου Πρόληψης «Πυξίδα»
• «Ο εκφοβισμός στα ελληνικά σχολεία» - Β. Δεληγιάννη-Κουϊμτζή, καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας Α.Π.Θ.
• «Το κοινωνικό πλαίσιο του εκφοβισμού» - Α.Ψάλτη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Βρεφονηπιοκομίας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
• «Ο εκφοβισμός σε χώρους προσχολικής αγωγής» - Σ. Κασάπη, ψυχολόγος
• «Ηλεκτρονικός εκφοβισμός: στα δίχτυα του διαδικτύου» - Χ. Αθανασιάδου, επίκουρος καθηγήτρια Τμήματος Ψυχολογίας ΑΠΘ
• «Ο ρόλος του εκπαιδευτικού: πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους μαθητές» - Μ. Παπαθανασίου, ψυχολόγος
• «Σχολικός εκφοβισμός και θυματοποίηση: η οπτική των γονέων» - Ε. Νακοπούλου, ψυχολόγος
• «Πρόληψη και αντιμετώπιση της επιθετικότητας και του εκφοβισμού στο σχολείο: οι παρεμβάσεις του Κέντρου Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ» - Μ. Κυριακίδου, ψυχολόγος, αναπληρώτρια επιστημονική υπεύθυνη «Πυξίδας»




ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:-ΠΥΞΙΔΑ – Επταπυργίου 151, Συκιές – Τηλ.: 2310.202015, 2310.204453 – info@pyxida.org.gr
-Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών – Μεγάρων & Ρ.Φεραίου – Τηλ.: 2310.638058

Δεν υπάρχουν σχόλια: