Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Συγκίνηση για τον Σαμαράκη


Σε κλίμα έντονης συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση-αφιέρωμα στον Αντώνη Σαμαράκη, παρουσία της συζύγου του Ελένης Σαμαράκη, με παιδιά Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου Νεάπολης - Συκεών, να παρουσιάζουν έργα του πεζογράφου και τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη να ανακοινώνει την απόφασή του να προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο την ανακήρυξη της Ε.Σαμαράκη ως επίτιμου δημότη και την ονομασία νηπιαγωγείου σε  ''Αντώνης Σαμαράκης''.
Θεατρικά δρώμενα, ποιήματα, ζωγραφιές και βίντεο, όλα εμπνευσμένα από τα έργα του μεγάλου πεζογράφου, που συγκίνησαν το κοινό που κατέκλεισε το Κλειστό Δημοτικό Θέατρο και καταχειροκροτήθηκαν. Ήταν τέτοιες οι εργασίες και το κλίμα που δημιούργησαν οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Πεύκων, του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου και Λυκείου Νεάπολης, του 1ου Γυμνασίου Συκεών και του 1ου και του 2ου Λυκείου Συκεών, που συγκίνησαν ιδιαίτερα την υψηλή προσκεκλημένη Ελένη Σαμαράκη, η οποία και τίμησε με την παρουσία της την εκδήλωση κι απηύθυνε θερμό χαιρετισμό στα παιδιά.



Η Ελένη Σαμαράκη, η οποία βρέθηκε για μια ακόμη φορά στις Συκιές, τόνισε πως: ''Πραγματικά έχω εντυπωσιαστεί γιατί οι εργασίες των μαθητών ήταν πολύ πρωτότυπες. Δεν ήταν τόσο το έργο του Αντώνη που παρουσίασαν, αλλά το τι τους έδωσε το έργο του Αντώνη, κάτι που θεωρώ πολύ πιο σημαντικό από το να έλεγαν για το ίδιο το έργο. Ήταν πολύ ωραίες οι σκέψεις τους και πολύ ωραίος ο τρόπος που παρουσιάστηκαν πάνω στη σκηνή. Εμένα αν μου λέγανε να πω έστω και μια κουβέντα δεν θα ήμουν σε θέση να το κάνω . Τους θαύμασα πάρα πολύ για το πώς μπορούσαν να εκφράζονται, να σκέφτονται, να τοποθετούνται μέσα στα προβλήματα τα σημερινά. Και πραγματικά συγκινήθηκα πάρα πολύ γιατί είδα ότι το έργο του Αντώνη έχει βάλει το σπόρο του και τα παιδιά δούλεψαν πάνω σ’ αυτό. Ελπίζω να τους μείνει κάτι και για όλη τους τη ζωή», ήταν τα πρώτα σχόλια της κας. Σαμαράκη μετά το τέλος της τρίωρης και πλέον εκδήλωσης, και πρόσθεσε: ''Έχω επισκεφτεί πολλά σχολεία που κάνουν πάντα εκδηλώσεις. Αυτό εδώ, όμως, με εξέπληξε για την πρωτοτυπία του, γιατί ήταν πραγματικά αυτό που είπα και πριν, το τι τους έδωσε το έργο του Αντώνη. Δεν παπαγάλισαν, δεν έπαιξαν το έργο του Αντώνη, αλλά παρουσίασαν με διαφορετικό τρόπο η κάθε ομάδα μαθητών αυτό που πήραν από το έργο, κάτι που θεωρώ πιο σημαντικό από όλα''.



Λίγο νωρίτερα η κα.Σαμαράκη, απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό στα παιδιά, φώτισε ιδιαίτερα την αγάπη του συγγραφέα προς αυτά. ''Έμεινε παιδί ως το τέλος. Έλεγε: Πώς μπορούμε να φανταστούμε τον κόσμο χωρίς παιδιά... Θα ήταν φυσικά το τέλος του κόσμου, ένας εφιάλτης. Πίστευε στην προσπάθεια κι αγωνιζόταν για τα οράματά του, ειρήνη, ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη. Και στα δικά μας δύσκολα χρόνια είμαι σίγουρη ότι πάλι θα προσπαθούσε και θα αγωνιζόταν για έναν καλύτερο κόσμο», ανέφερε μεταξύ άλλων, εκφράζοντας τις ευχαριστίες στη δημοτική αρχή για την τιμή που της επιφυλάχθηκε..


Απο την μεριά του, ο Δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ανακοίνωσε την δημόσια  την απόφασή του να προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο της ανακήρυξη της Ελένης Σαμαράκη ως επίτιμο δημότη, όπως επίσης και την ονομασία των υπό ανέγερση 8ου και 15ου Νηπιαγωγείων Συκεών στην οδό Σπάρτακου σε «Αντώνης Σαμαράκης».



''Για όλους εμάς που είχαμε την τύχη και την χαρά να γνωρίσουμε τον Αντώνη και την Ελένη, να χαρούμε δίπλα στις χαρές μαζί τους και να πάρουμε από τη φλόγα της καρδιάς τους την ελπίδα για το μέλλον, αλλά ταυτόχρονα τη διάθεση και την προσπάθεια για αγώνα, ειδικά για τα παιδιά, αποτελεί τιμή και υποχρέωση να αναδεικνύουμε το έργο τους... το πάθος, την επιμονή και το πείσμα του Αντώνη για τα παιδιά... ''σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα εισηγηθώ δυο πράγματα και ελπίζω και πάλι οι αποφάσεις να είναι ομόφωνες, όπως ήταν ομόφωνη και η απόφαση για την ανακήρυξη του Αντώνη ως επίτιμου δημότη. Το ένα είναι να δοθεί το όνομά του στο ολοήμερο νηπιαγωγείο που βρίσκεται πάνω και δίπλα από τη βιβλιοθήκη ‘‘Αντώνης Σαμαράκης’’. Επίσης, μια και –δυστυχώς- ο χρόνος μάς πήρε από κοντά μας τον Αντώνη, και εμείς πρέπει να έχουμε δημότη Σαμαράκη, η πρότασή μου είναι να ανακηρύξουμε την Ελένη Σαμαράκη ως επίτιμο δημότη και να τιμήσουμε όλα αυτά που από κοινού ο Αντώνης με την Ελένη προσέφεραν όχι μόνο στον τόπο μας, όχι μόνο στην πατρίδα μας, αλλά σε όλο τον κόσμο''.

Αφού έκανε μια λεπτομερή αναφορά στις σχέσεις του δήμου με το συγγραφέα και την ανεκτίμητη προσφορά του, θυμίζοντας μεγάλες στιγμές συνεργασίας, ο κ.Δανιηλίδης έκλεισε τον χαιρετισμό του με ένα συνδυασμό τίτλων του δημιουργού. «Εμείς το Σήμα Κινδύνου το έχουμε πάρει, βλέποντας Το Λάθος που έχει γίνει, εν ονόματι των παιδιών που τόσο αγαπούσε. Πιστεύουμε ότι δεν Ζητείται απλά η Ελπίδα αλλά θα βρούμε την ελπίδα Αρνούμενοι ό,τι κακό, φθοροποιό και παρακμιακό υπάρχει, έχοντας ως Διαβατήριο την ελπίδα κόντρα σε όλα αυτά που μας φθείρουν και μας πονάνε, για να μπορέσουμε να παραδώσουμε καλύτερη κοινωνία στα παιδιά που τη δικαιούνται», κατέληξε.



Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ, κ. Κώστας Νικολόπουλος, στάθηκε στις δράσεις και στα προγράμματα των Δημοτικών Βιβλιοθηκών, τονίζοντας ότι η εκδήλωση-αφιέρωμα στον «αιώνιο έφηβο» αποτελεί κορυφαία δράση μιας γενικής προσπάθειας για την προώθηση της φιλαναγνωσίας. Εικόνες ευαισθησίας και δημιουργίας, που χαρακτήρισαν τις σχέσεις του Αντώνη Σαμαράκη με το δήμο ανάδειξε ο ιστορικός-συγγραφέας κ. Κώστας Νίγδελης, ενώ αναλυτική παρουσία του όλου έργου του έκανε η επίκουρος καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ Αικατερίνη Τικτοπούλου χαρακτηρίζοντας τον Αντώνη Σαμαράκη ως ''φωνή μιας άγρυπνης συνείδησης''.

Δεν υπάρχουν σχόλια: