Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Ήταν 7 Φεβρουαρίου 1956 όταν σκότωσαν τον Πέτρο



Βρισκόμαστε στον Φεβρουάριο του 1956, διανύουμε τον δεύτερο χρόνο του ένοπλου αγώνα της ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωσις Κυπρίων Αγωνιστών) στην Κύπρο και πραγματοποιούνται οι συνομιλίες Μακαρίου - Χάρντιγκ. Ο Γεώργιος Γρίβας (αρχηγός της ΕΟΚΑ) προσπαθούσε να αναδιοργανώσει την οργάνωση και για να μην τορπιλίσει τις συνομιλίες με ένοπλες επιθέσεις επέλεξε  να καλέσει την νεολαία να οργανώσει «επιθετικές διαδηλώσεις» ώστε να πιεστεί η αγγλική αποικιοκρατική κυβέρνηση της Κύπρου.

Σε αυτό το κάλεσμα του Γρίβα, ανταποκρίθηκε με σθένος και ενθουσιασμό η Άλκιμος Νεολαία ΕΟΚΑ (ΑΝΕ). Η Α.Ν.Ε ιδρύθηκε λίγο μετά την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α με διαταγή του ίδιου του αρχηγού του αγώνα, Γεώργιου Γρίβα Διγενή. Τα καθήκοντα και η δράση της οργάνωσης ήταν το μοίρασμα φυλλαδίων και προκηρύξεων, η αναγραφή συνθημάτων στους τοίχους, η ανύψωση του ηθικού του λαού, η διοργάνωση εκδηλώσεων, ομιλιών και διαδηλώσεων. Προετοίμαζε, επίσης, μέλη που θα αγωνίζονταν στις τάξεις της ΕΟΚΑ και συνεχώς οι μάχιμοι νεολαίοι ανέβαζαν την Ελληνική σημαία σε σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες.

Ορισμένες από τις διαδηλώσεις των νέων της Α.Ν.Ε. κατέληγαν σε επεισόδια μεταξύ των εφήβων με τους ξένους αποικιοκράτες, ενώ αρκετά από αυτά τα περιστατικά κατέληξαν σε αιματηρές συγκρούσεις.

Στις 26 Ιανουαρίου οι μαθητές έκαναν κατάληψη στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, ενώ στις 6 Φεβρουαρίου ξέσπασαν μαθητικές ταραχές στην Αμμόχωστο, οι οποίες οδήγησαν στο κλείσιμο το σχολείου.

Την επόμενη μέρα οργανώθηκε διαδήλωση μαθητών του Γυμνασίου και φοιτητών του Εμπορικού Λυκείου Αμμοχώστου, κατά την οποία οι νεαροί διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και εκτόξευσαν πέτρες εναντίον των Βρετανών στρατιωτών, οι οποίοι - με εντολή του επικεφαλής τους - απάντησαν με χρήση πυρών. Από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκε θανάσιμα ο Πέτρος Γιάλλουρος, στη συμβολή των οδών Ερμού και Κυπριανού, στην Αμμόχωστο. Η κηδεία του έγινε την επόμενη ημέρα στο Ριζοκάρπασο. Ο Πέτρος Γιάλλουρος ήταν ο πρώτος νεκρός μαθητής του απελευθερωτικού αγώνα.

Μετά τη δολοφονία του Γιάλλουρου οργανώθηκαν απεργιακές κινητοποιήσεις, μαθητές κατέστρεψαν στα σχολεία τους βρετανικές σημαίες και εικόνες της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, ενώ τέσσερις μέρες αργότερα, μια ομάδα εκτελεστών της ΕΟΚΑ πήρε εκδίκηση εκτελώντας στη Λευκωσία τρεις αδειούχους άνδρες των βρετανικών δυνάμεων.

Ο Πέτρος ή Πετράκης Γιάλλουρος γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου του 1938 στο Ριζοκάρπασο και ήταν μαθητής στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Με το ξέσπασμα του αγώνα της ΕΟΚΑ εντάχθηκε τον Οκτώβριο του 1955 στην νεολαία της οργάνωσης (ΑΝΕ) και γρήγορα αναδείχτηκε σε ένα από τα κυριότερα στελέχη της ΑΝΕ στο σχολείο του. Η δράση του περιλάμβανε μεταξύ άλλων απόκρυψη οπλισμού, μοίρασμα φυλλαδίων και οργάνωση μαθητικών διαδηλώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: