Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Την μετεγκατάσταση των Αμερικανών από την Τουρκία στην Ελλάδα προτείνει το Εβραϊκό λόμπι



Σε έκθεσή του το Εβραϊκό Ινστιτούτο για την Εθνική Ασφάλεια των Η.Π.Α, ένα από τα μεγαλύτερα think tank του εβραϊκού λόμπι στην Αμερική, προτείνει οι ΗΠΑ να εκπονήσουν σχέδια μετεγκατάστασης προσωπικού και μέσων από την Τουρκία στην Ελλάδα, όπως Α/Φ εναέριου ανεφοδιασμού, ΑΣΕΠΕ, συστήματος Radar προειδοποίησης βαλλιστικών βλημάτων TPY-2 και τακτικών πυρηνικών όπλων Β61.

Αναλυτικά στην έκθεση αναφέρεται ότι: Αδρανής για δεκαετίες η Νοτιοανατολική Μεσόγειος, αυτή την περίοδο μεταμορφώνεται σε πεδίο ανταγωνισμών και η  συντονισμένη επαναπροσέγγιση των ΗΠΑ με την περιοχή είναι όλο και περισσότερο απαραίτητη. Αυτή η επιταγή είναι πιο εμφανής όταν πρόκειται για τις σχέσεις της Αμερικής με την Ελλάδα.

Όλο και περισσότερο, η Αθήνα γίνεται μια κρίσιμος φιλοαμερικανικός. γεωπολιτικός παράγοντας στο επίκεντρο κάθε βασικού ζητήματος ασφάλειας στην περιοχή. Ο πρωταρχικός παράγοντας αυτής της περιφερειακής αλλαγής ήταν ο μετασχηματισμός της Τουρκίας, υπό τον Πρόεδρο Erdoğan, από έναν δημοκρατικό και αξιόπιστο εταίρο του ΝΑΤΟ σε μια φιλορωσική, αυταρχική και εχθρική προς τη Δύση χώρα. Ένα σημαντικό ενδεχόμενο σημείο ανάφλεξης μεταξύ της Τουρκίας και των γειτόνων της Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου προέρχεται από την ταυτόχρονη ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτές οι μείζονες περιφερειακές εξελίξεις συνέβαλαν σε έναν θεμελιώδη αναπροσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Υπάρχει μια αυξανόμενη εθνική συναίνεση στην Αθήνα ότι μια ισχυρή σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αποτελέσει το θεμέλιο λίθο της ασφάλειας της Ελλάδας. Η Ελλάδα φιλοδοξεί να αναλάβει τον ρόλο της Άγκυρας ως το νοτιοανατολικό προπύργιο της δυτικής συμμαχίας και να γίνει ένας διπλωματικός και οικονομικός κόμβος που θα διασυνδέει την Ευρώπη και άλλους αναπτυσσόμενους περιφερειακούς παράγοντες όπως το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο.

Ωστόσο, η Ελλάδα χρειάζεται βαθύτερη συνεργασία με τις Η.Π.Α. προκειμένου να γίνει μια πλατφόρμα για την προβολή της αμερικανικής εξουσίας και την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας. Το σχέδιο πολιτικής μας έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σύνολο συστάσεων για τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ για την ενίσχυση αυτής της διεύρυνσης των διμερών σχέσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να προχωρήσουν πέρα ​​από τη ρητορική υποστήριξη για τα τριμερή διπλωματικά φόρουμ της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Η Ουάσινγκτον πρέπει επίσης να ενισχύσει την ικανότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ αυξάνοντας τους διμερείς στρατιωτικούς-στρατιωτικούς δεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της παροχής σημαντικών ποσών εξωτερικής στρατιωτικής χρηματοδότησης (FMF) ώστε η Ελλάδα να αγοράσει όπλα και υλικό από τις ΗΠΑ. Ανάλογα με την πορεία των σχέσεων με την Τουρκία, οι Αμερικανοί υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής θα πρέπει επίσης να εξετάσουν πώς θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη σχέση ασφάλειας των ΗΠΑ με την Κύπρο, η οποία μέχρι το Δεκέμβριο του 2019 μπλοκαρίστηκε σε μεγάλο βαθμό από ένα εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ. 

Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πρόσθετα βήματα σε συνδυασμό με την αξιολόγηση των ευρύτερων προσπαθειών των ΗΠΑ για την επίλυση του Κυπριακού ως συνόλου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να διερευνήσουν επιλογές για να ενισχύσουν τη δική τους στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα και θα πρέπει να δουν την Ελλάδα και ενδεχομένως και την Κύπρο ως βιώσιμες και αξιόπιστες επιλογές για τη μετεγκατάσταση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ που αναπτύσσονται επί του παρόντος στην Τουρκία. Με την Ελλάδα να δηλώνει την προθυμία της να φιλοξενήσει τις περισσότερες ή όλες αυτές τις δυνάμεις, οι Αμερικανοί υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής θα πρέπει να διερευνήσουν τη μετεγκατάσταση ορισμένων δυνάμεων στην Ελλάδα και να αναπτύξουν επιλογές για περαιτέρω μετεγκαταστάσεις σε περίπτωση που η συνεχιζόμενη παρουσία τους στην Τουρκία γίνει μη βιώσιμη"

ΕΔΩ μπορείτε να βρείτε αναλυτικά την ανάλυση του 

Δεν υπάρχουν σχόλια: