Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Οι πρώτες δοκιμές του CUSV της Textron Systems από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό (βίντεο)



Tο Πολεμικό Ναυτικό τον Η.Π.Α. πειραματίστηκε την Τετάρτη 12/2/2020 στον έλεγχο ενός μη επανδρωμένου πλοίου, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια προστασίας ενός λιμένα ή ενός πολεμικού πλοίου από ασύμμετρη απειλή, νάρκες και υποβρύχια.

Για το πείραμα χρησιμοποίησε το Common Unmanned Surface Vehicle ή CUSV, της εταιρείας Textron Systems το οποίο κινήθηκε στο βόρειο άκρο της αμερικανικής ναυτικής βάσης του Norfolk «προστατεύοντας» ένα αντιτορπιλικό USS Arleigh Burke και το αεροπλανοφόρο USS John C. Stennis.



Το CUSV έχει μήκος περίπου 39 πόδια, και ήταν οπλισμένο με πολυβόλο των 50 χιλιοστών και επίσης ήταν εξοπλισμένο με κάμερες και αισθητήρες που ελέγχονταν από ένα φορητό κέντρο ελέγχου στην ακτή μέσω ενός χειριστηρίου ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Επιπλέον, το σκάφος διαθέτει ηχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προειδοποιήσουν με δυνατά ηχητικά μηνύματα ή ήχους σκάφη να παραμείνουν μακριά ή να αλλάξουν πορεία.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του πειράματος, το οποίο ήταν μέρος μιας εθνικής αντιτρομοκρατικής άσκησης (Exercise Citadel Shield-Solid Curtain 2020), οι χειριστές του CUSV μέσα από ένα κοντέινερ, χωρίς παράθυρα, εντόπισαν, μέσω τον οργάνων του μη επανδρωμένου οχήματος, ένα απειλητικό σκάφος και έστειλαν το σκάφος τους για να το ελέγξουν και να μάθουν ποια ήταν η πρόθεσή του.

Το CUSV αναχαίτισε το ύποπτο σκάφος, χρησιμοποιώντας το σύστημα ηχείων του για να το προειδοποιήσει και τελικά έριξε μερικές προειδοποιητικές βολές για να χτυπήσει το σκάφος και έπειτα το προσέγγισε για μια πιο προσεκτική "ματιά" ώστε να επιθεωρήσει τη ζημιά που προξένησαν οι βολές του, με τις κάμερες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: