Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Thomas Michael "Mad Mike" Hoare: Ο πιο γνωστός μισθοφόρος του 20ού αιώνα πέθανε στα 100 του χρόνια



Με αφορμή τον χθεσινό θάνατο (3/2/2020) τού θρυλικού Ιρλανδού μισθοφόρου, Thomas Michael "Mad Mike" Hoare, σε ηλικία 100 ετών, σε ένα οίκο ευγηρίας στο Durban, της Νοτίου Αφρικής. Σκεφτήκαμε να στοιχειοθετήσουμε μερικά πράγματα για την πολυτάραχη ζωή του ανθρώπου που έφερε στο προσκήνιο την ιδιότητα του μισθοφόρου και οι περιπέτειες του έγιναν ταινία.  Ας δούμε λοιπόν την ζωή του Thomas Michael "Mad Mike" Hoare.

Ο Hoare γεννήθηκε την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου, στις 17 Μαρτίου 1919, στην Καλκούτα από Ιρλανδούς γονείς. Στην ηλικία των οκτώ στάλθηκε στην Αγγλία, στο Margate College και στη συνέχεια άρχισε την φοίτησή του στην λογιστική και, καθώς δεν μπόρεσε να πάει στο Sandhurst, στην στρατιωτική ακαδημία του Βρετανικού στρατού, κατατάχθηκε στον εθελοντικό/εφεδρικό Στρατό.

Ειδικότερα, στην ηλικία των 20 ετών κατατάχθηκε στους Ιρλανδούς Rifles όπου και εκεί τον βρήκε η έκρηξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Στην συνέχεια μετατέθηκε με τον βαθμό του υπολοχαγού στο 2nd Reconnaissance regiment of the Royal Armoured Corps όπου με αυτό το σύνταγμα συμμετείχε στην εκστρατεία του Αρακάν (1942-1943) στηην Βιρμανία και στην μάχη της Κοχίμα (1944) στην Ινδία εναντίον των Ιαπώνων. 


Μετά το τέλος του πολέμου, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην λογιστική το 1948 και μετανάστευσε  στο Ντέρμπαν, στην επαρχία Natal στην Νότια Αφρική, όπου ασχολήθηκε με την διενέργεια σαφάρι.

Όμως μετά από σχεδόν μία δεκαετία άκουσε το κάλεσμα για περιπέτεια και δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της παροχής ιδιωτικών στρατιωτικών υπηρεσιών. Πρώτη του δουλειά θα ήταν στην Κρίση του Κογκό. Εκεί, το 1961, διοικώντας μία μονάδα μισθοφόρων, την 4 Commando, συνέδραμε τις δυνάμεις της δημοκρατίας της Katanga ώστε να αποσχισθεί από την νεοϊδρυθείσα δημοκρατία του Κογκό.

Επόμενη "δουλειά" του Hoare ήταν όταν το 1964, ο πρωθυπουργός του Κονγκό, Moïse Tshombe, ο εργοδότης του στην Katanga, επαναπροσέλαβε τον Ταγματάρχη πλέον, Hoare για να οδηγήσει μια στρατιωτική μονάδα που ονομάστηκε 5 Commando, του Εθνικού στρατού του Κογκό  (Armée Nationale Congolaise-5 Commando ANC) ή αλλιώς "Άγριες Χήνες". Αποστολή της ήταν να καταπολεμήσει την υποκινούμενη από την Σοβιετική Ένωση να καταπολεμήσει την εξέγερση της Simba.



Τα μέλη της μονάδας του ήταν κυρίως από τη Νότια Αφρική και από την τότε Ροδεσία, αλλά συμπεριλάμβανε και μερικούς Βρετανούς. Η αποκαλούμενη εξέγερση της Simba εξαλείφθηκε με επιτυχία μετά από μια εκστρατεία 18 μηνών κατα την διάρκεια της οποίας κινδύνευσε και ο ίδιος ο Hoare έπεσε θύμα ενέδρας, από την οποία γλύτωσε τελικά με ελαφρά τραύματα.

Ο Hoare και οι μισθοφόροι του κατάφεραν να σώσουν 1.600 πολίτες (κυρίως Ευρωπαίους και ιεραποστόλους) στο Στάνλεϊβιλ από τους αντάρτες της Simba στην επιχείρηση Dragon Rouge από όπου και έγινε διεθνώς γνωστός. Ο Hoare προήχθη αργότερα σε συνταγματάρχη και το 5 Commando αυξήθηκε σε δύναμη δύο ταγμάτων. Ο Hoare διοικούσε της "Άγριες Χήνες" του 5 Commando από τον Ιούλιο του 1964 έως τον Νοέμβριο του 1965.



Μιλώντας για αυτή του την αποστολή, είπε: «Δεν ήθελα τίποτα τόσο πολύ από το να γίνει το 5 Commando αναπόσπαστο μέρος του AMC, για να απελευθερώσει το Κονγκό από τον μεγαλύτερο καρκίνο που ο κόσμος έχει γνωρίσει ποτέ -Την  ύπουλη ασθένεια του κομμουνισμού ». 

Μετά το πέρας και αυτής της αποστολής, ο Hoare πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του στο Durban με τη σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά ασχολούμενος με ταξίδια με το ιδιωτικό του γιοτ. Το 1978, πήρε μέρος στην ταινία "Άγριες Χήνες" του σκηνοθέτη Andrew V. McLaglen, ως τεχνικός σύμβουλος και η ταινία μάλιστα είναι επηρεασμένη από την δράση του ίδιου του Hoare στο Κονγκό.


Δυστυχώς όμως η φήμη του θα τερματιστεί άδοξα εξαιτίας του περιστατικού στις Σεϊχέλες. Ειδικότερα, το 1978, εξόριστοι από τις Σεϊχέλες στη Νότια Αφρική, ενεργώντας εξ ονόματος του πρώην προέδρου της χώρας James Mancham, συζήτησαν με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Νοτίου Αφρικής για την πιθανότητα πραξικόπηματος εναντίον του νέου προέδρου France-Albert René, ο οποίος αυτοανακυρήχθηκε νέος πρωθυπουργός όταν  Mancham έφυγε από τη χώρα. Μάλιστα, υπήρχε μερίδα αξιωματούχων στις ΗΠΑ, οι οποίοι θα έβλεπαν θετικ'ά ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς δεν θεωρούσαν τον Ρενε "δικό τους" άνθρωπο.

Οι συνεργάτες του Mancham ήρθαν σε επαφή με τον Hoare, ο οποίος δέχτηκε την δουλειά. Έτσι, συγκέντρωσε, τον Νοέμβριο του 1981, μια ομάδα 45 μισθοφόρων και τους ονόμασε""Ye Ancient Order of Froth Blowers" (AOFB) μιά ονομασία που προέρχεται από μια φιλανθρωπική αγγλική λέσχη της δεκαετίας του 1920.  Προκειμένου να λειτουργήσει το σχέδιο, μεταμφίεσε τους μισθοφόρους ως  μέλη μιας ομάδας ράγκμπι και έκρυψε τα AK-47 στο κάτω μέρος των αποσκευών τους για το ταξίδι.



Η "δουλειά" στράβωσε αμέσως με το που έφτασαν στον προορισμό τους καθώς ένας τελωνειακός στον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου εντόπισε τον ψεύτικο πάτο των αποσκευών και αμέσως ξέσπασε μάχη. Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, ο Ηoare και οι άνδρες του μπήκαν ένοπλοι σε ένα αεροπλάνο των ινδικών αερογραμών και με την απειλεί όπλων ανάγκασαν τον πιλότο να τους πάει πίσω στην Νότια Αφρική. Από την συμπλοκή συνελήφθησαν κατά την διάρκεια της συμπλοκής συνελήφθησαν 4 συμπολεμιστές του, οι οποίοι αν και κατηγορήθηκαν με την κατηγορία της προδοσίας.

Οι υπόλοιποι μαζί με τον Ηoare, πίσω στην Νότια Αφρική, καταδικάστηκαν με 10 έτη φυλάκισης για αεροπειρατεία αλλα τελικά τους δόθηκε χάρη και αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από 3 χρόνια. Μετά την απελευθέρωσή του μαζί με την οικογένειά του, ο Hoare έζησε στη Γαλλία για 20 χρόνια πριν επιστρέψει στη Νότια Αφρική το 2009. Είχε πέντε παιδιά. Tα βιβλία που έχει γράψει είναι: Mike Hoare's Adventures in Africa, Congo Warriors, The Road To Kalamata: A Congo Mercenary's Personal Memoir, The Seychelles affair, Three years with Sylvia, Congo mercenary.



Δεν υπάρχουν σχόλια: