Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Millennials και πόλεμος: Ποια είναι η άποψη της γενιάς της πολιτικής ορθότητας για τον πόλεμο;



Σε μία πρόσφατη διεθνής έρευνα, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού κατέδειξε την οπτική και τις απόψεις που έχουν οι Millennials γύρω από τις διεθνείς ένοπλες συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης και της πολωτικής ρητορικής γύρω από τις συγκρούσεις, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο.

Στην έρευνα πήραν μέρος  16.288 ενήλικες, ηλικίας 20 έως 35 ετών, οι οποίοι κατοικούν σε 16 χώρες (Αφγανιστάν, Κολομβία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Νιγηρία, Συρία, Ουκρανία, Γαλλία, Ινδονησία, Μαλαισία, Μεξικό, Ρωσία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες και Νότια Αφρική). Τα αποτελέσματα χωρίστηκαν σε απαντήσεις που προέρχονταν απο Millennials που προέρχονται από χώρες που αντιμετωπίζουν ένοπλες συγκρούσεις και σε αυτές που έχουν μια μακρά ειρηνική περίοδο.

Από την μελέτη καταφάνηκε ότι οι Millennials θεωρούν τους πολέμους και τις ένοπλες συγκρούσεις ως ένα από τα πέντε σημαντικότερα θέματα που επηρεάζουν τους ανθρώπους διεθνώς σήμερα. Θεωρείται ως σημαντικό ζήτημα από το 45% των Millennials από έναν κατάλογο 12 παγκόσμιων ζητημάτων.

Οι Millennials από χώρες σε πόλεμο, ανησυχούν κάπως περισσότερο για τους πολέμους και τις ένοπλες συγκρούσεις από ό,τι οι Millennials που προέρχονται απο ειρηνικές χώρες (47% έναντι 43%). Οι Millennials που ζουν σε χώρες που έχουν συγκρούσεις και έχουν προσωπική εμπειρία με τον πόλεμο θεωρούν τον πόλεμο ως το δεύτερο βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στον κόσμο σήμερα (50%), μαζί με το θέμα τις τρομοκρατίας (50%) και της ανεργίας (53%).

Μόνο δύο στους πέντε πιστεύουν ότι στο μέλλον θα υπάρξουν λιγότεροι πόλεμοι και συγκρούσεις σε σχέση με το σήμερα. Μάλιστα, οι ερωτηθέντες που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες είναι πιο αισιόδοξοι. Επίσης, περισσότεροι πιστεύουν ότι θα υπάρξουν περισσότεροι ή ίδιας έντασης πόλεμοι τα επόμενα 50 χρόνια (49% έναντι 37% που πιστεύουν ότι θα υπάρχουν λιγότεροι ή καθόλου πόλεμοι. Από αυτούς οι πλειοψηφία προέρχεται από την Νιγηρία (58%) με αυτούς που προέρχονται από την Συρία και το Αφγανιστάν να ακολουθούν (57%)).

Αν και το 96% των ερωτηθέντων από την Συρία γνώρισαν τα αποτελέσματα του πολέμου, εντούτοις, το 60% πιστεύουν ότι ο πόλεμος στη χώρα τους είναι πιθανό να λήξει τα επόμενα 5 χρόνια. Επίσης, η μεγάλη πλειοψηφία των Millennials πιστεύουν ότι οι περισσότεροι πόλεμοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν σε σύγκριση με αυτούς που πιστεύουν ότι είναι αναπόφευκτοι (74% έναντι 23%).

Η πλειοψηφία των Millennials είναι ενάντια στα πυρηνικά όπλα και αντιτίθενται έντονα στη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, με πάνω από τέσσερις στους πέντε
να πιστεύουν ότι τα πυρηνικά (84%), τα βιολογικά (83%) και τα χημικά (81%) δεν είναι και δεν θα πρέπει να είναι ποτέ αποδεκτά σε πολέμους και ένοπλες συγκρούσεις.

Υπάρχει ευρεία συναίνεση μάλιστα μεταξύ των ερωτηθέντων, με τέσσερις στους πέντε, που συμφωνούν ότι τα πυρηνικά όπλα είναι απειλή κατά της ανθρωπότητας (80% συμφωνούν έναντι 10% διαφωνούν). Παρόλα αυτά όμως, σχεδόν οι μισοί από τους Millennials πιστεύουν ότι τα πυρηνικά όπλα αποτελούν αποτελεσματικό μέσο αποτροπής (49% συμφωνούν έναντι 31% διαφωνούν). Οι απόψεις τους βέβαια διαφέρουν για το αν η κατοχή πυρηνικών όπλων θα έκανε τη χώρα τους ασφαλέστερη (30%), λιγότερο ασφαλής (33%), ή δεν θα έκανε καμιά διαφορά (31%).

Επίσης, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η χρήση πυρηνικών όπλων στο εγγύς μέλλον θα είναι μια πραγματικότητα - πάνω από το 50% πιστεύουν ότι τα πυρηνικά όπλα, πιθανόν, να χρησιμοποιηθούν κάπου στον κόσμο τα επόμενα 10 χρόνια (πιθανότατα 54% έναντι 40% απίθανο).

Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πλειοψηφία θα υποστήριζε την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων - τρεις φορές περισσότεροι θα υποστήριζαν τη συμμετοχή της χώρας τους στη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων (TPNW) από ό, τι όσοι θα αντιτάσσονταν
(54% έναντι 20%).

Ακόμα, παρόλο που οι Millennials πιστεύουν ότι η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην υποστήριξη των θυμάτων του πολέμου στην παροχή βοήθειας στα θύματα (58% έναντι 15%), θεωρούν παράλληλα ότι η προσθήκη της τεχνητής νοημοσύνης στις μελλοντικές εμπόλεμες συγκρούσεις θα αυξήσει τον αριθμό των αμάχων από το να τους μειώσει (36% αύξηση έναντι 32% μείωση).

Επιπλέον, μια μεγάλη μερίδα των νέων συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρχουν όρια στον πόλεμο. Στην πλειονότητά τους θεωρούν ότι κατά τη διάρκεια πολέμου θα πρέπει να αποφεύγονται απώλειες μεταξύ των αμάχων, ακόμη και αν αυτό δυσχεραίνει την επίτευξη στρατιωτικών στόχων (78%).

Το 55% θεωρεί ότι τα βασανιστήρια δεν είναι αποδεκτά υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Επίσης, περισσότερο από το ήμισυ των Millennials (54%), συμφωνούν ότι οι Συμβάσεις της Γενεύης συμβάλλει στη μείωση των δεινών σε πολέμους και σε ένοπλες συγκρούσεις συγκρούσεις, σε σύγκριση με μόλις πάνω από το ένα τρίτο (36%) που πιστεύουν ότι δεν κάνουν πραγματική διαφορά. 

Τέλος, μια σαφή πλειοψηφία των Millennials (75%), πιστεύουν ότι 70 χρόνια μετά την έγκριση των Συμβάσεων της Γενεύης, υπάρχει εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη να επιβληθούν όρια στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να καταπολεμηθούν οι πόλεμοι και οι ένοπλες συγκρούσεις.

Αναλυτικά την έρευνα, καθώς και τις απαντήσεις που έδωσαν στα ερωτήματα αλλά και την μεθοδολογία που ακολουθήθηκε μπορείτε να την διαβάσετε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: