Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Σε παραίτηση οδηγείται ο Επικεφαλής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του Ναυτικού των Η.Π.Α




Ο Επικεφαλής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του Ναυτικού των Η.Π.Α., Ναύαρχος Collin P. Green, οδηγείται σε παραίτηση ως αποτέλεσμα της αντίθετης άποψης του με αυτή του Προέδρου των Η.Π.Α, Ντόναλντ Τραμπ, για την υπόθεση του ομαδάρχη των SEAL, αρχικελευστή, Edward R. Gallagher.

Ειδικότερα, τον περασμένο Νοέμβριο, ο Πρόεδρος Τραμπ πήρε σαφή θέση υπέρ του Κελευστή, ο οποίος αντιμετώπιζε κατηγορίες που έφταναν ακόμα και αυτές του εγκληματία πολέμου. Αντίθετα, ο Ναύαρχος, μετά και την καταδικαστική απόφαση του στρατοδικείου για το θέμα των φωτογραφιών που απεικόνιζαν τον Κελευστή να κρατάει ένα κομμένο κεφάλι ενός τζιχαντιστή, πρότεινε να αποπεμφθεί ο Edward R. Gallagher από το σώμα των SEAL κάτι που με παρέμβαση του ίδιου του κ. Τραμπ δεν έγινε εφικτό.

Να σημειωθεί ότι ο Ναύαρχος Green θα έμπαινε τον Σεπτέμβριο στον τρίτο και τελευταίο χρόνο της θητείας του ως αρχηγού της Διοίκησης αλλά πλέον τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του. Κατα την διάρκεια της σύντομης θητείας του, "έσκασαν¨πολλές πειθαρχικές υποθέσεις όπως η υπόθεση της δολοφονίας ενός καταδρομέα στο Mali από δύο Seal's και δύο Marine Raiders. Την υπόθεση μιας ομάδας Seal's που κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση στο Ιράκ και χρήση ναρκωτικών, όπως και η υπόθεση Gallagher.

Όλα αυτά τον οδήγησαν τον περασμένο Αύγουστο να δηλώσει οτι υπάρχει συστημικό ζήτημα πειθαρχίας στο όπλο των Ειδικών Δυνάμεων κάτι που θεωρήθηκε από πολλά στελέχη, πισώπλατη μαχαιριά από την Διοίκηση.

Μετά την επίσημη παραίτησή του θα αντικατασταθεί από τον Ναύαρχο H. Wyman Howard, III, σημερινό διοικητή της Κεντρικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων.

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως ο Gallagher κατηγορήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 με δέκα αδικήματα, σύμφωνα με τον ενιαίο κώδικα στρατιωτικής δικαιοσύνης των Η.Π.Α. Οι κατηγορίες αφορούσαν τoν θανατηφόρο τραυματισμό, με μαχαίρι, έφηβου μέλους του ISIS το οποίο είχε συλληφθεί και το κομμένο κεφάλι του οποίου επιδείκνυε σε φωτογραφίες που έστειλε σε φίλους του. Επίσης, κατηγορήθηκε από τους συνάδελφους του, ότι τον είδαν να πυροβολεί στην τύχη δύο Ιρακινούς πολίτες: ένα κορίτσι που περπατούσε με τους φίλους της και έναν άοπλο ηλικιωμένο άνδρα.

Ο κατηγορούμενος Κελευστής θα αθωωθεί από όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες εκτός από αυτή που αφορούσε τις φωτογραφίες και θα του αποδοθεί ποινή τετράμηνης φυλάκισης και υποβιβασμού. Αλλά τελικά θα του δοθεί χάρη από τον Πρόεδρο Τραμπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: