Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Ινδία: Σε καθεστώς πλήρους θητείας οι γυναίκες αξιωματικοί μετά από απόφαση του ανώτερου δικαστηρίου της χώρας



Το ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας αποφάσισε  ότι όλες οι γυναίκες αξιωματικοί του στρατού θα μπορούν πλέον να υπηρετούν πλήρη θητεία, παρόμοια με αυτήν των ανδρών συναδέλφων τους, πράγμα που θα τους επιτρέψει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες, όσον αφορά στις προαγωγές, στην ανέλιξή στην βαθμολογική κλίμακα που θα μπορούν να φτάνουν καθώς και σε θέματα παροχών και συντάξεων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την ένσταση της κυβέρνησης να ανατρέψει την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του Δελχί για το ίδιο θέμα. H κυβέρνηση της Ινδίας στήριξε την ένστασή της στο γεγονός ότι οι Ινδοί δεν είναι συνηθισμένοι να διοικούνται από γυναίκες, πράγμα που θα δημιουργήσει θέματα πειθαρχίας μέσα στο στράτευμα.

Οι γυναίκες στην Ινδία, μέχρι τώρα, εισέρχονται στο στρατό μέσω της επιτροπής σύντομων υπηρεσιών (Short Service Commission - SSC) και δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για πλήρη θητεία. Έτσι, οι γυναίκες μπορούσαν αρχικά να υπηρετούν για πέντε χρόνια, αλλά είχαν τη δυνατότητα να επεκτείνουν την διάρκεια της θητείας τους. Ωστόσο, δεν είχαν τα ίδια οφέλη με τους αντίστοιχους άνδρες συναδέλφους τους.

Οι μοναδικές εξαιρέσεις ήταν οι γυναίκες αξιωματικοί που υπηρετούσαν στα κέντρα εκπαίδευσης κάτι που ξεκίνησε να ισχύει από το 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια: