Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Νικόλαος Παναγιωτόπουλος: Νόμιμο δικαίωμα η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια



Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής», ο  υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος επισημαίνει το ζήτημα του αναφαίρετου δικαιώματος της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, ενώ τονίζει με έμφαση, αναφερόμενος στα νησιά του Αιγαίου, πως ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται.

Σημειώνει ότι η Ελλάδα προσέρχεται με καλή διάθεση στις συζητήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης προσθέτοντας ότι αναμένει το ίδιο και από την άλλη πλευρά. Τονίζει ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 η Ελλάδα θα έχει μία διαφορετική -και πολύ μεγαλύτερης αποτρεπτικής ισχύος- Πολεμική Αεροπορία, ανοίγοντας νέες δυνατότητες στην αμυντική μας βιομηχανία. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι με την υλοποίηση της νέας αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ διασφαλίζονται η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: "Ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται" σύμφωνα με το άρθρο 51 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, που νομιμοποιεί την Ελλάδα να προβεί στη λήψη όλων των αναγκαίων προληπτικών αμυντικών μέτρων προκειμένου να προστατεύσει τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Η στρατιωτική ηγεσία και τα στελέχη τους Στρατεύματος υπερβάλλουν εαυτούς παρέχοντας αίσθημα ασφάλειας στον ελληνικό λαό, παρέχοντας εγγυήσεις για την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία της χώρας μας. Στο πλαίσιο του ευρύτερου αμυντικού σχεδιασμού συμπεριλαμβάνονται ποικίλα σενάρια, μεταξύ των οποίων είναι κι αυτό πιθανής εμπλοκής. Όσο υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας και καλή διάθεση υπάρχει πεδίο για διπλωματικές ενέργειες. Εμείς όμως οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι "διά παν ενδεχόμενον"», σχολίασε.

Όσον αφορά στα ΜΟΕ Ελλάδας Τουρκίας ο κ. Παναγιωτόπουλος παρατήρησε ότι «δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε βάσιμες προοπτικές οικοδόμησης εμπιστοσύνης με το γενικότερο κλίμα έντασης που επικρατεί στην περιοχή εξ υπαιτιότητάς κυρίως της Τουρκίας. Όσο υπάρχει κλίμα αναθεωρητισμού και έντασης, έτσι τα ΜΟΕ καθίστανται ανούσια σαν να είναι κενό γράμμα. Έχουμε καλή διάθεση και την ίδια αναμένουμε».

Ολόκληρη την συνέντευξη του κ. Παναγιωτόπουλου διαβάστε την ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: