Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Ο Νίκος Δένδιας στο Εργοστάσιο Τηλεπικοινωνιακών - Ηλεκτρονικών Μέσων


Την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς υποδέχθηκε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Δένδια, στο Εργοστάσιο Τηλεπικοινωνιακών - Ηλεκτρονικών Μέσων (ΕΤΗΜ), στην Άνω Γλυφάδα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο ΥΕΘΑ ενημερώθηκε από τον Διοικητή της Μονάδας, Σμήναρχο (MΗ) Πέτρο Κυριαφίνη, για το έργο και την αποστολή της και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της.


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του εργοστασίου και στη συνέχεια τόνισε:

«Είναι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ για να σας διατυπώσω τις ευχές της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, όπως και είναι κύριε Διοικητά εξαιρετικά ενδιαφέρον το ότι μου κάνατε μία ενημέρωση την οποία θα μπορούσε να την κάνει στέλεχος υψηλής τεχνολογίας επιχείρησης προς ενδιαφερόμενο για την δραστηριότητά της. 

Το γεγονός ότι κοστολογείτε και τους πόρους που χρειάζονται για να παραχθεί το αποτέλεσμα,  υποδηλώνει μια αντίληψη, η οποία αν επικρατήσει, αν  μπορέσουμε και επικρατήσει,  στο σύνολο του παραγομένου έργου των Ενόπλων Δυνάμεων, θα έχουμε θεαματικά αποτελέσματα.

Είναι βέβαιο ότι οι γυναίκες και οι άντρες της Πολεμικής Αεροπορίας και γενικά των Ενόπλων Δυνάμεων, κάνουν εξαιρετική δουλειά στον τομέα ευθύνης τους. Απεδείχθη άλλωστε στο τελευταίο επεισόδιο του Norman Atlantic, όπου αν δεν ήταν οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν ξέρω πόσα περισσότερα θύματα θα είχαμε θρηνήσει. 


Η αλήθεια όμως είναι ότι υπάρχουν σε ορισμένα θέματα ελλείψεις,  υπό την έννοια ότι πρέπει και εμείς να περάσουμε, σαν Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε μια νέα φιλοσοφία. Σε διαφορετική αντίληψη των λύσεων και των ανθρωπίνων και των υλικών πόρων ώστε να έχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα. Υπήρχαν εποχές κυρίες και κύριοι που τα χρήματα θεωρούσαμε ότι υπάρχουν σε αφθονία, βεβαίως αυτό αποτελούσε πλάνη, όπως απεδείχθη αργότερα. 

Εν πάση περιπτώσει όμως τώρα, η Πατρίδα οφείλει να συνεχίσει να έχει Ένοπλες Δυνάμεις, διατηρώντας δεδομένο τον στόχο της προάσπισης της εθνικής ανεξαρτησίας και ακεραιότητας με πολύ λιγότερα χρήματα. Αυτό δεν σημαίνει με κανένα τρόπο ότι θα το κάνουμε με λιγότερη αποτελεσματικότητα και επιτυχία.

Τα χρόνια αυτά οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αποδείξει ότι μπορούν να αποδίδουν το ίδιο αποτέλεσμα με πολύ λιγότερους πόρους. Έχουμε μάθει να αξιοποιούμε παλαιότερα συστήματα, να επισκευάζουμε πράγματα που παλαιότερα εγκαταλείπονταν, να εφευρίσκουμε λύσεις, εκεί που προηγουμένως δηλώναμε αδυναμία και αγοράζαμε και εισάγαμε προϊόντα.

Για αυτό θέλω να σας πω ότι αισθάνθηκα εξαιρετικά καλά σήμερα και ήθελα να σας το πω δημοσίως, υπό μορφή επαίνου».


Το Εργοστάσιο Τηλεπικοινωνιακών και Ηλεκτρονικών Μέσων (ΕΤΗΜ) έχει ως αποστολή :

  • Την εκτέλεση επιθεωρήσεων, επισκευών και τροποποιήσεων επιπέδου Εργοστασίου στα Τηλεπικοινωνιακά και Ηλεκτρονικά Συστήματα Αέρος και Εδάφους της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), καθώς και στο λογισμικό των επιχειρησιακών συστημάτων και δικτύων της ΠΑ.
  • Τη μελέτη, ανάπτυξη και υλοποίηση τεχνολογικών εφαρμογών στα οπλικά συστήματα της ΠΑ.
  • Την κατασκευή και ενσωμάτωση ειδικών εξαρτημάτων, διατάξεων, συσκευών και συστημάτων για τα οπλικά συστήματα της ΠΑ καθώς και τη μελέτη τροποποιήσεών τους.
  • Τη μελέτη και παρακολούθηση της δομικής ακεραιότητας αεροσκαφών και αεροκινητήρων καθώς και την πιστοποίηση εξωτερικών φορτίων αεροσκαφών.
  • Την εργαστηριακή εξέταση υλικών και τη θεωρητική ανάλυση της λειτουργίας των οπλικών συστημάτων στο πλαίσιο της διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων.
  • Την εκπόνηση μελετών ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας και την εκτέλεση μετρήσεων επιπέδων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (ΗΜΑ).
  • Την παροχή τεχνικής υποστήριξης σε Μονάδες της ΠΑ και άλλους Κλάδους των ΕΔ.
  • Τη μελέτη και ανάπτυξη προγραμμάτων ενδιαφέροντος ΠΑ.
  • Τη μελέτη και τη σύνταξη πορίσματος των επιπτώσεων σε συστήματα της ΠΑ και άλλων Κλάδων των ΕΔ από την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.

Το 1946 οργανώθηκε το συνεργείο ασύρματου Τηλεπικοινωνίας υπό το 202 Κρατικό Εργοστάσιο Αεροπλάνων (ΚΕΑ) στην Αεροπορική Βάση Φαλήρου. Το 1958 έγινε η μετεγκατάσταση του ΚΕΑ στην Αεροπορική Βάση Ελληνικού και συγκροτήθηκε η Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών (Τ-Η) του 202 ΚΕΑ. Το 1984 πραγματοποιήθηκε η αναδιοργάνωση των εργοστασίων της ΠΑ και δημιουργήθηκε ανεξάρτητο εργοστάσιο με την ονομασία Εργοστάσιο Τ-Η Μέσων (ΕΤΗΜ).

Το 1988 το ΕΤΗΜ μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο της Άνω Γλυφάδας και συνενώθηκε με το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΚΕΤΑ-ΕΤΗΜ).Το 2001 ο ενοποιημένος φορέας μετονομάσθηκε σε ΕΤΗΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: