Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Βρέθηκε αρχαίος ασύλητος τάφος στο Κίτιο της Κύπρου


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου η ανασκαφή της Γαλλικής Αρχαιολογικής Αποστολής Κιτίου και Σαλαμίνας στη νεκρόπολη στη θέση Περβόλια, στη Λάρνακα έφερε στο φώς σημαντικά ευρήματα. Συγκεκριμένα, σε  ανασκαφή που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2014 υπό τη διεύθυνση της δρος Sabine Fourrier, με κύριο στόχο την ανασκαφή ενός αρχαϊκού τάφου, του οποίου ο δρόμος είχε μερικώς ερευνηθεί το 2013, βρέθηκε ένας ασύλητος τάφος.

Αποτελείτο από έναν μεγάλο δρόμο ενώ ο ταφικός θάλαμος είχε το ίδιο σχήμα και τις ίδιες διαστάσεις με τους μικρότερους τάφους της κλασικής περιόδου. Στον θάλαμο είχαν ενταφιαστεί 17 άτομα. Οι περισσότερες ταφές ήταν πρωτογενείς, ωστόσο στο εσωτερικό ενός μεγάλου αμφορέα της Δίχρωμης Γραπτής κεραμικής βρέθηκαν δευτερογενείς ταφές. Ο αμφορέας περιείχε τα οστά δύο ατόμων, ενός ενήλικα περίπου 20 ετών και ενός παιδιού 8-10 ετών.

Στο θάλαμο και στο δρόμο του τάφου βρέθηκαν κεραμικά αγγεία που χρονολογούνται στην Κυπρο-Αρχαϊκή Ι περίοδο, καθώς και πολλά λεπτότεχνα, εισηγμένα, φοινικικά αγγεία (όπως αμφορείς, πρόχοι Δίχρωμης και Ερυθρόχριστης κεραμικής και πιάτα τύπου «Samaria ware»).

Στα δυτικά του αρχαϊκού τάφου εντοπίστηκαν δύο δρόμοι, που ανήκουν σε ημιτελείς τάφους: όταν λαξεύτηκαν στο βράχο στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ., οι άνθρωποι της εποχής φαίνεται ότι είχαν ξεχάσει την ύπαρξη του μεγάλου αρχαϊκού τάφου.

Άλλος ένας αρχαϊκός τάφος εντοπίστηκε στη βορειοδυτική πλευρά της ανεσκαμμένης περιοχής. Ανασκάφηκε μόνο μερικώς ο δρόμος. Η αρχική επίχωση διατηρήθηκε στην ανατολική πλευρά του δρόμου αλλά ένας μεγάλος λάκκος (τυμβωρύχων;) κατελάμβανε τη δυτική του πλευρά. Όπως φαίνεται από το υλικό που συλλέχθηκε από το λάκκο, η σύληση έγινε ήδη από την αρχαιότητα.

Κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο, βρέθηκαν πάλι κόγχες λαξευμένες στα τοιχώματα των δρόμων, οι οποίες περιείχαν, ως συνήθως, μικρά αγγεία και μικρά χάλκινα κοσμήματα. Δύο ασυνήθιστες κόγχες εντοπίστηκαν στα νότια της ανεσκαμμένης περιοχής. Ήταν λαξευμένες, όχι στα τοιχώματα ενός δρόμου, αλλά στην επιφάνεια του βράχου, χωρίς σαφή συσχετισμό με συγκεκριμένο τάφο, περιείχαν μικρά αγγεία Ακόσμητης κεραμικής και χρονολογούνται στην Κυπρο-Κλασική περίοδο (4ος αιώνας π.Χ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια: