Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Χωρίς το ένα του χέρι και το ένα του πόδι αλλα με το χαμόγελο στα χείλη


Ήταν Μάρτιος του 2011 στο Αφγανιστάν όταν ο 29 χρονος τότε Αρχιλοχίας - πυροτεχνουργός των Αμερικανών Πεζοναυτών Brian Meyers κατα την διάρκεια πυροτεχνουργικής εργασίας απενεργοποίησης μιας IED βόμβας, αυτή ανατινάχθηκε πρόωρα, ακροτηριάζοντας το δεξί πόδι. μέχρι το ύψος του γονάτου και το δεξί του χέρι του άτυχου πεζοναύτη, τραυματίζοντάς τον σοβαρά στο αριστερό του.

Ο Meyers ήταν αιμόφυρτος στον χώρο της έκρηξης και ενώ οι συνάδελφοί του προσπαθούσαν να του δώσουν τις πρώτες βοήθειες, εκείνος έδωσε εντολή στο Πεζοναύτη  Eric Lunson να βγάλει την παραπάνω φωτογραφία, όπου τον αναπαριστά χαμογελαστό και να προσπαθεί με το ακρωτηριασμένο δεξί του χέρι να κάνει ένα thumbs' up, θέλοντας να δείξει σε όλους πως το ηθικό του παραμένει το ίδιο ακμαίο για να πολεμήσει σε ένα διαφορετικού τύπου μάχης που θα δώσει, αυτή της ψυχο/σωματικής ανάκαμψης μετά τον τραυματισμό του.


Μετά από πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις, εφοδιάστηκε με προσθετικά βοηθήματα και έμαθε να περπατάει ξανά. Αλλά ο ίδιος ήθελε πλήρη ανεξαρτησία στις δυνατότητές του, όπως ήταν πρίν απο τους ακρωτηριασμούς. «Το να έχεις ασθενείς σαν τον Brian είναι προνόμιο. Μπορούν με την αυτοπεποίθησή τους και την θετική τους θέση στο πρόβλημα να σε σπρώξουν πέρα απο αυτά που ξέρεις σαν γιατρός. Ο ίδιος δεν ήθελε απλά να περπατήσει αλλα να ξανακάνει όλα όσα κάνουν οι πλήρης άκρων συνομήλικοί του» αναφέρει ο αρχίατρος δερματολόγος του Ναυτικού Νοσοκομείου του San Diego, Peter Shumaker.


Αρνήθηκε μάλιστα, τις προσφορές των γιατρών του για την εγκατάσταση αναπηρικών ράμπων στο σπίτι του και την δυνατότητα της αναπηρικής καρέκλας. Δεν ήθελε να αποφύγει τον αγώνα για επανένταξη. «Εστίασα σε αυτά που είχα και όχι σε αυτά που έχασα με τον τραυματισμό μου» αναφέρει ο ίδιος και τα κατάφερε.


Το προσθετικό του χέρι έχει ένα φακό για να εντοπίζει το προσθετικό του κάτω άκρο. Επίσης, χάρη στην θεραπεία με λέιζερ στην οποία υποβλήθηκε μπορεί με το τραυματισμένο του αριστερό χέρι να κρατάει μια οδοντόβουρτσα, ένα δοκάρι, να χειρίζεται μια μοτοσυκλέτα αλλα και να τραβήξει την σκανδάλη ενός όπλου. Χάρη σε αυτή την θεραπεία μάλιστα, μπορεί να αντέξει την παραμονή του πάνω στο προσθετικό του πόδι για 18 ώρες περίπου, συνεχόμενα.


Τώρα, ο αισιόδοξος πεζοναύτης δουλεύει στην οργάνωση «Semper Fi Fund» για τους βετεράνους και τραυματισμένους πεζοναύτες.





Δεν υπάρχουν σχόλια: