Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Συνάντηση Φωκαΐδη με την Αναπληρώτρια Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ


Ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορος Φωκαΐδης είχε την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015 προγραμματισμένη συνάντηση με την Αναπληρώτρια Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα Νότιας Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου, Δρ. Amanda Sloat, η οποία πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.

Στη συνάντηση που ήταν η δεύτερη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας το τελευταίο εξάμηνο, έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων στα θέματα ασφάλειας και άμυνας, ιδιαίτερα σε σχέση με την απειλή που προέρχεται από την έξαρση της τρομοκρατίας. Η πρώτη συνάντηση με την Δρ. Sloat είχε πραγματοποιηθεί και με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Υφυπουργού Άμυνας κ.Townsend.

Ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι η αντιμετώπιση των νέων ασύμμετρων απειλών στο τομέα της ασφάλειας προϋποθέτει ενίσχυση της ειλικρινούς συνεργασίας μεταξύ όσων στηρίζουν τη μάχη κατά της τρομοκρατίας αλλά και προβλεψιμότητα στη πολιτική που ακολουθούν.

Η Κύπρος σημείωσε ακολουθεί μια εποικοδομητική και συνετή στάση, προσανατολισμένη στην προαγωγή των κοινών συμφερόντων και στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής, έχοντας αποδείξει τη βούληση αλλά και την ικανότητά της να συμβάλει στην από κοινού αντιμετώπιση προβλημάτων.

«Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα οι παράνομες και προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας υπονομεύουν αυτή τη κοινή προοπτική. Δεν αντιστρατεύονται μόνο τα συμφέροντα της Κύπρου, αντιστρατεύονται το κοινό συμφέρον της περιοχής, ειδικότερα μετά την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Δεν είναι μόνο αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις, είναι αντίθετες και με την προσπάθεια για την προαγωγή της ασφάλειας, σε μια περιοχή που ήδη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και απ’ όπου εκπηγάζουν νέες απειλές που εξάγονται μέσω της τρομοκρατίας και σε ολόκληρο τον κόσμο» σημείωσε ο κ. Φωκαΐδης

«Η Κύπρος επιθυμεί να προσδώσει ουσιαστικό περιεχόμενο σε μια στρατηγική εταιρική σχέση, των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κύπρο, όπως είχε διατυπωθεί από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο κ. Μπάιντεν. Κάτι τέτοιο μπορεί να έχει πολλαπλά θετικά οφέλη όχι μόνο σε διμερές επίπεδο αλλά για ολόκληρη την περιοχή».

«Είναι ανάγκη  να εργαζόμαστε για τη λύση προβλημάτων και όχι τη δημιουργία νέων. Και γι’ αυτό, η Τουρκία θα πρέπει να λάβει πιο ισχυρά μηνύματα προκειμένου να μεταβάλει την προκλητική και παράνομη στάση της που εμποδίζει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού και λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για ολόκληρη την περιοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: