Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Διεθνής Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης νότια της Κύπρου


Την Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015, στις 07:30 θα διεξαχθεί διεθνής Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης (Ε-Δ) με την ονομασία “CYPFRA-01/15”. Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), με τη συμμετοχή Αεροναυτικών (Α/Ν) δυνάμεων της Κύπρου και της Γαλλίας (Κορβέτα ‘’COMMANDANT DUCUING’’)

Τον πλήρη συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των Α/Ν Μέσων που θα λάβουν μέρος στην άσκηση, θα έχει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας.

Κύριος σκοπός της άσκησης είναι η προαγωγή του επιπέδου εκπαίδευσης και η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των δυνάμεων των συμμετεχόντων Κρατών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αντίδρασης και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος Ε-Δ σε περιπτώσεις σοβαρών ατυχημάτων σε εμπορικά, επιβατηγά πλοία ή πλατφόρμες γεωτρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και σε συναφείς ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

Το σενάριο της άσκησης αφορά σε «Ναυτικά Ατυχήματα στην Ανοιχτή Θάλασσα». Ως εκ τούτου, το Εθνικό Σχέδιο Ε-Δ «ΝΕΑΡΧΟΣ» θα τεθεί σε εφαρμογή από το ΚΣΕΔ Λάρνακας για την αντιμετώπιση των περιστατικών. Συγκεκριμένα, η άσκηση Ε-Δ θα αφορά αεροδιακομιδή τραυματιών - ασθενών (MEDEVAC Οperations), η οποία πιθανόν να απαιτηθεί από πλοία που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η εν λόγω άσκηση αποτελεί την πρώτη προγραμματισμένη συνεργασία για το 2015, σε θέματα Ε-Δ μεταξύ των δυνάμεων της ΚΔ και της Γαλλίας. Παρόμοιες ασκήσεις προγραμματίζεται να διεξάγονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με Γαλλικές αεροναυτικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στην Αν. Μεσόγειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: