Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Ταξιδεύοντας στους διαδρόμους του Νεκρομαντείου του Αχέροντα (Βίντεο)


Στην έκθεση «Επέκεινα. Ο θάνατος και η ζωή μετά στην αρχαία Ελλάδα» που παρουσιάζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, και συγκεκριμένα στην ενότητα «Ο Ομηρικός Άδης», σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, ξεχωρίζουν επιτοίχιες παρουσιάσεις στα ελληνικά και στα αγγλικά για το συγκρότημα του Νεκρομαντείου, την ομηρική παράδοση και το τελετουργικό της μύησης των επισκεπτών του στην αρχαιότητα.

Η παρουσίαση συνοδεύεται από ένα δεκάλεπτο βίντεο, εμπνευσμένο από το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, που προβάλλεται σε δύο γιγαντοοθόνες, στα ελληνικά και στα αγγλικά. Το βίντεο είναι δημιουργία της σκηνοθέτιδος Ελπίδας Σκούφαλου και πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι με την οικονομική υποστήριξη του Δήμου Πάργας.



«Με αφορμή την έκθεση “Επέκεινα” και με  πρωτοβουλία της Χριστίνας Μερκούρη –προϊσταμένης, εκείνη την περίοδο, της ΛΓ’ ΕΠΚΑ– μου έγινε η πρόταση για τη δημιουργία ενός δεκάλεπτου βίντεο εμπνευσμένου απο το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, με τη λογική το βίντεο να μπορεί να αποδώσει χωρίς λέξεις την αίσθηση του αρχαιολογικού χώρου, συστήνοντάς τον στο θεατή στην Ελλάδα και στην Αμερική – η έκθεση την άνοιξη θα μεταφερθεί στη Νέα Υόρκη» μας εξηγεί η Ελπίδα Σκούφαλου.

«Προσπάθησα λοιπόν να αποδώσω το χώρο του Νεκρομαντείου, υιοθετώντας τη λογική ότι το Νεκρομαντείο δεν περιορίζεται στον αρχαιολογικό χώρο. Το Νεκρομαντείο του Αχέροντα –Πύλη στον κόσμο των Νεκρών– είναι το ταξιδιάρικο ποτάμι, η μνήμη της αποξηραμένης Αχερουσίας, οι κουφάλες των αιωνόβιων δένδρων, το φευγαλέο νούφαρο, η πέτρα που ιδρώνει, οι κάργιες που καραδοκούν, οι ακτίνες του ήλιου που παίζουν κρυφτό με τις ιτιές, η καμμένη γη με τα καλαμπόκια, τα δάκρυα της βροχής, οι ψυχές που αναλύονται. Το Νεκρομαντείο του Αχέροντα είναι μύθος, βουτιά στο Άδυτο, εμπειρία θανάτου, οδύνη, τελετή, μέθεξη, μνήμη, λήθη. Το Νεκρομαντείο του Αχέροντα είναι μυστικές διαδρομές. Ευτυχώς κανένα βίντεο δεν μπορεί να αποδώσει το Μυστικό. Στην καλύτερη περίπτωση να υποψιάσει το θεατή» καταλήγει η σκηνοθέτης.

Τη συγγραφή των κειμένων και την επιλογή των εικόνων και σχεδίων από την πλευρά της αρμόδιας ΛΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (νυν Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας) ανέλαβαν η αρχαιολόγος Αθηνά Κωνσταντάκη και η αρχιτέκτονας Χριστίνα Γεώργα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: