Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Αλλαγή της νατοϊκής στρατηγικής στο Αφγανιστάν ή οι Ταλιμπάν νίκησαν;


Απο 1η Ιανουαρίου 2015 οι συμμαχικές δυνάμεις που μετέχουν στην Ειρηνευτική Δύναμη του Αφγανιστάν θα αποχωρήσουν ή έχουν ήδη αποχωρήσει απο την χώρα ως πλήρη εκστρατευτική σχηματισμοί και όσες μονάδες παραμείνουν στην Χώρα, θα συνδράμουν σε αποστολές υποστήριξης και εκπαίδευσης τον νεοσχηματισμένο Εθνικό Αφγανικό Στρατό.

Προηγουμένως όμως, η Ουάσιγκτον διαβεβαίωσε την κυβέρνηση της Καμπούλ πως στην χώρα θα παραμείνει μια δύναμη ύψους 13.000 στρατιωτών, κυρίως Αμερικανών, στα πλαίσια μιας διετούς αποστολής εκπαίδευσης και προστασίας, με την κωδική ονομασία «Resolute Support», της αφγανικής κυβέρνησης έναντι της αναγεννημένης επιθετικότητας των Ταλιμπάν. Επίσης, οι Η.Π.Α διαβεβαιώνουν την Καμπούλ πως όλα τα βαριά και ελαφριά όπλα και άλλα οπλικά συστήματα των νατοϊκών σχηματισμών, τα οποία μπορεί ο Αφγανικό Στρατός μπορεί να αξιοποιήσει, θα παραμείνουν στην χώρα.

Για το 2014 μόνο, κατα την διάρκεια συμπλοκών μεταξύ Ταλιμπάν και νατοϊκών /αφγανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν σκοτωθεί περίπου 3.200 Αφγανοί άμαχοι και 4.600 Αφγανοί στρατιωτικοί. Ενώ, απο το 2001, περίπου 3.500 νατοϊκοί στρατιώτες, εκ των οποίων 2.200 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν.

Καθώς όμως αυτή η αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων απο το Αφγανιστάν πραγματοποιείται οι Ταλιμπάν  αναφέρουν συνεχώς τα τελευταία δύο χρόνια την. όπως αποκαλούν, νίκη τους έναντι του ΝΑΤΟ και των Η.Π.Α. «Θεωρούμε ότι αυτό το βήμα των Δυτικών αποτελεί σαφή ένδειξη της ήττας της βάρβαρης και απάνθρωπης αποστολής τους που αφήνει πίσω της μια λίμνη αίματος. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί έως ότου σχηματιστεί ένα Ισλαμικό κράτος και αποβάλλουμε οριστικά κάθε ίχνος αυτής της εισβολής», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Ταλιμπάν.

Επίσης, στις δηλώσεις του Αφγανού πρωθυπουργού Ashraf Ghani για έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών αναφέρουν πως: «δεν θα σταματήσει ο αγώνας μας έως ότου δεν εξαλειφθεί και ο τελευταίος εισβολέας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: