Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Εξώδιος ακολουθία για τον πρώην δήμαρχο Συκεών Παναγιώτη Αφαλή


Σε κλίμα οδύνης η δημοτική αρχή του δήμου Νεάπολης-Συκεών και η τοπική κοινωνία των Συκεών αποχαιρέτησαν σήμερα τον επίτιμο δήμαρχο Συκεών Παναγιώτη Αφαλή, ο οποίος απεβίωσε στις 2/1/2015 σε ηλικία 99 ετών.

Η εξόδιος ακολουθία, στην οποία παρέστη ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδη, αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εψάλη στις 3/1/2015 στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου Συκεών, ενώ η κηδεία έγινε από τα Κοιμητήρια του Ευόσμου.

Ο Παναγιώτης Αφαλής, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, γεννήθηκε το 1916 στην Οινόη του Πόντου. Το 1936 οργανώθηκε στο ΚΚΕ, ενώ υπήρξε μέλος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και συμμετείχε στις κινητοποιήσεις του Μάη του 1936. Εξορίστηκε στη Γυάρο, Λέρο και στον Αη Στράτη. Επί σειρά ετών διατέλεσε δήμαρχος Συκεών, και συγκεκριμένα από το 1964 έως το 1967 και από το 1975 έως το 1988.

Στην πορεία του αυτή και το έργο που άφησε πίσω του, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών κατά την εκφώνηση του επικήδειου λόγου, εκφράζοντας παράλληλα τα ειλικρινή συλλυπητήρια της δημοτικής αρχής και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου προς τους οικείους του.

«Για ορισμένους ανθρώπους το ‘‘πέρασμά’’ τους από τη ζωή είναι σημαδιακό και εξαιρετικά σημαντικό. Κυρίαρχες προσωπικότητες που αναλαμβάνουν, σχεδιάζουν, καταθέτουν την προσωπική σφραγίδα και καθορίζουν τις εξελίξεις. Πρόκειται για ξεχωριστούς ανθρώπους, που όλη τους η ζωή αποδεικνύει τα ακλόνητα πιστεύω τους σε αξίες καθολικές, οικουμενικές, πανανθρώπινες», ανέφερε ο Σ.Δανιηλίδης, και συνέχισε:

«Οξυδερκείς, εργατικοί και ονειροπόλοι, δημιουργούν και διαπρέπουν, αφήνουν πολύτιμη παρακαταθήκη στους επόμενους, ζουν στη μνήμη μας, παραμένουν καταξιωμένοι στις καρδιές μας… Τους οφείλουμε πολλά… Όπως στον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΦΑΛΗ, το δήμαρχό μας.
»Γεννημένος το 1916 στην Οινόη της αλησμόνητης πατρίδας του Πόντου, υπήρξε σε όλο το διάβα της ζωής του ασυμβίβαστος αγωνιστής… Ενταγμένος στις τάξεις του ΚΚΕ από το 1936, από την εφηβική του ηλικία, κυνηγημένος από το κατεστημένο και τους ανθρώπους του, φυλακισμένος κατ’ επανάληψη και εξορισμένος για τις ιδέες του… στη Γυάρο, στη Λέρο, στον Άη Στράτη… 
»ΔΕΝ ΛΥΓΙΣΕ ΠΟΤΕ, δεν φοβήθηκε τίποτε, πάλεψε θαρραλέα… όπως τότε, τον Μάη του ’36 στη μεγάλη εργατική και κοινωνική εξέγερση της Θεσσαλονίκης. Η ζωή του ήταν: 
Γεμάτη αίμα και αγώνες για την πατρίδα και τη λευτεριά, τη δημοκρατία, την ανεξαρτησία…
Γεμάτη θυσίες για το λαό μας και την αξιοπρέπειά του…
Γεμάτη πάθος για τα ιδανικά και τις αξίες του…

»Μια ζωή μπροστάρης για την ανάδειξη της αντίστασης του λαού μας, της θεμελίωσης και βελτίωσης των θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της δημιουργίας κοινωνικών υποδομών. 
»Και ο σεβαστός μας δήμαρχος τα κατάφερε πολύ καλά, για αυτό και παραμένει για όλους εμάς που άφησε πίσω του μέλος της χορείας των αθανάτων… Το έργο του μεγάλο, η εργατικότητά του ατελείωτη, η αγάπη του για όλον τον κόσμο, αδιακρίτως πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, συγκινητική».
«Αγαπητέ Παναγιώτη, αξιοσέβαστε, επίτιμε δήμαρχε Συκεών, τιμημένε αγωνιστή της Αντίστασης του λαού μας, αναπαύσου εν ειρήνη στα Ηλύσια πεδία…Εκεί όπου η ζωή των ανθρώπων κυλά άνετα, δεν πέφτει χιόνι, ούτε χειμώνας δυνατά γίνεται, ούτε βροχή, μα πάντοτε ο Ωκεανός στέλνει το φύσημα του Ζέφυρου που πνέει δυνατά για να φέρει δροσιά στους ανθρώπους… Καλό σου ταξίδι. Σε ευχαριστούμε για όσα πρόσφερες στον τόπο μας…», κατέληξε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: