Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Απο την Αιόβα μέχρι τους Δελφούς μια ζωή δρόμος



Ο George (Jig) Cram Cook (1873-1924) έκανε πολλά πράγματα στη ζωή του: δίδαξε κλασικές σπουδές, καλλιέργησε τη γη του στην Αϊόβα και έγραψε θεατρικά έργα. Ίδρυσε την πρώτη μοντέρνα θεατρική εταιρεία στην Αμερική (τους Provincetown Players) και υπήρξε ο μέντορας του Ευγενίου Ο’Νηλ. Ανήσυχο πνεύμα με δίψα για νέες εμπειρίες, ο Cook πήρε τελικά τη μεγάλη απόφαση. Σε όλη του τη ζωή ονειρευόταν να ζήσει στην Ελλάδα. Η πρώτη φορά που προσπάθησε να έρθει ήταν το 1893, αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το Harvard, αλλά δεν είχε αρκετά χρήματα για να υποστηρίξει οικονομικά τη διαμονή του στην Αθήνα.

Μαζί με την τρίτη του γυναίκα, τη συγγραφέα Susan Glaspell, και την κόρη του Nilla, το 1922, μπήκαν στο πλοίο για την Ελλάδα και μετά τον ερχομό τους, αποφάσισαν να μείνουν στις πλαγιές του Παρνασσού και ο Jig υιοθέτησε την τοπική ενδυμασία των βοσκών. Ο «κύριος Κουκ» αγαπήθηκε και θαυμάστηκε από τους ντόπιους. Με την Εύα Πάλμερ-Σικελιανού ονειρεύονταν την ανασύσταση των Δελφικών Αγώνων. Δεν έζησε όμως αρκετά για να συμμετάσχει στο εγχείρημα. Τον Ιανουάριο του 1924 θάφτηκε στο νεκροταφείο των Δελφών. Ο τάφος του είναι ακόμα εκεί.


Η Susan Glaspell τίμησε τον σύντροφό της με το δικό της τρόπο, γράφοντας τη βιογραφία του,  The Road to the Temple (1926): το οδοιπορικό του Cook από τις φάρμες της Αϊόβα στο ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς. Λίγα χρόνια αργότερα δημοσίευσε ένα δεύτερο βιβλίο με θέμα τους Δελφούς, το Fugitive’s Return, που αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα φεμινιστικής και μοντέρνας γραφής στη σύγχρονη αμερικανική λογοτεχνία. Στο βιβλίο της η Glaspell διηγείται τη ζωή μιας Αμερικανίδας που έχοντας χάσει το παιδί της αναζητά και βρίσκει την «κάθαρση» ανάμεσα στα αρχαία ερείπια των Δελφών.  Στη λίστα των best-sellers του 1929, το Fugitive’s Return ήταν μόλις λίγο πιο κάτω από τον Αποχαιρετισμό στα όπλα του Hemingway.

Για τον George Cram Cook, τη Susan Glaspell και τη σχέση τους με τους Δελφούς θα μιλήσει η ομότιμη καθηγήτρια Linda Ben-Zvi (Πανεπιστήμιο του Tel Aviv, Colorado State University) την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015, στις 19.00, στο κτίριο της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (Cotsen Hall, Αναπήρων Πολέμου 9), στο πλαίσιο της Ετήσιας Διάλεξης των Αρχείων της ΑΣΚΣΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: