Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Άμα έχεις τύχη... συνέχισε και πολέμα


Ο εικονιζόμενος τραυματίας είναι ο υποδεκανέας του Βασιλικού Συντάγματος Ιππικού του βρετανικού στρατού  Simon Moloney. Κατα την διάρκεια περιπολίας της ομάδας του σε ένα χωριό του Αφγανιστάν, αυτός και η ομάδα του έπεσαν σε ενέδρα των Ταλιμπάν. Ο Moloney ανέβηκε στην οροφή μιας οικίας μαζί και με έναν άλλο πολυβολητή, με στόχο να καλύψουν με τα πυρά τους τους συντρόφους τους και να τους παρέχουν πληροφορίες για τις κινήσεις των ανταρτών κατα την διάρκεια της συμπλοκής.

Σε μια επίθεση των ταλιμπάν ο Moloney τραυματίστηκε στον λαιμό. «Στην αρχή ένοιωσα έναν πνιγμό και κατάλαβα πως χτυπήθηκα στον λαιμό. Στην αρχή σκέφτηκα πως «χτυπήθηκα στον λαιμό. Θα πεθάνω» πίστευα πως μου απέμεναν δευτερόλεπτα ζωής. Όταν μετά απο λίγο συνειδητοποίησα πως δεν πεθαίνω και σιγά - σιγά άρχισα πάλι να παίρνω κανονικές ανάσες αναθάρυσα και συνέχισα να πυροβολώ» δήλωσε ο ίδιος για τον τραυματισμό του.


Τον τραυματισμό του τυχερού - άτυχου υποδεκανέα την αντιλήφθηκε ο συνάδελφός του, υποδεκανέας Wesley Masters, ο οποίος χωρίς δεύτερη σκέψη κάλυψε την απόσταση των 300 μέτρων που τον χώριζαν απο τον τραυματισμένο σύντροφό του μεταφέροντας υλικά συνολικού βάρους 54 κιλών. Ο Masters έδωσε στον Moloney τις απαραίτητες πρώτες βοήθειες και τον βοήθησε να συνεχίσει να μάχεται και να παρέχει πληροφορίες για τις θέσεις των ταλιμπάν για άλλα 90 λεπτά που κράτησε η μάχη.

Για αυτές τους τις πράξεις, στους υποδεκανείς Moloney και Masters απονεμήθηκε το μετάλλιο  Conspicuous Gallantry Cross.

Οι υποδεκανείς Moloney (αριστερά) και Masters (δεξιά)


Δεν υπάρχουν σχόλια: