Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Θα δούμε ρωσικά μαχητικά με Αργεντίνους πιλότους πάνω απο τα Falklands;


Κρύος ιδρώτας και έντονη ανησυχία υπάρχουν αυτές τις μέρες στο βρετανικό υπουργείο εθνικής άμυνας καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η οικονομική συνεργασία Αργεντινής - Ρωσικής Ομοσπονδίας  πιθανόν θα οδηγήσει και σε στρατιωτική η οποία θα μεταφραστεί πρακτικά στην αγορά, απο πλευράς του Buenos Aires, σύγχρονων πολεμικών αεροσκαφών, κάτι που θα αναβαθμίσει την στρατιωτική πίεση που ασκεί η Αργεντινή στα νησιά Falklands

Η πρόσφατη επίσκεψη τον Ιούλιο του 2014 του Ρώσου Προέδρου Βλαδιμήρ Πούτιν έθεσε τα θεμέλια της οικονομικής/στρατιωτικής βοήθειας η οποία ενισχύθηκε, λόγω του εμπάργκο αγροτικών προϊόντων που κήρυξε η Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αντίποινα στα ευρωπαϊκά οικονομικά περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας λόγω της εμπλοκής της τελευταίας στην Ουκρανική κρίση.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αυτή η ρωσοαργεντίνικη στρατιωτική συμφωνία αφορά την αγορά 12 Sukhoi Su-24 supersonic ( Fencers, σύμφωνα με την Νατοική ορολογία) παντώς καιρού, εμβέλειας 2.000 μέτρων και με λέιζερ καθοδηγητή πυραύλων - ρουκετών. Αυτά τα αεροσκάφη θα είναι τα πρώτα σύγχρονα αεροσκάφη που εδώ και δύο χρόνια η αργεντίνικη κυβέρνηση ψάχνει απεγνωσμένα για να ανανεώσει τον στόλο των μαχητικών της αεροσκαφών. 

Μάλιστα, των περασμένο Οκτώβριο μια παραγγελία 24 αεροσκαφών τύπου Saab Gripen ματαιώθηκε λόγω βρετανικών αιτιάσεων.

Απο την μεριά του το βρετανικό υπουργείο εθνικής άμυνας φοβάται πως αυτά τα αεροσκάφη πιθανόν θα είναι πλήρως επιχειρησιακά πολύ πριν το 2020, χρονιά που το βρετανικό αεροπλανοφόρο «HMS Queen Elizabeth» θα είναι επιχειρησιακά έτοιμο και εφοδιασμένο με τα νέα αεροσκάφη F-35B.

Αν και επίσημα το υπουργείο δηλώνει πως παρακολουθεί και ελέγχει την κατάσταση, ο πρώην Πτέραρχος Andrew Lambert, τονίζει πως «πρέπει για την ώρα μια μοίρα την RAF θα πρέπει να μετασταθμεύει κατα καιρούς στο σύμπλεγμα το νησιών ως βραχυπρόθεσμο μέτρο άμυνας».

Στο νησί υπάρχουν 4 αεροσκάφη τύπου Typhoon 1200 περίπου στρατιώτες και ένα πολεμικό πλοίο το οποίο κατα καιρούς επισκέπτεται το σύμπλεγμα τον νήσων Falklands.

Δεν υπάρχουν σχόλια: