Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

«Ελληνική Εξωτερική Πολιτική: Μύθοι και πραγματικότητες»



«Ελληνική Εξωτερική Πολιτική: Μύθοι και πραγματικότητες» είναι ο τίτλος του σεμιναρίου που θα πραγματοποιηθεί απο τις  27 Ιανουαρίου μέχρι τις 17 Μαρτίου στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων υπο την ευθύνη του Δρ. Διπλωματικής Ιστορίας και Διδάσκων στο ΕΑΠ και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Αντώνη Κλάψη.

Στο σεμινάριο επισκοπείται η ιστορία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής από τις αρχές του 20ού αιώνα έως την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Αναλύονται τα βασικότερα θέματα που σε αυτό το χρονικό διάστημα απασχόλησαν την ελληνική εξωτερική πολιτική. Η προσέγγιση δεν είναι χρονολογική, αλλά θεματική. Αναζητούνται οι συνέχειες και οι ασυνέχειες των διπλωματικών προσανατολισμών της Ελλάδας και η διασύνδεσή τους με τις κατά περίπτωση γενικότερες ανακατατάξεις στο διεθνές σύστημα. Κύριος άξονας της ανάλυσης είναι η αναζήτηση του τρόπου με τον οποίο η ελληνική εξωτερική πολιτική προσαρμόστηκε στο διεθνές περιβάλλον, πώς επηρεάστηκε από αυτό αλλά και προς προσπάθησε να το επηρεάσει ιδίως σε περιφερειακή κλίμακα.

Το σχέδιο του σεμιναρίου είναι το εξής:
  1. Ελληνική εξωτερική πολιτική: μακροπρόθεσμες τάσεις
  2. Μείζονες κρίσεις και εδαφική ολοκλήρωση
  3. Ελλάδα και Μεγάλες Δυνάμεις/Υπερδυνάμεις
  4. Σχέσεις με την Τουρκία
  5. Το Κυπριακό
  6. Σχέσεις με τα βαλκανικά κράτη
  7. Μειονότητες και ελληνική εξωτερική πολιτική
  8. Ελλάδα και Ευρώπη
Το πρόγραμμα απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό, όπως διπλωμάτες, στρατιωτικούς, δημοσιογράφους και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για τo εξεταζόμενο αντικείμενο, καθώς και σε φοιτητές (προπτυχιακούς ή/και μεταπτυχιακούς). Προκειμένου να καλυφθεί μέρος των εξόδων των σεμιναρίων, το κόστος συμμετοχής σε κάθε κύκλο ανέρχεται στο ποσόν των:

- 180 Ευρώ για το ευρύ κοινό.
- 90 Ευρώ για τους προπτυχιακούς / μεταπτυχιακούς φοιτητές.
- 90 Ευρώ για τους δόκιμους ερευνητές και τα στελέχη του Ι.ΔΙ.Σ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν το 20% της συμμετοχής τους (δηλαδή 36 και 18 Ευρώ αντιστοίχως των παραπάνω αναφερομένων κατηγοριών) με την υποβολή της αίτησής τους. Σε περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής τους το ποσόν αυτό δεν επιστρέφεται.

Στους ενδιαφερόμενους που παρακολούθησαν κάποιον από τους προηγούμενους Σεμιναριακούς Κύκλους, του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015, παρέχεται έκπτωση 20%. Το κόστος, δηλαδή, κάθε επιπλέον κύκλου ανέρχεται στο ποσόν 144 Ευρώ για το ευρύ κοινό και 72 Ευρώ για όλους τους υπόλοιπους.

Θα δοθεί υποτροφία σε τέσσερις (4) ανέργους, που διαθέτουν την αντίστοιχη κάρτα. Οι τέσσερις (4) πρώτοι αιτούντες και κατέχοντες ισχύουσα κάρτα ανεργίας, θα παρακολουθήσουν τα Σεμινάρια χωρίς το κόστος συμμετοχής.

Επίσης, Στους συμμετέχοντες θα δίδεται υλικό σε CD-ROM (power point εισηγήσεων και ενδεικτική βιβλιογραφία) και μετά το πέρας κάθε κύκλου θα δίδεται Πιστοποιητικό Συμμετοχής, εφόσον ο συμμετέχων έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον τις πέντε (5) από τις οκτώ (8) εισηγήσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν την αίτηση συμμετοχής τους, μαζί με σύντομο βιογραφικό σημείωμα, μέχρι την αναγραφόμενη ημερομηνία (Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015). Οι αιτήσεις μπορούν είτε να υποβάλλονται καθημερινά (10.00-14.00) στα γραφεία του Ι.ΔΙ.Σ., είτε να αποσταλούν ταχυδρομικά (Χίλλ 3-5, 105 58 Αθήνα), ή ηλεκτρονικά (deca@idis.gr) ή με fax (210 3313575).

Για περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: