Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του υπουργού άμυνας της Κύπρου


Ο Υπουργός Άμυνας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Γεώργιο Μπασιακούλη, ολοκλήρωσε σήμερα την περιοδεία του σε στρατόπεδα και φυλάκια της Εθνικής Φρουράς στο πλαίσιο των επισκέψεων με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Σήμερα επισκέφθηκε το Στρατόπεδο «Στέλιου Μαυρομάτη» στο Σταυροβούνι και το Φυλάκιο «Κολοκασίδη» στη Λευκωσία, όπου εξέφρασε τις θερμές του ευχές στα στελέχη, στους εθνοφρουρούς και στο πολιτικό προσωπικό και προσέφερε δώρα.

Επίσης κατα το πρωτοχρωνιάτικο μήνυμά του ο κ. Φωκαίδης τόνισε πως: «Είμαι πεπεισμένος ότι η νέα χρονιά θα φέρει και την εκπλήρωση πολλών συλλογικών μας προσδοκιών. Τους τελευταίους μήνες έχουμε εργαστεί σκληρά προκειμένου να αντιμετωπίσουμε συσσωρευμένα προβλήματα και να βάλουμε τα θεμέλια μια νέας πορείας για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Σειρά νομοσχεδίων που εκκρεμούσαν, μέχρι και για οκτώ χρόνια στο Υπουργείο, και ταλάνιζαν το μόνιμο προσωπικό, όπως για παράδειγμα τα νομοσχέδια που αφορούν τις προαγωγές, αφυπηρετήσεις, το ωράριο εργασίας και άλλα, έχουν ήδη σταλεί ή βρίσκονται στο δρόμο για τη Βουλή. 

Πριν λίγες μέρες, όπως είχαμε υποσχεθεί, προχωρήσαμε στην πραγματοποίηση 260 προαγωγών ενώ προγραμματίζεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου χρόνου και η πραγματοποίηση νέων επιπρόσθετων προαγωγών, που συνιστούν στο σύνολο τους μια βαθιά ανάσα για το μόνιμο προσωπικό, μετά από πάρα πολλά χρόνια. 

Με την ίδια αποφασιστικότητα, έχουμε τροχοδρομήσει λύσεις σε σειρά άλλων ζητημάτων που απασχολούν ευρύτερα την Εθνική Φρουρά και το προσωπικό ενώ προωθούμε σειρά καινοτόμων πολιτικών σ’ ότι αφορά τους εθνοφρουρούς μας. Από τον Ιανουάριο ξεκινά σε πιλοτική βάση η λειτουργία του προγράμματος εξ’ αποστάσεων φοίτησης σε συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Το πρόγραμμα θα ανοίξει για όλους όσοι ενδιαφέρονται από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και θα παρέχει στην πράξη τη δυνατότητα για κάλυψη μαθημάτων που αντιστοιχούν μέχρι και σε ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο. 

Τους επόμενους μήνες θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και νέες πρωτοβουλίες που αφορούν τη παροχή διπλωμάτων επαγγελματικής κατάρτισης σε συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, νέων προγραμμάτων εκγύμνασης και αυτοάμυνας σε συνεργασία με τον ΚΟΑ, σχέδια αξιοποίησης νέων τεχνολογιών και άλλα. Παράλληλα, με νομοσχέδιο που έχουμε ήδη στείλει στη Βουλή, θεσμοθετούμε την παραχώρηση επιπρόσθετης άδειας για όσους υπηρετούν μακριά από τη Φρουρά προτίμησής τους.

Θέλω επίσης να σημειώσω ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα, σε όλα τα επίπεδα, προς την κατεύθυνση της αξιοκρατίας, της ισονομίας και της χρηστής διοίκησης. Θεσπίζονται αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια, κλείνουν παράθυρα που επέτρεπαν πολιτικές παρεμβάσεις, καθιερώνονται διαφανείς διαδικασίες. Πρέπει να πω ότι δεν είναι εύκολος αυτός ο δρόμος. 

Χρειάζεται συνεχής και συστηματική προσπάθεια, συνέπεια και επιμονή. Όμως, θέλω να ξέρετε, πως είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο στο δρόμο που έχουμε χαράξει. Σας καλώ να συμβάλετε σ’ αυτή την προσπάθεια καταγγέλλοντας χωρίς φόβο κάθε απόπειρα οποιουδήποτε να αποστεί απ’ αυτή τη γραμμή.



Οι κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας αλλά και οι νέες προκλήσεις στο τομέα της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας, καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική σήμερα την ανάγκη να κινηθούμε με γοργά και αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της μεταρρύθμισης σ’ ότι αφορά δομές και διαδικασίες αλλά και της αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού των ενόπλων μας δυνάμεων.

Η τροχοδρόμηση της συστέγασης του Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΦ αντανακλά το εύρος των διοικητικών αλλαγών που προγραμματίζονται για τη νέα χρονιά. Την ίδια ώρα, μετά και την έγκριση ενός φιλόδοξου προϋπολογισμού, με σημαντικά νέα εξοπλιστικά προγράμματα, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με την έναρξη της πρώτης φάσης του Σχεδίου της Αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς. Ενός Σχεδίου που θα οδηγήσει στη μετεξέλιξη της Εθνικής Φρουράς σε ένα τεχνολογικά σύγχρονο, ευέλικτο, αξιόμαχο στρατό, που θα στηρίζεται στον επαγγελματισμό. Στο πλαίσιο αυτό θα καταστεί δυνατή και η μείωση της στρατιωτικής θητείας.

Το μεγάλο και φιλόδοξο αυτό σχέδιο της μεταρρύθμισης, αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού προϋποθέτει και τη δική σας ενεργητική συμβολή, από τη θέση που υπηρετεί η καθεμιά και ο καθένας. Με πνεύμα συναδελφοσύνης και ομοψυχίας, καλούμαστε όλοι να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της νέας εποχής για αλλαγή και εκσυγχρονισμό. Αυτή η ελπιδοφόρα πορεία για τις ένοπλες δυνάμεις της χωράς αποτελεί προϋπόθεση σήμερα προκειμένου η Εθνική Φρουρά να συνεχίσει και να επαυξήσει το ρόλο της ως η κύρια δύναμη αποτροπής έναντι οιασδήποτε απειλής έναντι της πατρίδας. 

Αυτές τις μέρες, το μυαλό μας επιστρέφει στα σκλαβωμένα εδώ και σαράντα χρόνια μέρη μας, που στενάζουν κάτω από τη μπότα του κατακτητή. Για όσο καιρό ο συνεχίζεται ο αναχρονισμός της κατοχής μέρους τους εδάφους μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης από μια χώρα που θέλει να ενταχθεί στην Ένωση, το βλέμμα μας θα είναι σταθερά στραμμένο στον Πενταδάκτυλο. Η δέσμευση και η πίστη μας στον αγώνα για επιστροφή στις πατρογονικές εστίες του Ελληνισμού παραμένει ισχυρή και αναλλοίωτη. Δεν πρόκειται ποτέ σκύψουμε τον κεφάλι, δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψουμε τη μάχη μέχρι την τελική δικαίωση. Μέχρι τη μέρα της απελευθέρωσης και της επανένωσης της πατρίδας μας. 

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι σε όλους ευτυχισμένο το Νέος Έτος».


Δεν υπάρχουν σχόλια: