Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Η τελευταία δασική πυρκαγιά για το 2014 ήταν... εορταστική. Συμμετοχή της ΛΕΦΕΔ Χίου στην κατάσβεσή της


Την 28/12/14  στις 09.35 η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου ειδοποιήθηκε για πυρκαγιά στην περιοχή Μελανειός στην Αμανή


Στην περιοχή μετέβησαν συνολικά 30 πυροσβέστες με 11 οχήματα καθώς επίσης 3 οχήματα της εθελοντικής ομάδας Ο με 10 άντρες, 2 οχήματα της εθελοντικής ομάδας Ι με 4 άντρες, 1 όχημα της ομάδας Αγιασμάτων με 7 άντρες, ένα όχημα της ομάδας Λιθίου με 3 άντρες, ένα όχημα των Μεστών και πεζοπόρο τμήμα της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Χίου (ΛΕΦΕΔ Χίου) με 10 άντρες, για να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο στις 21.00, ενώ η κατάσβεση ολοκληρώθηκε κατα της 23.00.


Διενεργείται προανάκριση για την ακριβή αίτια της φωτιάς και διενεργείται καταμέτρηση για την έκταση της χορτολιβαδικής - δασικής και πιθανόν γεωργικής έκτασης που κάηκε. Η φωτιά που ξεκίνησε λίγο μετά τις 9.00 το πρωί, σημειώθηκε σε βοσκοτόπια της περιοχής.


Το χρονικό της... εορταστικής φωτιάς για το 2014 έχει ως εξής: Μεγάλη φωτιά ήταν σε εξέλιξη από τις 9.00 το πρωί στην περιοχή της Αμανής και συγκεκριμένα στο φαράγγι πάνω από το Αγιο Γάλας και προς το ερειπωμένο χωριό του Αϊ Γιάννη.

14.35: Ακυρώθηκαν οι πτήσεις των πυροσβεστικών αεροσκαφών, αφού θεωρήθηκε ότι είναι πλέον αργά και δεν θα προλάβουν το φως της ημέρας για ρίψεις νερού.

15.00: Το δύσβατο της περιοχής δεν επέτρεπε στις επίγειες δυνάμεις να πλησιάσουν και να σβήσουν τη φωτιά, ενώ οι ισχυροί άνεμοι δυσχέραιναν ακόμα περισσότερο το έργο τους.


17.45: Στο βουνό πάνω από το Αγιο Γάλας, σε ένα μέτωπο εκατό περίπου μέτρων, είχει περιοριστεί η φωτιά που από το πρωί καίει στην περιοχή.
Η δυσκολία, όπως μας είπε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου Ιάκωβος Αρχοντάκης, είναι πως βρίσκεται μακριά από δρόμο και δεν μπορούν να την προσεγγίσουν εύκολα.

Σωτήρια αποδείχτηκε η βροχή που έπεσε το βράδυ της Κυριακής πάνω από το πύρινo μέτωπo της φωτιάς στην Αμανή και συγκεκριμένα στο Άγιο Γάλας, όπου υπήρχαν οι τελευταίες μεγάλες εστίες.


Μπορεί η βροχή να μην ήταν δυνατή, ωστόσο ήταν αρκετή για να βοηθήσει στην κατάσβεση, δεδομένου ότι είχε νυχτώσει, τα σημεία ήταν δύσβατα και οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής δεν μπορούσαν να πλησιάσουν.

Έτσι, γύρω στις 23.30 έσβησε τελικά η φωτιά.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αξιωματικού της Π.Υ. Χίου, Σταύρου Καπελαρίδη:



Δεν υπάρχουν σχόλια: