Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Η Δημοσιογραφία πενθεί


Απεβίωσε στις 25 Δεκεμβρίου 2014 στην Αθήνα ο δημοσιογράφος Σεραφείμ Φυντανίδης έχοντας υποστεί καρδιακή προσβολή.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στο Περιστέρι το Μάρτιο του 1937. Το 1960 έλαβε πτυχίο της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ). Αρχικά εργάστηκε στην εφημερίδα Έθνος ως συντάκτης την περίοδο 1957 - 1968. Στην περίοδο της Χούντας από το 1968 μέχρι το 1974 εργάστηκε στην Απογευματινή στην αρχή ως υπεύθυνος ύλης και αργότερα ως αρχισυντάκτης. Από το 1974 μέχρι τον Ιούνιο του 1976 υπήρξε διευθυντής σύνταξης στην Ακρόπολη. Από τον Ιούνιο του 1976 μέχρι τις 27 Απριλίου 2007, ήταν διευθυντής της απογευματινής Ελευθεροτυπίας.

Υπήρξε συνεργάτης της κρατικής τηλεόρασης και παρουσιαστής εκπομπής. Ήταν μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Πρόσφατα, παρουσίασε το βιβλίο του «31 αξέχαστα χρόνια στο ξύλινο τιμόνι της Ελευθεροτυπίας και της Κυριακάτικης Ε», όπου επιχειρεί να συνοψίσει τις περιπέτειες και τις εμπειρίες του ως διευθυντής και, μέσα από την αφήγηση, περιγράφει ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού Τύπου από την εποχή της Μεταπολίτευσης.

Σε παλαιότερο βιβλίο του, που εξέδωσε το 2002, με τίτλο «Απόδραση σε τέσσερις ηπείρους» περιγράφει τα ταξίδια του ανά τον κόσμο, την περιπλάνησή του σε χώρες μακρινές, που αποτελούσε μία ακόμη μεγάλη του αγάπη.

Σε σχετική του ανακοίνωση το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ «ανακοινώνει με θλίψη την απώλεια μίας ιστορικής μορφής για τη δημοσιογραφία», απώλεια «που αφήνει ένα μεγάλο κενό στην ελληνική δημοσιογραφία, καθώς χάνεται ένας από τους τελευταίους της γενιάς των διευθυντών που έγραψαν ιστορία στην έντυπη δημοσιογραφία, ένας άνθρωπος που συνέδεσε τη ζωή του με μία κραταιά εφημερίδα - σημαία για τον Τύπο».

«Έφυγε ένας γνήσιος "εφημεριδάνθρωπος", όπως αυτοαποκάλεσε τον εαυτό του σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις, που έζησε την πλούσια αυτή εμπειρία "… με απέραντη ελευθερία και μακριά από επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα. Με πολύ κέφι, δημιουργία και … τραγούδι…"» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Για μια «εμβληματική φυσιογνωμία του μεταπολιτευτικού Τύπου» κάνει λόγο σε συλλυπητήρια ανακοίνωσή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας πως πρόκειται για μια προσωπικότητα που «έχει γράψει ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία των ελληνικών ΜΜΕ».

Τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του Σεραφείμ Φυντανίδη και σε όσους τον αγάπησαν, εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου.

«Ο Σεραφείμ Φυντανίδης τίμησε με την παρουσία του το δημοσιογραφικό επάγγελμα, άνοιξε νέους δρόμους στην ενημέρωση και αποτελεί δικαίως σημείο αναφοράς στον Τύπο, ιδιαίτερα μέσω της ταύτισής του με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: